論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

佢地真係憂無左份工就唔會成日掛住講電話,做野求其是但唔用腦, 駁咀黑面, 偷野講大話啦, 受虐多啞忍係我地d苦主就真, 比佢地精神虐待

禁止訪問

大宅

一直啞忍的是我們僱主: 有的僱主bb在他們手上一直啞忍工人的惡行,有的工人借財仔, 偷野; 有的工人扮低b,故意博炒.........僱主精神受創,荷包重傷.
原帖由 琛媽 於 09-6-12 11:37 發表
佢地真係憂無左份工就唔會成日掛住講電話,做野求其是但唔用腦, 駁咀黑面, 偷野講大話啦, 受虐多啞忍係我地d苦主就真, 比佢地精神虐待

男爵府

原帖由 琛媽 於 09-6-12 11:37 發表

agree with 琛媽!

民房

唔係呀?我地先真係啞忍,個工人持續有問題都係咁忍,訓唔著日頭返工仲要死頂,工作忙到顛仲要擔心屋企個細路,唔知工人點 "招呼" 佢,你話邊個慘?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-6-12 11:50 發表
一直啞忍的是我們僱主: 有的僱主bb在他們手上一直啞忍工人的惡行,有的工人借財仔, 偷野; 有的工人扮低b,故意博炒.........僱主精神受創,荷包重傷.

我咪係忍o既僱主其中一個囉!

大宅

關注菲傭團體Filipino Migrant Workers' Union副主席Eman表示,不少傭工即使受到僱主精神、言語、肉體虐待,也只會啞忍,甚至不會向人透露,有傭工會忍足兩年至合約期滿才投訴,主要因為擔心失去工作,加上他們已向介紹所付出不少費用,根本沒有能力承擔失去工作的風險,但他認為傭工使用暴力情况不常見。

傻既! 我們僱主先至受到外傭既精神、言語、金錢虐待,我們啞忍,因為政苦無部門跟進和給僱主投訴的部門, 僱主只有硬食或者只有選擇損失: 補一個月$3480 機票$1500 之前聘請的AGENCY FEE $2000 保險費, 驗身費各樣等. 再請新外傭時又要再付AGENCY FEE 和時間. 唔係個個都負擔得起損失.

再者僱主都會擔心失去傭工會無人照料小朋友或老人家,所以很多時僱主都得過且過的心態選擇啞忍外傭.

複式洋房

係僱主啞忍和受虐...
早上時份, 可能d 呀mom返晒工喇.....我日日係公園見到d工人聚埋一齊吹水, 都不知幾爽呀....佢到面上d快樂好難係香港人面上找到......

大宅

點呀,呢個咩野團體呀,好Q煩呀,成日係度搞屎掍,我地幾唔滿意佢地都要忍,比佢地食比佢地用比佢地住,當初簽約你情我願,黎到又嚴呢樣又嚴個樣,有唔睇吓自己咩料先,次次一有親呢d新聞就第一時間話佢地點委屈點啞忍,死豬精,返歸囉,開工時間成日一大班一大班聚埋吹水講僱主,我自己都聽番唔小啦,佢地忍咩野呀,洗唔洗我地每日比一個鐘佢數我地先令佢地舒服D呀 ,日日都做錯野,我都係只敢一句起兩句止話佢炸,X街,我地忍佢定佢忍我地呀
原帖由 monster_zoo 於 09-6-12 12:04 發表
關注菲傭團體Filipino Migrant Workers' Union副主席Eman表示,不少傭工即使受到僱主精神、言語、肉體虐待,也只會啞忍,甚至不會向人透露,有傭工會忍足兩年至合約期滿才投訴,主要因為擔心失去工作,加上他們已向介紹所付出不 ...
~~MAG~~

伯爵府

有冇天理架?

