自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

BB咁得意, 點解要虐待他, 軒BB好息吧!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

大角咀昨(13日)凌晨揭發的謀殺案,案中一名3個月大男嬰疑遭虐待,致其額頭及手腳多處受傷,送院搶救無效宣告死亡,警方調查後拘捕一對涉案夫婦,旺角警區重案組正跟進案件。據悉,案中慘死的男嬰姓鄭,暱稱軒仔,其親生父母於昨日晚上偕友人返回案發現場、即大角咀富貴大廈西座對開地下路祭,期間夫婦2人疑難忍傷心,一度相擁痛哭。

-Advertisement-

Skip

另據了解,軒仔5月出生,其父母因早前未有工作,可如常照顧兒子,及至本月初,2人均找到工作,無暇妥善照料,遂將愛兒交給相識多年的涉案被捕女子代為照顧,並每月給她1,000港元費用作為酬勞。

案發於昨日凌晨1時54分,一名姓葉(35歲)男住戶報案,指一名3個月大男嬰在單位內陷入昏迷。救護員接報趕至,將男嬰送往廣華醫院搶救,惜延至凌晨3時08分證實死亡。法醫經初步檢視,發現男嬰右額近眼角位置有4處約1厘米瘀傷,左前臂、左小腿、右大腿及腳背,則有多處約1至8厘米不等的灼傷,相信傷勢為最近造成,認為情況可疑,遂轉交警方跟進。旺角警區重案組隨即接手案件,探員及後返回上址單位搜證,並檢走一批照顧嬰兒用具、死者的衣物、食物及單位內一批發熱家居用品調查,並以涉嫌「謀殺」拘捕葉男及其姓林(24歲)妻子。

公爵府

牛年勳章

每月1000元

伯爵府

母親明知葉男有虐兒前科
為左1000有人肯湊一個月
交比林婦照顧
佢都有責任

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大角咀殺嬰案 被捕夫婦近月感情生變 曾吵大鑊男方動粗

大角咀昨日(13日)凌晨揭發的謀殺案,一名3個月大男嬰疑遭虐待致死,警方其後拘捕一對代為照顧的夫婦。據悉,被捕女子姓林(24歲)與姓葉(35歲)丈夫,與男嬰的生母為朋友關係,彼此相識數年。惟生母與丈夫早前疑因經濟陷困,在上月才把出生不久的愛兒交託予林婦照顧,每月支付1000港元報酬,詎料遭遇不測。

據悉,女疑犯近日與丈夫疑因煮飯問題爭吵,她在案發前於Facebook留言:「唔該以後唔好指(旨)意我煮飯,1個湊2個落住大雨好x好挽(玩)?定1個湊4個煮3餸1湯好好挽(玩)?」約1小時後,其丈夫報案指案中的3個月大男嬰在家中昏迷,由救護車送院後不治,警方調查揭發男嬰身上遍體鱗傷,將案件改列謀殺。

女疑犯原本與丈夫十分恩愛,二人不時在Facebook上載合照。在2021年10月,林婦幼子出世,葉悉心照顧妻兒,林婦當時留言指感到十分幸福。惟近月夫婦感情有異,其中男方不時對妻兒動粗。她在今年2月在Facebook留言:「無論再講乜野(嘢),已經唔會再變 唔係每件錯事講句對唔住就有用,兩個仔都係我身上掉下嘅一塊肉,你可以唔要我地(哋),但唔該唔好虐待,我地(哋)都係人自然會有人憐愛」。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

子爵府

有咩可能1000元比人睇

父母好大責任

Bb好可憐

翡翠宮

牛年勳章

父母都好大責任

la_source    發表於 22-8-15 10:57
茶類愛好者    發表於 22-8-15 04:05

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

葉男(遮眼)也惡形惡相:" />
穿武館衫
近月(接近托嬰期)對妻兒動粗

鄭氏夫婦所託非人
鄭嬰咁可愛

琥珀宮

回覆樓主:

唔想湊咪拎去保良局囉。

呢個BB都係命苦,親生父母當佢人球,生嚟做咩呢?

茶類愛好者    發表於 22-8-15 04:06

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

咁細個小朋友點可能交俾朋友湊

男爵府

回覆樓主:

大宅

$1000?我覺得件事唔係咁簡單

hungng    發表於 22-8-16 00:12

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BB好慘好可憐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

BB好慘

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

哩對父母有份推個B去死的。 喊乜。 仲好意思喊。 避孕喇(emoji)
最憎哩d枉為父母

茶類愛好者    發表於 22-8-15 04:06

子爵府

mickeyeva 發表於 22-8-14 16:36
BB咁得意, 點解要虐待他, 軒BB好息吧!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220814/bkn-2022081 ...

睇完各位鍵盤戰士嘅留言,好無奈,個個都話生母自己都搞唔掂唔應該生,4個大人都無個正常,好涼薄,可能我自己都面對緊手停口停同無人幫手湊小朋友困局,不過我好彩過呢個生母少少,我有社工同醫生幫我申請左幾個唔同嘅機構照顧小朋友,申請服務嘅手續漫長又煩瑣,社會上其實真係好多家庭收入唔多,又住得細人工又少請唔到工人,政府嘅托兒服務資源少,唔通叫呢d家庭獨留兒童或者唔做野靠政府接濟?你地而家講得口響,未出事前你地會唔會向呢d家庭伸出援手?

hungng    發表於 22-8-16 00:13

子爵府

noodle_noodle 發表於 22-8-14 18:35
睇完各位鍵盤戰士嘅留言,好無奈,個個都話生母自己都搞唔掂唔應該生,4個大人都無個正常,好涼薄,可能我 ...

冇人話窮人唔比生仔, 但生之前唔係都應該要計劃生完之後既生活同邊個照顧bb嗎?
如果計過度過係負擔唔到, 點解仲要生?
其他人係冇責任同義務幫助呢啲家庭
香港已經有好完善既福利制度幫助低收入同冇收入既人

lo94602611    發表於 22-8-16 07:06
hungng    發表於 22-8-16 00:13
茶類愛好者    發表於 22-8-15 04:11
茶類愛好者    發表於 22-8-15 04:11
goldpiglet    發表於 22-8-14 19:46

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

上一兩代
冇錢生仔就只有捱窮
邊度有老綜?

子爵府

noodle_noodle 發表於 22-8-14 18:35
睇完各位鍵盤戰士嘅留言,好無奈,個個都話生母自己都搞唔掂唔應該生,4個大人都無個正常,好涼薄,可能我 ...

add oil

伯爵府

虎到金來勳章

正正你就係一個好例子,你都無人幫到,要自己想辦法去照顧小朋友。而呢4位大人,的確係有問題喎,生父,生母,無人手照顧,就亂咁比人湊,明知疑凶男有前科,仲敢交bb比佢地,疑兇女自己都有9個月bb,只比1000,唔講錢夠唔夠奶粉尿片,真係覺得bb可以有好既照顧?好似你咁,可以搵社工,機構幫忙,但睇所有報道,唔見佢地有呢d求助。

唔係呢度既人涼薄,而事實的確係咁呀。

最後,真心覺得你好叻,加油,祝福你同你小朋友

首頁
12345...6

尾頁

跳至