自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

困在大陸年幾,好辛苦才返來香港,發現兩部冷氣機都被樓上滴水導致外箱已生銹,內里不知,但已不能制冷,我應該點處理?直接報食環署還是通知物業管理處?如果要賠,應該是邊一方賠,還是我要認命?
作為回報,有關大陸返香港的過程,或者目前上面生活的一些問題,知無不言!

所有見此貼者祝好運!

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

落雨仲多水啦

大宅

多謝回帖!

部機舊年仲用得。因為有家人間中來住過。另,我住這層係有個平臺,平臺上有一圈冷氣機,大家都沒事,唯有我兩部機上面生銹,證明是上面滴水落來。

珍珠宮

反物質 發表於 22-8-31 04:06
多謝回帖!

部機舊年仲用得。因為有家人間中來住過。另,我住這層係有個平臺,平臺上有一圈冷氣機,大家都 ...

點都好,你拍低樓上滴水嘅証據先

珍珠宮

回覆樓主:

我有個舊同事,佢樓上滲水搞到個天花板撲曬,佢地搵晒公證行,但樓上死都唔肯開門畀人入屋睇。如是者拖拖拉拉三四年,只能從民事索償,佢都話追幾萬蚊, 而且到後尾根本煩到佢都唔想再煩,無奈屋企老人家唔肯放手。之後佢轉咗工,我都唔知佢追唔追得返。一部冷氣機當你成功追得番都係幾千蚊,樓主要考慮下係咪值得花呢個心神

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

要証明部冷氣機因為樓上冷氣機滴水引致入邊嘅機件損壞,即係要公証行或專家驗機寫報告,D錢都貴過買部新冷氣機,嘥錢嘥時間,告唔入隨時仲要賠堂費。

男爵府

落雨叫天賠?

有水老化/ 生銹係正常現象

珍珠宮

反物質 發表於 22-8-31 02:52
困在大陸年幾,好辛苦才返來香港,發現兩部冷氣機都被樓上滴水導致外箱已生銹,內里不知,但已不能制冷,我 ...

搵公證行做個調查報告先,然後搵律師提出民事訴訟

珍珠宮

其實一早用幾十蚊保護部冷氣機已經搞掂
attach1/tmp/phpnYoLQm

男爵府

你可以通知管理處樓上冷氣滴水,叫佢處理,但賠償就無可能,你跟本證明唔到冷氣壞係因為滴水。同樣地,如你樓下話你冷氣滴水整壞佢冷氣,你會馬上賠錢唔洗佢拎證據?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

要向一方要求賠償,透過民事索償,須要舉證損毀由對方引起,亦要攤分非對方造成嘅損毀。
對方易話為,會直接賠,如果唔係,都要經法庭審判,要儲證據,例如對方幾時滴水,滴咗幾耐,有無比機會對方修善 etc etc。
其實我覺得好難判斷生銹由滴水引起,無滴水部機都生銹緊,可能滴水加速生銹。你人唔喺香港,點可以掌握過程同證據?
如果係我,就唔會追討。一嚟銀碼唔大,二嚟舉證難,三嚟無必要為呢個原因影響樓上/樓下關係。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1、凡電器耐唔郁,或屋企無人氣,而快壞,常見。

2、凡電器上個鐘仲運作緊既,今個鐘突然壞左,情況都幾常下。何況閣下咁耐時間無開?

3、正常你部機去水無問題,就算人地滴水,就唔會出現積水問題,咁點會單只係因佢滴水而引致生銹?

4、隔離唔生銹,咁人地用咩機呀?同一牌子?如果唔係,點比較?外殼鋼水、質量都未必同啦!而且或者人地有保養,去水做得好呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

冷氣機滴水你可以舉報。

你要有証據証明滴水令你冷氣機壞,好難,壞機可以有好多因素導致,你點明滴水整壞?冷氣機擺戶外係可以濕水的。

子爵府

冷氣用得幾年壞左有咩奇怪,滴水會滴壞冷氣真係第一次聽!

大宅

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

whyyou 發表於 22-8-31 08:30
其實一早用幾十蚊保護部冷氣機已經搞掂

總有離別的時候

大宅

多謝大家回覆!

上一圖係開窗見到平臺上面別家的冷氣機,都冇事。下一張係我屋企嘅兩部,上面有水銹。應該唔系雨水,冇理由雨水盡係落我一家,

不過已經打算接受大家意見,不追究了,自己另外買兩部算數。同埋多謝推薦保護罩個位姊妹,之前真係唔知有尼樣嘢。

男爵府

比人滴到壞先出聲?你自己好耐沒開同監察都係好大責任,反到香港壞左就呱呱叫, 你可以投訴樓上滴水 如果你有證據的話。 不過你想叫人陪部冷氣畀你就難啲

首頁

尾頁

跳至