自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

大陸可以零針來港拎到臨時通行證180日藍碼免打針,呢件事固然喺近日備受熱議。
但其實未有疫情之前,我都想講好耐,覺得香港人係「夾心/磨心/二等公民」,好簡單舉個例,TikTok/抖音呢個app,全球人都download到(我指喺app store用香港區正常咁搵),唯獨香港,TikTok國際版無份(自從話撤出香港之後),內地版抖音又係無份。大家又點睇呢?

20150618bb    發表於 22-9-15 14:22

水晶宮

2024勳章

hfl2000 發表於 22-9-15 14:02
大陸可以零針來港拎到臨時通行證180日藍碼免打針,呢件事固然喺近日備受熱議。
但其實未有疫情之前,我都想 ...

唔係喎,照我喺微博所睇,好多大陸人怪政府俾左香港人好多超國民待遇,比如低分入大學、住條件較好的留學生宿舍

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

czl115 發表於 22-9-15 14:08
唔係喎,照我喺微博所睇,好多大陸人怪政府俾左香港人好多超國民待遇,比如低分入大學、住條件較好的留學 ...

X 2

世界上沒有部公平、任何政策總有人喜歡、有人不喜歡。

如果我是國內政府、見到這香港幾年暴亂、鬧大陸人是蝗蟲、那麼多黃屍曱甴、一早就放棄了香港人~

水晶宮

2024勳章

TikTok點解要咁,就要問老尾喇,同二等公民無關

水晶宮

唔係喎,照我喺微博所睇,好多大陸人怪政府俾左香港人好多超國民待遇,比如低分入大學、住條件較好的留學 ...

係呀!
同事個仔返大陸讀大學,佢話易入d,宿舍條件又好d,食飯又好d!

男爵府

將會逐步收緊,信不信由你。

子爵府

內地版抖音得 wor

侯爵府

Natalie625 發表於 22-9-15 17:39
內地版抖音得 wor

咦,係喎,依家香港區都有喎,不過download到都係註冊唔到,入驗證碼之後係咁話「系統繁忙 請稍後再試」

侯爵府

我係指身在香港既時候,好似好多嘢都變咗夾心/磨心

首頁

尾頁

跳至