懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

上次講到個b係緊急開刀出世,之後個b被送到新生兒科病房隔離幾日。而我生完第一日又住產房特別護理室一晚,第二日再送返去隔離病房,做左兩日covid 快速測試係陰性。24號我被送去產後病房,跟住我又要打另一場仗……

23號我收到衛生署電話,問我同家族有無遺傳病,我答佢都唔清楚有無,就咁完。同日醫院姑娘俾左張綠色卡同單張我,佢話個b有酵素缺乏症,係遺傳病,我心諗:點解會咁?個腦一片空白,之後上網search呢個病,愈睇愈擔心,老公都search過,佢話呢個病係母親傳俾個仔,我聽到覺得好內疚,覺得我害左個仔,但始終上網search 既資訊未必作準,直到醫務社工安慰我不如問醫生,又話佢個仔對花生敏感,我又諗蠶豆症呢個病唔使食藥,只係避開蠶豆臭丸中藥就無事,所以我當佢係食物過敏就ok。

到24號我開始住產後病房,頭一個星期真係住得好唔慣。首先病房環境好嘈雜,隔離床bb喊聲搞到我每晚無覺好訓,同當時住隔離病房果種寧靜舒服程度有好大差別,搞到血壓突然好高。醫生開左血壓藥,但血壓都係無回落,要開特效血壓藥先無事。無計啦,我最唔鐘意姑娘突然話要量血壓,搞到我個人好緊張,個心平靜唔到。加上突然好多野諗,又好多憂慮,頭兩三日個心抑鬱到哭,好在我同老公傾先抒發到情緒,佢安慰我先平復番。

血壓高呢個問題,我諗起自己有妊娠毒血症,上網睇相關新聞知道有d媽媽因為呢個問題過左身,我見自己血壓特別高,好擔心下一胎會出事。醫生講明血壓太高唔俾出院,所以血壓高去到開左刀第一週都仲存在。

其實而家都未出到院主因係要打抗生素兩星期,之前醫生話細菌入血,結果日日要打3次抗生素先俾出院。

講番個b,自從轉左去產後病房後,威爾斯會安排產後媽媽每日去舊座6樓新生兒科病房探b一個鐘,先做左快速測試陰性就俾探b。本來我24號可以過去探佢。果日下午去到6H病房,個姑娘話個b未做完檢測,要連續3日檢測陰性先俾探佢,結果一場歡喜一場空,終於到26號收到果邊電話個b檢測陰性,轉左去6L普通兒科病房。(未完)

別墅

其實你本身已經有妊娠毒血…
醫生叫你買部血糖機check 血糖都唔買…得罪講句真係搵兩條命黎搏…

我都有妊娠糖尿問題…
亦都唔係聽話每日check 血糖
但當我食d平日少食既野我都會拎出黎篤下手指…如果超標就之後少食…

大宅

回覆 波大好生養 的帖子

為樓主打氣,唔好太內疚,現在最重要的是積極養病,bb等緊你一齊返屋企,仲有,希望你能集中同一篇文章發文,拆開出文去睇有d麻煩。

洋房

回覆 c1102 的帖子

其實隔離果幾日到開刀生前,醫院要我日日篤4次手指,仲要食隔離餐(即係糖尿餐),所以驗血糖係走唔甩。生完之後我無再篤手指啦。

洋房

回覆 hearsay14 的帖子

首先多謝你為我打氣😊因為住院期間發生太多野,可能內容組織得唔好令你覺得有d亂,我會再改善。

男爵府

我果時都係血壓高所以要緊急開刀,生完血壓都高,搞到要食血壓藥,係醫院生左後,足足住左十日醫院,之後仲要反醫院覆診。
好彩之後就慢慢回落返,唔使再食藥複診,應該都係因為之前荷爾蒙影響所致。你盡量放鬆心情,一定會好嘅!

洋房

回覆 siuKate 的帖子

呢兩日我一路量血壓一路心裡面唱詩歌,好奇妙血壓正常返,醫生話唔使再食血壓藥啦

男爵府

波大好生養 發表於 22-9-1 19:56
回覆 siuKate 的帖子

呢兩日我一路量血壓一路心裡面唱詩歌,好奇妙血壓正常返,醫生話唔使再食血壓藥啦:bd ...
咁就好了!果怕半夜三更叫醒你量血壓

大宅

我自己第二胎要篤手指同日日早晚量血壓,真係幾辛苦,但為左bb,加油,雖然辛苦,但照顧得好,bb一樣係健健康康咁成長

洋房

呢幾日掛住湊b,所以而家先得閒覆
出左院到而家血壓keep 得幾好,希望唔使長期食血壓藥

首頁

尾頁

跳至