自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好多人話西藥越食越潺,同埋好多副作用,呢点我都同意,因為我食过抗抑鬱藥令我好不舒服,好虛弱,令我不得不停藥。不過有些時候又的確需要西藥,例如必理痛,真的可以好快可以舒緩頭痛。前陣子睇过一些報導,有些人患咗新冠肺炎都會堅持不服食西藥,佢地只是食中藥或者睇甚麼自然療法。

子爵府

Catty2020 發表於 22-8-14 04:46
好多人話西藥越食越潺,同埋好多副作用,呢点我都同意,因為我食过抗抑鬱藥令我好不舒服,好虛弱,令我不得 ...

我有西藥過敏,所以盡量食中藥或自然療法。
必理痛係必須時才吃。

男爵府

回覆樓主:

好中醫難搵

restahaus    發表於 22-8-14 23:20

子爵府

我同阿女都係只食中藥

別墅

好多人話西藥越食越潺,同埋好多副作用,呢点我都同意,因為我食过抗抑鬱藥令我好不舒服,好虛弱,令我不得 ...

大部分小病都是食中藥,以前俾西藥催殘太多,但都是適時要食西藥就食,例如開刀生仔後,醫生要我食抗生素,止痛藥咪照食,不會話一定唔食西藥 。
但傷風感冒腸胃炎,都是食中藥,好快好返,食完唔會感覺虛

珍珠宮

回覆樓主:

我同阿仔都盡量係食中藥同跟醫囑用食療,但一定會用公司醫療卡幾十蚊帶佢去俾西醫聽心肺 check 喉籠 etc

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我由細到大都睇中e 屋企人帶落黎 除咗發燒一般只睇中e 但中e真係人夾人 唔係個個啱 細個個時 睇開既中e師宜家都老左退休 大個揾個另外一個 唔係個個啱自己 .但有個針灸師講 中药都唔可以成日飲 我針灸時佢睇到我血氣唔好 積左落腳眼 腳眼小腿有瘀黑 叫我飲中药唔好連續飲 有時間停下
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

回覆樓主:

我7年無食過西藥
中醫療法我相信,但效用較慢同難搵到個夾嘅中醫
平日注重飲食健康,基本上好少病
傷風感冒時,食紫錐花/麥蘆卡蜂蜜,有效消炎同提升免疫力

伯爵府

西藥真係好強,一般人自我修復力好係頂得順,但身體弱或年老的好易容被傷肝腎令器官衰竭而走

大宅

睇個人體質,我囡一有鼻水,飲梳打粉加水幾次已經好返,但仔就再用其他方法先得

琥珀宮

我就係你文中所講果類,感冒包括中招唔食西藥,已10年了,一般人話中藥慢,唔覺喎。食中藥令我身體強壯咗,冇咁易感冒,人亦唔寒。食藥粉,一樣有效。

至於頭痛,每月經前痛,都堅持唔食止痛藥,只不斷提醒自己肌肉放鬆,越痛越要放鬆,咁樣比只食中藥更耐,應該有廿年。

只有胃痛會食西藥,曾患胃炎,照過胃,話我胃蠕動得比較慢,容易見消化問題。

侯爵府

回覆樓主:

年紀越大越食唔到西藥、每次食覺得好散、個人軟曬;

阿仔bb時期唔舒服就睇西醫、真係越食越弱;後來搵中醫調理先搞返好啲個身體、大隻返D

而家一般可以用中藥幫到嘅病都會食中藥、唔得先睇西醫、食西藥

大宅

回覆 tingbb@mama 的帖子

嗯,是藥三分毒,其實中藥都是藥嚟。你呢个針灸師都算有醫德,叫你不用日日飲中藥。有些中醫是見財開眼……

珍珠宮

回覆樓主:

我冇食西藥十幾多年,頂唔住食完西藥,個人好散,暈眩嘅感覺,同好眼瞓之下又要返工。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我有個朋友係食親西藥都會敏感,所以佢一直都係只會睇中醫。

珍珠宮

Catty2020 發表於 22-8-14 21:47

嗯,是藥三分毒,其實中藥都是藥嚟。你呢个針灸師都算有醫德,叫你不用日日飲中 ...

不是中e,只是做針灸師父講.睇中e係另一個人
珍惜 感恩

子爵府

我,由細到大都唔信西醫信中醫

珍珠宮

Catty2020 發表於 22-8-14 21:47

嗯,是藥三分毒,其實中藥都是藥嚟。你呢个針灸師都算有醫德,叫你不用日日飲中 ...
其實係..中藥唔可以長期飲架..果d係藥黎..有d人就當中藥係保健品咁日日食..好似會中毒架

大宅

tingbb@mama 發表於 22-8-14 23:07
不是中e,只是做針灸師父講.睇中e係另一個人
原來針灸師和中醫師可以分家㗎?我以為一定是中醫師才能替病人針灸

珍珠宮

Catty2020 發表於 22-8-28 02:00
原來針灸師和中醫師可以分家㗎?我以為一定是中醫師才能替病人針灸
咁我又唔知針灸師父識唔識中e药 ,因為朋友介紹只針灸(全身) 每次收費都一千up 而且又上門做,針灸師有講過e過癌症病人.
而我睇開既中e師(公營)都有針灸 但局部性位置 可能收費間問題
珍惜 感恩

首頁

尾頁

跳至