自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

海關男助理文書偷窺女同事洗澡判社服令 官警告:勿以為好佗佻 佗佻 (他條)
海關男助理文書主任去年在健身房尾隨女同事到更衣室,待對方脫掉衣服洗澡時拿出出機偷拍未遂,警誡下稱覺得她做運動時挺吸引。該男主任早前承認一項企圖窺淫罪,今在東區裁判法院被判社會服務令160小時。裁判官劉淑嫻告誡被告不要以為判社服令「佗佗佻佻」,被告須完成指派的工作,不能遲到早退並且表現獲感化官認同,否則他可能會重新被帶上法庭,改為判處即時監禁。

辯方今進一步求情指,被告的報告內容正面,事發後對事主感到抱歉,案件為單一事件。被告以往從無干犯其他罪行。辯方又稱被告積極尋求心理輔導,認同輔導對他幫助很大。

案情指,被告與事主為同事關係,案發當日約下午4時53分至5時31分,二人均身處在總部10樓健身室。事主在6時16分鍛鍊完後到更衣室5號間隔洗澡,當時更衣室空無一人,約5分鐘後她發現有部黑色電話從上方露出,受驚尖叫後該電話隨即消失。她馬上穿上衣服衝出尋找肇事者但不得要領。案情續指,案發地點裝有閉路電視鏡頭,員工進入健身室需拍卡,被告被拍攝到跟隨事主前往更衣室,之後匆匆離去。

被告在2日後被捕,警誡下承認曾入更衣室,「但俾個女仔喝止咗,我無影到相,淨係舉起咗部手提電話,但影唔到任何相。」被告又承認覺得事主健身時挺吸引,受好奇和慾望驅使而犯案,意料不到事主發現後尖叫。

33歲被告黃嘉興被控於2021年10月29日,在北角渣華道222號海關總部大樓10樓女更衣室內企圖暗中觀察或拍攝個人X,而X所處的地方屬身處該地方接理能被預期可能會裸露、露出私密部位或進行私密作為者,及X處身於令人對保持私隱有合理期望的情況,而被告不理會X是否同意被觀察或拍攝。

法庭記者:湯璧瑜

https://hd.stheadline.com/news/r ... D%E4%BD%97%E4%BD%BB

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

真係咩心態.............

子爵府

咁都唔洗坐

水晶宮

hct300 發表於 22-8-17 14:34
海關男助理文書偷窺女同事洗澡判社服令 官警告:勿以為好佗佻 佗佻 (他條)
海關男助理文書主任去年在健身房 ...

心理變態

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女夭!咁就算?

goldpiglet    發表於 22-8-17 22:30

大宅

回覆樓主:

原來他條,正寫係佗佻

珍珠宮

咁都得?
姐係錯在個女人阻止得太早啦

如果遲十秒尖叫
變態佬得手就有證有據咁判坐監?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

意料不到事主發現後尖叫

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有無搞錯

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主次次copy and paste,都要執執嗰標題,睇死人!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

判得咁鬼輕
總有離別的時候

男爵府

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 22-8-17 14:46
判得咁鬼輕

助長歪風、完全無阻嚇力

珍珠宮

回覆樓主:

一般嚟講第一次偷睇人沖涼唔會咁夠膽攞埋手機去偷影,捉到嘅永遠係第一次,從未做過,單一事件,希望輕判。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hct300 發表於 22-8-17 14:34
海關男助理文書主任去年在健身房 ...
佢地再會唔會同一個地方......工作?

珍珠宮

判得太輕….

伯爵府

20150618bb 發表於 22-8-17 16:57
佢地再會唔會同一個地方......工作?
個男嘅應該炒魷啦,唔會仲有得撈啩,D女同事會好驚喎

大宅

認咗罪即係留案底㗎喇。其實唔算輕,因為代價好大。

琥珀宮

「意料不到事主發現後尖叫」

咁佢原本意料事主發現後會做咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

juniormiu 發表於 22-8-17 17:05
個男嘅應該炒魷啦,唔會仲有得撈啩,D女同事會好驚喎
如果再同地方工作,女方如何面對

首頁

尾頁

跳至