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-12 12:03 發表

我咪係忍o既僱主其中一個囉!

me 2 呀..
我而家對住我個工人真係睇佢後面憎佢前面呀, 唔係為左佢要 睇住我個囡, 我唔一腳兜佢出大西洋..
我夠忍緊啦, 忍佢地豬, 忍佢地黑面, 忍佢地當自己係太太... 我夠唔知幾時爆炸啦.... 有無人話過我地慘呀.. 痴孖筋架...
d 外僱團體成日有呢d 新聞都走哂出黎話d 工人幾慘幾慘, 但有無僱主團體代表過我地同我地講返句公道說話呀?
仲話加呢加路, 多多要求, 屎就有得你地加, 加人工? impossible ...

珍珠宮

點解呢d團體講既野, 我唔係好明? 有精神病既未必係d外傭, 應該係偏幫佢地既香港人.

我地請著d超級低能白痴+自閉既人返嚟, 教又唔聽, 叫佢做又唔記得, 鬧下又唔得, 咁都叫啞忍?

大宅

畀面勳章

憂失去工作??????????
我真係一啲都唔覺得我屋企果隻野驚失去工作喎!!!我番而覺得佢經常性姨媽到,影響心情唔好就黑面對住我地咋喎!!
憂失去工作就一D都唔覺喇,不過就覺得佢係博炒囉!

男爵府

有無人可以寫番封信去反擊("僱主:憂沒有人照顧家人幼兒/老人 比錢仲要啞忍工人惡劣態度"),其實僱主先係死忍,爛忍,精神受虐呀!現在仲要驚埋屋企個姐姐係咪有病,隨時斬人!!!!!
政府係咪應該設返一條熱線,比返僱主宣洩死忍工人的情緒!!!

複式洋房

什麼社會來的????? 點解只會關心外傭, 有無團體可以關心一下我地 lee 班在職媽咪呢?????? 我地返工無壓力咩??? 我地返工唔會比人鬧咩???? 我地班在職媽咪要承受工作的壓力仲要擔心在家小朋友的安全, 返到屋企仲要受工人氣, 我地的精神壓力比 lee 班外傭重數百萬千萬倍啦...., 又唔見有人幫我地出下頭......

子爵府

昨日發生 d 咁 ge 事 ......
我返到屋企更加要啞忍 ...... 好無奈!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

原帖由 KiuShaBB 於 09-6-12 15:30 發表
點解呢d團體講既野, 我唔係好明? 有精神病既未必係d外傭, 應該係偏幫佢地既香港人.

我地請著d超級低能白痴+自閉既人返嚟, 教又唔聽, 叫佢做又唔記得, 鬧下又唔得, 咁都叫啞忍? ...

Totally agree!
我都唔明, 大家都係香港人, 點解要抺黑我哋? D傳媒只係識"嘩眾取寵", 又唔見佢哋訪問吓D雇主, 訪問D外傭&團體, 一定話自己幾慘幾可憐, 唔通講自己真實ge一面比人知咩:;pppp: .
果嗰什麼雇主團體 -- 羅x曲, 什麼33年雇用外傭經驗, 你有大把$更係無所為啦, 你ge說話唔代表我.
E+睇港聞真係擋睇娛樂版, 佈道都唔夠持平.:;pppp:

大宅

記者要求証好容易呀.

只要朝早或下午三/四點去d屋苑求睇吓公園景色嘛......

成日都見三五成群賓賓/印印喺度開party,d 少主就喺附近自生自滅,總之d老板仔唔好飛出馬路就得......

我見過五個唔知賓定印各自推住一個公公/婆婆,一字打橫掛喺公園(輪椅),自己就堆埋一堆睇電話+吹水,我足足企咗喺佢哋附近成分鐘,諗住如果佢哋繼續係咁就幫佢哋影靚相....其中一兩個醒目,即刻推車走.....

我覺得好多都好enjoy佢哋嘅生活囉.....又優柔又寫意.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

唉…總知死左邊個都好(無論死外傭定僱主),都係僱主唔着。。錯就錯在我地請班咁既“食栗米”番黎節磨自己、比d所謂“好淫”得嫺chai两“月卻…

首頁

尾頁

跳至