自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友case:
最近佢8歲小朋友中咗, 但屋企有個初生bb, 雖然屋企有兩個廁所,但想盡量bb零風險,所以打算安排8歲小朋友同爸爸搬到老爺奶奶家,另外安排老爺奶奶住酒店(朋友家付錢)。

其實這樣是好的安排嗎?我認為是媽媽跟bb去老爺奶奶家住更好,但佢話bb太多東西,搬唔走,大家認為對嗎?
(朋友外家太細,是單人公屋,所以不作考慮)

大宅

直接小朋友同爸爸去隔離營得唔得呀

男爵府

我諗中咗嘅小朋友就唔會郁佢架啦, 屋企已經有兩個廁所仲叫佢周圍走你想俾呢度啲JM鬧死你只顧自己BB唔理其他人生死咩, 除非入隔離營

男爵府

davida 發表於 22-8-19 12:01

我都覺呢個辦法最好,唔使其他屋企人大遷徙

machuchu

大宅

davida 發表於 22-8-19 12:01

其實我都提議過呢位媽媽,但佢話唔入隔離營,驚小朋友唔啱食,又驚唔知幾時先出到返去,小朋友好輕症窩。其實我好唔睇唔過眼

子爵府

購物狂媽媽 發表於 22-8-19 12:16
其實我都提議過呢位媽媽,但佢話唔入隔離營,驚小朋友唔啱食,又驚唔知幾時先出到返去,小朋友好輕症窩。 ...

入隔離營先好,三餐都有人照顧,又有醫生駐場,如果佢繼續留喺屋企隔離,照顧佢嘅人都好容易中招(甚至已經中左,只不過係未驗到出嚟)同埋都好多清潔功夫要做

我老公中咗,第二日入隔離營,只不過留咗一日,結果我、二仔、細女都中晒,除咗大女

老公帶仔去隔離營,阿媽同細B繼續留家隔離觀察,不幸中埋招,老爺奶奶反而可以做物資支援,因為細B都未必有啱嘅藥,可能要人買藥/物資上去,同埋老人家中咗好大鑊,千祈唔好冒風險

水晶宮

中左係唔可以離開居所,所以應該係bb同一位家長走才對

子爵府

1314625 發表於 22-8-19 12:24
中左係唔可以離開居所,所以應該係bb同一位家長走才對

唔係呀,未中嘅人要接受居家隔離,唔可以周圍走㗎,只有中咗嘅人可以去隔離營

大宅

2024年龍年勳章

購物狂媽媽 發表於 22-8-19 11:53
朋友case:
最近佢8歲小朋友中咗, 但屋企有個初生bb, 雖然屋企有兩個廁所,但想盡量bb零風險,所以打算安排8 ...

密切接觸者同確診者可以離開屋企咩?

水晶宮

man11981 發表於 22-8-19 12:26
唔係呀,未中嘅人要接受居家隔離,唔可以周圍走㗎,只有中咗嘅人可以去隔離營
...

但樓主講係中果個去爺爺奶奶度,咁係唔得

子爵府

1314625 發表於 22-8-19 12:28
但樓主講係中果個去爺爺奶奶度,咁係唔得

所以中左嘅係應該去隔離營,而你提議BB同另一個家長走,係唔可以,佢哋有隔離令在身唔可以離開

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

朋友case:
最近佢8歲小朋友中咗, 但屋企有個初生bb, 雖然屋企有兩個廁所,但想盡量bb零風險,所以打算安排8 ...

中左仲搬走
即不打算上報??

搬bb出去都仲可理解
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

減齡達人勳章

小朋友中咗如果家中可以,就家居隔離,否則除咗去隔離營(因有專車,人哋又著晒保護服),係唔可以自己轉去其他地方隔離。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揾人同小朋友去隔離啦

侯爵府

同爸爸入隔離營,不要去老人家屋企,大佬第時清潔都有排搞

男爵府

朋友case:

你朋友太自私,移走個b都合理,多野拎未多野拎,唔應該移走中招者,個患者去奶奶度都要搭車搭(emoji),等同播毒

男爵府

回覆樓主:

啲人真係以為為左bb所有人都要讓路,自私到極。

先唔講帶埋啲病菌去老爺奶奶度,中左嘅人周圍移動都加重其他人嘅感染風險啦 ,個bb係人, 其他人就唔係人?

你問下你朋友如果老爺中左好輕症,佢過去佢度住,老爺比錢請佢全家去迪士尼一個禮拜佢肯唔肯?同一道理啫。

水晶宮

BK Milk勳章

朋友case:

攪到咁大陣仗,
攪埋老人家?

中左要响屋企,
唔可以出門口架喎,
全家一齊隔離

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

購物狂媽媽 發表於 22-8-18 15:53
朋友case:

最好是爸爸同仔入隔離營,初生嬰兒同媽媽留在家

不好要老人家搬離搬去,想知誰人會幫老人家大清潔間屋

寶石宮

bongbongpatty 發表於 22-8-19 13:35
攪到咁大陣仗,
攪埋老人家?

咪係

搬走bb就話有好多野要執

啲老人家就唔多野執???

第日bb都中嘅時候,咁係咪有要老人家去酒店住一個星期以上??

首頁

尾頁

跳至