自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問點煮雲吞麵?我去麵店買咗全蛋麵,冇洗,沸水落麵,但個麵餅自己痴住,點先可以煮到啲麵一條條?

公爵府

zxzx 發表於 22-8-13 16:52
請問點煮雲吞麵?我去麵店買咗全蛋麵,冇洗,沸水落麵,但個麵餅自己痴住,點先可以煮到啲麵一條條?
...

大大大煲水 係咁攪

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

要一路煮一路用筷子揚散佢

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

大滾水落面,過一陣用筷子搞開佢就得架啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
好似唔係全蛋麵,生麵.................大滾水放落去,用快子撩鬆佢[其實好快就得]

趙元嵩    發表於 22-8-14 09:08

男爵府

回覆樓主:

有無落夠水
加少少鹽,油,一齊煮開佢

珍珠宮

就算煮一個麵都要大煲水同大火,放個麵落煲快手快腳掦開佢,如果可以,另備另一煲大滾水「洗一洗」個麵等麵上面d煮麵水過清就比較好食。

瑪瑙宮

...

面店有讲

水晶宮

...

我買包裝香港製全蛋麵餅,包裝上教 最好室溫水落麵,開火,煮至滾水後大約再過一分鐘 就OK。煮時攪攪攪。冇你所講問題。我撈起麵後加麻油、調味品 撈麵食。

大宅

一路煮一路筷子整散

男爵府

回覆樓主:

其實都係煮公仔麵咁,一路煮一路撩鬆佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一邊煮,一邊筷子整散

男爵府

1107king 發表於 22-8-13 19:20

以前我煮公仔麵,都係邊煮邊撩散佢,總係覺得淋、口感唔好,縮短煮時間又會生,上網search好多方法都唔ok,終於發覺全過程唔好撩散麵質最好
補充~係講公仔麵

伯爵府

回覆樓主:

煲好熱水係咁攪

大宅

回覆樓主:

軟身嘅生麵?面有小小白色粉末嘅?係就用大火滾水煮,邊煮邊搞散佢,全程約30秒就撈起,放落上湯湯底就得。

jamesbond007    發表於 22-8-13 22:43

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

未煮煎, 個麵要用手 fing散個麵, 放在個不銹鋼平筲箕, 大滾水放落, 一路用筷子攪散個麵, 1分鐘可攞起。

珍珠宮

回覆樓主:

要水超滾,手夠快,手勁夠大,一落水極速攪散個麵,一熟即上夾起。全部要快,唔好停。

坦白講,我會落舖食,係屋企煮超市買嘅蝦子麵或者全蛋麵算,易搞好多。

伯爵府

schi 發表於 22-8-13 22:38
軟身嘅生麵?面有小小白色粉末嘅?係就用大火滾水煮,邊煮邊搞散佢,全程約30秒就撈起,放落上湯湯底就得。 ...

係,新鮮麵餅。一來我放咗麵餅落滾水後冇搞(我煮公仔麵都係咁唔搞),二來我怕唔熟,煮左好耐。原來要一路搞,同快快撈起,等我再試吓先。謝謝你同咁多位jm 教路, thank you !

水晶宮

2024年龍年勳章

...

生麵/麵餅?我心得就係水滾後落麵餅,馬上收最小火,用筷子左右「揚」個麵餅,等水流穿過麵餅中心,麵條會快D散開,兼D水唔會滾到起漿。麵條散開之後,我會由得佢繼續用最小火浸煮多一陣,再夾起試下口感,啱就熄火。

煮生麵的水一定要多,做法同上。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

2024年龍年勳章

1107king 發表於 22-8-13 19:20

反而我家煮公仔麵係吾整散, 大滾水落麵3分鐘關火, 再等三分鍾, 落麻油食!

全程吾冚蓋!

首頁

尾頁

跳至