自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

日日用?

男爵府

回覆樓主:

有用,牙縫刷好過牙線。
推到牙縫間嘅污糟嘢出黎,冇咁易有牙周病,我以前成日出牙血,牙醫叫用左牙縫刷之後好好多

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好有用!兩樣都有用,日日用啲牙好乾淨

珍珠宮

BK Milk勳章

dice_hk 發表於 22-8-12 12:32
有用,牙縫刷好過牙線。
推到牙縫間嘅污糟嘢出黎,冇咁易有牙周病,我以前成日出牙血,牙醫叫用左牙縫刷之 ...
想問下其實牙隙有闊有窄,咁牙縫刷係咪要用唔同粗幼呢?因為試過用一插入去,係咁流血,之後唔敢再用

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cindy618 發表於 22-8-12 12:24
日日用?

兩樣都有用呀!以前冇用牙線,早兩年睇完牙,發現有牙週病,牙醫要我每日清潔好牙縫。之後日日用牙線同牙縫棒,呢兩年都keep到唔錯,如果再惡化就要深層洗牙。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有 日日用牙線棒

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

fennieng 發表於 22-8-12 12:39
想問下其實牙隙有闊有窄,咁牙縫刷係咪要用唔同粗幼呢?因為試過用一插入去,係咁流血,之後唔敢再用
...

有分粗幼呀,粗個啲,我試過插唔到。所以通常買sss 。
牙縫再密個啲要牙線。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

BK Milk勳章

199707100304 發表於 22-8-12 12:43
有分粗幼呀,粗個啲,我試過插唔到。所以通常買sss 。
牙縫再密個啲要牙線。
...
我之前唔識,以為實岩用,咪一野插入去,點知就係咁流血,所以唔敢再用, 宜家淨係用牙線,唔知咁夠唔夠乾淨呢?

大宅

日日用?
有用,日日用乾淨好多架,冇咁易有牙周病

大宅

2024年龍年勳章

日日用?

每晚必用牙縫刷。每次撩到d肉呀菜呀出來好治癒

hksarhksar    發表於 22-8-12 17:46

珍珠宮

好有用,我連牙籤都轉晒有牙縫擦嘅

伯爵府

牙線有日日用, 牙縫擦就冇用, 怕牙縫撐闊,

男爵府

回覆樓主:

有用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有用

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

每晚都係先用牙線清潔牙腳, 再用牙縫刷清潔埋牙拿, 先用電動牙刷....

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

日日用?
好難想像唔用會點,其實刷完牙,牙縫都仲係好污糟,最基本之前要用牙線或牙縫刷

水晶宮

回覆樓主:

我用水牙線,好用

珍珠宮

玩具勳章

fennieng 發表於 22-8-12 12:39
...

用牙線棒啦,牙縫刷會唔會令牙鏠變大。牙線有bin身滑個隻好好用

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

牙線好牙繨刷都好,要正確做用才可以發揮佢有的功能。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章

dice_hk 發表於 22-8-12 12:32
有用,牙縫刷好過牙線。
推到牙縫間嘅污糟嘢出黎,冇咁易有牙周病,我以前成日出牙血,牙醫叫用左牙縫刷之 ...

兩樣都有,兩者唔同功能,不可取代。

牙線係清除牙齒間嘅牙菌膜,牙刷係清牙腳近牙齦位置嘅牙菌膜/食物殘渣。

牙罅唔大就唔使用牙縫刷

首頁
12345...7

尾頁

跳至