自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

平時見得多,但到自己時真係問下好D 朋友結婚淨係註冊不擺洒,一星期後只叫少部分親友出嚟食餐飯,係洒樓度食,我哋一家四口出席應該封幾錢好呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

etam724 發表於 22-9-16 11:20
平時見得多,但到自己時真係問下好D 朋友結婚淨係註冊不擺洒,一星期後只叫少部分親友出嚟食餐飯, ...

一家四口晚餐$3000
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

平時見得多,但到自己時真係問下好D 朋友結婚淨係註冊不擺洒,一星期後只叫少部分親友出嚟食餐飯, ...

$1500

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

只叫少部分親友出嚟食餐飯 <--咁都包括你地, 即係關係好close喎!
如果一家四口, 我會覺得封2000~3000。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

只叫部分親友,應該算親先會叫,做返同擺酒一樣嘅禮。

侯爵府

2000以上, 睇吓幾親, 但2-3圍叫得都應該係親的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Candywong61 發表於 22-9-16 11:46
$1500

3佰幾蚊一個人, 會唔會太少?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

saladhk 發表於 22-9-16 12:00
3佰幾蚊一個人, 會唔會太少?

$1500/2000都俾唔出手
$500係最普通同事/朋友價

水晶宮

得幾圍應好親,要3千

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

禁止訪問

侯爵府

crystal媽咪 發表於 22-9-16 12:04

$1500/2000都俾唔出手
$500係最普通同事/朋友價

又唔係擺酒,食餐飯封一封利是ok啦

寶石宮

Candywong61 發表於 22-9-16 12:24

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Candywong61 發表於 22-9-16 12:24

我都係咁諗

侯爵府

如果好熟,好好朋友嘅, 就算得我自己一個都會做$1萬(經濟許可下). 講真,好close嘅親戚同朋友都唔多, 無乜幾可啦.

水晶宮

看交情。如我會賀二千至三千元。最好事先了解下咩酒樓咩價錢,不好令對方蝕先。

侯爵府

pillarfung 發表於 22-9-16 12:23
感情好嘅又負擔到,封十萬八萬囉。

真係幾得意,封幾多錢人情唔係睇自己負擔幾 ...

認同!結婚係想收到人哋嘅祝福、唔係收到人哋幾多人情,但係而家個社會已經變晒質,越親越friend人情就越多,呢個係什麼道理

子爵府

我琴日剛剛去完飲,係一位唔係太熟嘅親戚擺中午結婚酒,我一個人去,封咗$2,000。
我覺得你嘅case雖然唔係擺結婚酒,但人哋都係為咗結婚喜事請你一家四口食晚飯,點都要$2,000 to $3,000。

子爵府

回覆樓主:

關係好close一家四口最少5千 唔理邊度擺酒

goldpiglet    發表於 22-9-16 17:46

珍珠宮

話晒都應該好親, 你自己執生啦

首頁

尾頁

跳至