0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb就嚟岀世三個月
每餐飲150ml 隔3至3個半鐘飲一次
每晚最後餵個餐大概係9-11呢啲時間
但次次都3.4點就醒要飲奶
直到7點又要再飲
變相每日我靜係訓得4至5個鐘..好攰
好羨慕有啲媽媽同月份出世嘅bb可以一教訓天光
有冇媽媽可以分享下心得

複式洋房

我bb 未夠2個月嘅時候已經無食夜奶,最後一餐11點餵,第二朝6點至6點半左右醒,但我又無特別做啲咩令佢戒,係佢突然開始自己夜晚識瞓耐左,通常夜晚都會同佢包暖啲等佢唔好凍醒,你可以試吓,同埋有時聽到佢有瞓瞓下斷斷續續發出聲音,但又未大聲喊呢就唔好理佢,等到佢真係喊先餵。

大宅

回覆 Darass1017 的帖子

每個bb的需要都唔同,當初我媽話我四個月大至戒夜奶,我就有左個底。直到我bb二個半月開始,夜晚9點半左右最後一餐,然後瞓到5點半至6點半醒來要奶,無點特別訓練。
健康院的小冊子話將佢半夜個餐推遲半個鐘餵,或者餵的量少d,令佢降低食奶的慾望,循序漸進去幫bb戒夜奶。

大宅

你最後果餐試下餵多啲
半夜醒用奶嘴tum下佢訓返
佢肯訓返你就成功左一半啦

別墅

hearsay14 發表於 22-8-31 11:26

每個bb的需要都唔同,當初我媽話我四個月大至戒夜奶,我就有左個底。直到我bb二個 ...

即係我半夜嗰一餐應該餵少啲?因為半夜我都俾佢飲5安咁我餵佢飲3安就夠了?

別墅

bst01178 發表於 22-8-31 12:02
你最後果餐試下餵多啲
半夜醒用奶嘴tum下佢訓返
佢肯訓返你就成功左一半啦

我個仔唔鍾意食奶嘴佢會自己整返出嚟

大宅

你可以試下照沖5安,試下餵4安然後哄佢瞓,唔得至餵埋,成功的話下一次再減量又或者延遲去餵,睇下邊個效果好d。

別墅

hearsay14 發表於 22-8-31 16:30

你可以試下照沖5安,試下餵4安然後哄佢瞓,唔得至餵埋,成功的話下一次再減量又或 ...

我想問我係全埋身餵奶又可以點同bb戒夜奶?bb而家5個半月,都仲未戒到夜奶。thanks

大宅

BonnieWan616 發表於 22-8-31 17:36
我想問我係全埋身餵奶又可以點同bb戒夜奶?bb而家5個半月,都仲未戒到夜奶。thanks
...

我都係埋身,臨瞓個餐要餵耐d一般多餵10分鐘,如果bb唔啜就唔勉強佢。
或者你bb可以開始加固,夜d嗰餐食完奶就比佢食少少糊仔佢,飽肚耐d可能會減少半夜扭奶的機會。
最後就睇媽媽要唔要狠心唔餵一晚,無辦法就遲少少至餵。

大宅

Darass1017 發表於 22-8-31 16:12

我個囡,都唔係好識食奶咀,不停吐出黎,我要hold住奶咀一陣,佢會自己吸實

大宅

Darass1017 發表於 22-8-31 16:12

一開始係唔鍾意㗎
你要試多幾款形狀
我個囡都唔鍾意扁奶嘴
要圓奶嘴㗎

別墅

hearsay14 發表於 22-8-31 18:09
我都係埋身,臨瞓個餐要餵耐d一般多餵10分鐘,如果bb唔啜就唔勉強佢。
或者你bb可以開始加固,夜d嗰餐食完 ...

我無俾糊仔佢食,因為我想嘗試咗blw先,半夜我都有諗過唔餵,但佢會係咁喊,唔食唔得咁。

大宅

回覆 BonnieWan616 的帖子

其實5個月開始就可以嘗試blw了,沒有規定一定要6個月才能開始,食的種類無咁多咁解。

別墅

hearsay14 發表於 22-8-31 22:32
回覆 BonnieWan616 的帖子

其實5個月開始就可以嘗試blw了,沒有規定一定要6個月才能開始,食的種類無咁多 ...

因為仔仔仲未坐得好叻,所以唔敢加固住

首頁

尾頁

跳至