自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係「阿囡係唔係需要見社工」嘅家長。尋日睇到各位留言,我當日夜晚同阿囡真係認真傾一傾。

我問到阿囡知唔知佢依家唔讀書第時會好辛苦,佢知。我問佢知唔知第時學歷低搵工會難,佢又答知。我然後問佢明知會咁點解唔努力,佢就答「冇動力」「唔想」。我問佢第時諗住點捱,佢就第時好辛苦佢就自然會去「飛機」。

我聽到真係嚇親。平時見佢食到瞓到又有打機睇漫畫,又有講有笑。平時同佢講嘢佢又hea答,完全唔知佢有咁嘅諗法。佢之前提過係學校冇朋友,我叫佢多啲同同學仔講嘢,佢答「唔想」之後就冇乜提過。

我自己有反省,之前阿囡嘅煩惱我全部都係俾建議,冇真係俾佢講,

複式洋房

唔好再嘈啦 發表於 22-9-12 11:18
我係「阿囡係唔係需要見社工」嘅家長。尋日睇到各位留言,我當日夜晚同阿囡真係認真傾一傾。

我問到阿囡知 ...

我返工做家務已經用咗好多時間,有時望見阿囡有玩有講有笑好似幾開心咁,所以從來都冇認為阿囡有乜大問題。

最後,多謝各位有回覆嘅家長。我會帶阿囡搵專業人士幫助。各位睇緊嘅家長,希望你哋可以多啲留意子女身心健康,同佢哋多溝通。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

我問佢第時諗住點捱,佢就第時好辛苦佢就自然會去「飛機」。

請問去「飛機」係咩意思?

子爵府

Acaciacacia 發表於 22-9-12 11:40

「飛機」係咪跳樓意思

goldpiglet    發表於 22-9-12 20:48
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

聆聽者難求,面對青春期少年多用耳多用心少用口

伯爵府

希望你女可以明白好多人都關心佢
亦都希望你可以堅持去幫佢開解佢
讀書唔係一齊,心理健全地成長更重要
青春期更加難溝通,加油

公爵府

回覆樓主:

支持佢,關心佢,溝通多D,祝福你和你囡囡

大宅

係呢個時候唔好同啲子女講讀唔成書將來會好辛苦呢類說話,因為佢而家已經好辛苦,咁樣講會比佢覺得呢一刻既辛苦係會不斷延續去到佢死既嗰一刻,好容易諗埋一邊,你應該要比希望佢,比佢知就算讀唔成書都有好多出路,讀書叻唔叻同你出黎返工辛唔辛苦開唔開心係無必然關係,心態先係最重要,心態好就算將來只係做個餐廳待應都會開心,心態唔好就算做醫生都會做得好辛苦,做家長個個都望子成龍,但並唔係個個人都想成龍,有啲人只想輕鬆愉快咁生活.

cathngai    發表於 22-9-12 21:21
emt1314    發表於 22-9-12 21:09
rayrayus    發表於 22-9-12 21:05
零食狂    發表於 22-9-12 20:51

伯爵府

Kapo1021 發表於 22-9-12 20:37
係呢個時候唔好同啲子女講讀唔成書將來會好辛苦呢類說話,因為佢而家已經好辛苦,咁樣講會比佢覺得呢一刻既 ...

好認同!人最緊要開心,比你做皇帝但唔開心,都唔係咩好事。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

祝福你同囡囡

我都贊成搵專業人士幫你們,好多時牽涉到家人或緊張嘅人就會變得冇咁客觀,甚至當局者迷,有好多嘢都未必睇得咁清楚。
專業人士反而可以幫你地解決或道明問題利害

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

第二段你咁問佢,其實佢壓力仲大,亞媽淨係關心佢讀唔讀到書多過佢讀得開唔開心,似亞媽迫佢讀,因為唔讀書=冇前途=冇希望=死左佢好過囉
不如暫時放低讀書既問題,先處理佢心理情緒吧,唔好再提讀唔到書等如人生玩完,加重佢心理負擔

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇左你上個post
話個女已經開始無lala叫同傻笑之類
但都仲有一堆留言focus點樣搵補習點樣操數
香港真係好多家長都好痴線

子爵府

多些與阿女保持有效的溝通,比佢知道媽媽會明白佢及支持佢,祝福你們

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Kapo1021 發表於 22-9-12 20:37
係呢個時候唔好同啲子女講讀唔成書將來會好辛苦呢類說話,因為佢而家已經好辛苦,咁樣講會比佢覺得呢一刻既 ...

珍珠宮

回覆樓主:

點解喺呢啲時候,妳第一句就問學業呢,我從來唔會經常提學業,我覺得最緊要個女開心,我成日同個女講,讀書唔成唔緊要,最緊要做個好人,肯做肯捱就得,我都唔係讀書出生,今日都可以有自己成就,妳要改變自己思想,最緊要佢快樂,妳便會快樂

男爵府

跳躍精靈 發表於 22-9-12 23:23
睇左你上個post
話個女已經開始無lala叫同傻笑之類
但都仲有一堆留言focus點樣搵補習點樣操數

健康永遠排第一,特別係精神健康,希望樓主囡囡無事 如果醫生有開藥食,記得千祈唔好亂擅自停藥/ 減藥

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Acaciacacia 發表於 22-9-12 11:40

同問

首頁

尾頁

跳至