自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

去轉大陸升價百倍!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20220814/bkn-20220814000000710-0814_00862_001.html?refer=hn2

現年17歲的炎明熹(Gigi)憑節目《聲生不息》令人氣更上層樓,短短4個月便穩袋近200萬,「錢」途無限的她,希望18歲就能首置「買磚頭」,開展買足10層樓的宏願!參與節目期間,前輩楊千嬅既教她唱歌,亦提點她做人,一句說話令她開竅,她又強調會堅持讀書升大學,不想被人覺得因唱歌而荒廢學業。

Gigi最近推出新曲風歌曲《焰》,新歌既有內心要有一團火,亦有星星之火可以燎原之意,歌曲也許會是她潛藏一面,自信爆棚,甚至帶點氣燄:「自己係有啲自卑,得少少自信,多得身邊人鼓勵,令到我有一定做得到嘅感覺,唔會否定咗自己。」

Gigi由15歲學生妹到成為《聲夢傳奇》3料冠軍、大滿貫橫掃新人獎,平平無奇的小女孩,已搖身一變成為吸金小天后,早前到內地錄影綜藝節目《聲生不息》,4個月已穩袋7位數字酬金,再加上入行至今接下10個廣告,可謂「錢」途無限!談到名成利就,她直言金錢對她並不太重要,只佔生命中的小部分,擁有金錢希望幫助別人,以及完成經常掛在口邊購買10層樓的宏願:「買咗呢10層樓之後,金錢對我嚟講只係衣食住行需要,希望能喺有生之年完成!」她目標希望能在18歲首次置業,但能否成事笑言還是未知之數。

獲千嬅點醒開竅

成名至今還只是17歲,名利當前可會被沖昏頭腦,有飄飄然之感?Gigi則說:「唔少前輩、屋企人都一直提點住我,唔可以太過自信,要保持謙卑,令到我保持住平衡心態,自己一直順其自然去做,我係一個佛系歌手。」

《聲生不息》令Gigi知名度大增,更獲葉蒨文及楊千嬅指點唱歌,千嬅的一句說話更令她釋懷開竅。對演出要求高的她,往往對表現不夠完美感困擾,千嬅指若果一下子就做到完美,未嘗過挫敗,回頭一看,最可惜是錯過了與粉絲一起經歷高低起跌的時光,她說:「同千嬅姐傾偈,話你咁諗會失去咗一班陪你一齊成長嘅人,呢句說話令我突然醒悟。」被點醒的她亦如對方名曲,心口掛個勇字,拋開疑惑向前衝。

終極目標做歌后

現時唱歌、學業兩兼顧的Gigi,覺得能夠相輔相成,近期成績反而有進步,即使在內地工作期間亦會安排時間讀書:「唱歌都要思考、有內涵,所以讀書好緊要。自己覺得唔可以因為唱歌,畀人覺得我荒廢咗學業,會將唱歌嘅毅力放喺讀書上。」明年將要考DSE升讀大學的她與公司有共識,到時會分配時間讀書,希望能順利升讀大學,想修讀音樂或時裝設計。新人獎完成大滿貫,會視「歌后」為長遠的終極目標,夢想有日能成真,但她亦自言容易滿足,能夠做一個歌星,有少少成績已經很開心。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

時勢做英雄, 諗起當年林欣彤

la_source    發表於 22-8-15 10:28

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

jollyma 發表於 22-8-14 01:32

totally agree with you

大宅

咁佢實力比林欣彤好好多,又夠謙虛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

佢識諗就好啦... 希望佢堅持,努力讀埋大學

男爵府

回覆樓主:

唱歌麻麻

restahaus    發表於 22-11-2 18:49

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

malaspiga 發表於 22-8-14 01:52
唱歌麻麻

你講嘢太直接喇

伯爵府

佢實力比林好,而且林欣彤行錯左第一步。。。加盟英皇娱乐

水晶宮

回覆樓主:

內地好多童星,年青藝人都係一邊讀書一邊工作,唔明有啲香港人點解硬係覺得呢兩樣野唔可以同步進行

子爵府

gigi 個樣好壓到台,歌后feel,不過唱歌唔夠氣,一上唔到高音就假音。但係咁後生可以慢慢練,最緊要唔好覺得自己唱歌已經好好聽就ok 喇

珍珠宮

楊千嬅指點唱歌.....

restahaus    發表於 22-11-2 18:50

子爵府

2024年龍年勳章

名過其實,感覺空洞,完!

Life must go on

男爵府

Ritzmary 發表於 22-8-14 01:55
你講嘢太直接喇

我覺得Gigi,唱歌感情好假

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

欣賞佢夠『努力』

琥珀宮

畀面勳章

malaspiga 發表於 22-8-14 01:52
唱歌麻麻

借某「天團」粉絲說話,年輕人想追夢,應該欣賞佢努力,唔係實力

btw, 個人覺得佢唱歌好聽

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

然之後呢?

珍珠宮

林欣彤能力和potential都差太遠
Gigi屬於可塑性非常高嘅歌手,比較似年輕時嘅梅艷芳,但唱歌嘅range就冇咁低(冇咁滄桑)

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

ddkaka 發表於 22-8-14 01:59
內地好多童星,年青藝人都係一邊讀書一邊工作,唔明有啲香港人點解硬係覺得呢兩樣野唔可以同步進行
...

呢個年代,我唔覺得讀到書就會一定成功!
當然有學歷有多條路選擇啫。

好似佢咁,發個夢,自己努力過,仲後生又可以邊讀邊搵到自己興趣,此生已經有半點遺憾。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 22-8-14 01:24
去轉大陸升價百倍!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20220814/bkn-20220814000000710 ...

我覺得佢家教好好,佢姑媽姑丈應該功不可沒,長期照顧佢,如果無教佢品德應該唔會甘謙虛
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁
12345...11

尾頁

跳至