自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想了解下會計師樓 partner 要咩條件 , 係咪有會計師牌就可以 ?

早兩日去飲 , 安排我果圍檯 , 係佢一班舊同事 , 佢地全大部份都係會計師樓 partner , 而且望落好後生 , 有 d 可能未夠 30 .

其實有會計師牌 , 識人 , 人地又肯俾你加入佢公司成為一員 , 咁就可以 ? 成本高嗎 ?

男爵府

係咪有 QP 就做過 ?

子爵府

shirley784 發表於 22-9-15 11:08
係咪有 QP 就做過 ?

如果要做執業會計師,QP是必須要考的.
不過, 考了也可以不做的parter. 因為有些大公司想請有QP 的會計師.

子爵府

shirley784 發表於 22-9-14 12:18
想了解下會計師樓 partner 要咩條件 , 係咪有會計師牌就可以 ?

早兩日去飲 , 安排我果圍檯 , 係佢一班舊同 ...

基本上, 有執業會計師牌, 有客路和認識不同層面的人(不同行業/大公司/學會/政要人仕). 做partner係容易, 但要睇加盟的条件是怎樣.

男爵府

PandaVV 發表於 22-9-15 11:23

基本上, 有執業會計師牌, 有客路和認識不同層面的人(不同行 ...

其實做左 partner , 係咪可以請 sales 搵客 ?

做 partner 既目的係咪就可以共用公司資源 , 例如 admin , rental fee ?

一間公司可以有好多 partner , 其實 partner 同 partner 之間係咪獨立無關係的 ( 甚至大家要互相搶客 ) ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

會計師樓,由A仔(新鮮人)開始做,BCD咁上到合伙人。有牌只係最基本要求(叻嘅A仔可能已經有牌),要有業續至有機會升(勤力、老闆comment 、客嘅comment、交嘅貨嘅質素等等)
基本上到Director 級別(Partner對落)已經要開始跑數。pro firm 條數好易計:你一年人工假設100萬,咁你為唔為到公司帶來一百萬利潤?得,證明你有價值;好得,咁公司要升職加薪留人了;唔得,你諗諗你適唔適合呢份工

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shirley784 發表於 22-9-15 11:55
其實做左 partner , 係咪可以請 sales 搵客 ?

做 partner 既目的係咪就可以共用公司資源 , 例如 admin , ...

唔會有sales,sales就係佢自己,搵生意係Partner重要KPI之一(佢條team 要落手落腳做,Partner都要間中落場(唔會好陰始終貴)但重要係個客信得過呢個團隊,俾生意佢做)
目的共享公司資料?你概念攪錯咗,呢d係運作成本。公司會將整間公司overhead成本(如租金營運,會計人事部行政同事人工,租機交電費等)讓不同部門分擔。而Partner跑數目的係要cover本身部門員工人工,同呢d overhead成本,有剩就係盈利。盈利越高,講嘢越大聲

王國長老

Charlotte_mom 發表於 22-9-15 12:14
唔會有sales,sales就係佢自己,搵生意係Partner重要KPI之一(佢條team 要落手落腳做,Partner都要間中落 ...

我諗其實大部分公司都係咁

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

未夠30?
識人 big 4 由畢業開始做到late thirties 升partner
人工未必好高喎見佢都係買under 二千萬的樓

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

shirley784 發表於 22-9-14 12:18

早兩日去飲 , 安排我果圍檯 , 係佢一班舊同 ...

未夠30做partner, 真係叻人

一般做到Sr Manager都超過10年

https://www.youtube.com/watch?v=11CliGJsp1o
attach0/tmp/phpIRQjqc

男爵府

其實 partner 係公司升佢上去 , 定係自己俾錢做呢個位 ?

王國長老

shirley784 發表於 22-9-15 12:42
其實 partner 係公司升佢上去 , 定係自己俾錢做呢個位 ?

自己有錢開間公司,鍾意叫咩都得

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

即係 partner 都係打工 ?

首頁

尾頁

跳至