懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係一個孖B爸爸, 但兩日後將會失去兩個寶寶

老婆一年前11W小產,超聲波見到BB得9W無心跳

一年後bingo再中, 今次係異卯孖胎.
老婆因為身體問題(單邊腎水泡) 有多年血壓高

由2X歲到3X歲現在一直都有食血壓藥.

今次孖胎過程一路都好小心, 過哂3個月 T21 結構 諗住無事

點知20週開始發現BB成長綬慢, 主要係血流差(供血問題)

而供血問題醫生判定為似係血壓高而影響

由20w-23w, 每次見醫生個情況都無好轉,仲差左

最後醫生都建議終止懷孕, 如要生出黎,BB生存率好低同媽媽都有危險,之後面對既問題也是一世

我地兩個都理性上明白, 所以選擇忍痛過幾日就會終止懷孕

=========================================

一個小朋友要出世真係唔容易, 見盡身邊既朋友都輕鬆地小朋友出世

自己好想要小朋友時, 無奈好多傷害黎到我地當中

雖然老婆下年先到高齡, 但係佢個心理狀態已經好差好差

醫生,朋友,其他人都講 小天使好快再黎, 後生再試下就OK

但係老婆親口講, 佢其實都好難再試第三次

因為自己無辦法控制到既身體狀況 (血壓高), 好難保第三次都會再經歷小產, 佢唔想再傷心多次

作為老公既我其實好想好想我地既家庭有自己既小朋友, 我都好傷心, 但老婆既情緒我唔知點幫佢

=========================================

想問有無有經歷既爸媽, 點樣可以幫老婆釋懷情緒, 好想佢走出兩次流產後既陰影

作為老公既我, 第一胎情緒上我好少感覺, 但係今次真係好唔開心

好想幫助到老婆, 依家每次係街到見到小朋友既野其實都想哭

最後

芷允 芷妤, 雖然爸B 媽咪 只能同你做24W既一家人, 但我相信妳地係另一個世界開心快活做小天使

爸B 媽咪 永遠愛妳地

男爵府

2024年龍年勳章

唔知可以講咩安慰你地 睇完好心痛

男爵府

加油呀爸爸媽媽!
要同小朋友講再見係好辛苦. 媽媽直頭心連心左咁多星期. 好好照顧自己...

別墅

聽完你甘講都好心痛,呢個時候,你老婆最需要既係你既支持,同佢講,最緊要係佢身體,其他既野都不重要。

大宅

kcy0516 發表於 22-9-16 17:32

我同你老婆既經歷同年紀都好相似,我能夠好快走番出黎主要係我有信仰既支持,同埋最重要係願意分享自己內心既感受好好抒發出黎,你可以睇番我舊文,我都有分享。同埋fb 有兩個群組"小產媽媽一起走" 同埋"stillbirth 媽媽一起走", 都有好多同路人support.

我頭一次係12wk 發現9週停左,呢次傷心但感受無咁深,果時照得無咁密同相處比較少。果時我靠睇youtube婚委會既失胎分享度過左,因為果d 分享係比我更加痛都能夠企番起身,仲可以去幫其他既人。果時我覺得可能係個天想我珍惜生命,因為本身唔係話好鍾意小朋友,呢個經歷可能都想我幫助身邊既人, 之後半年我好快又有左。

大宅

Yin807 發表於 22-9-16 19:51
我同你老婆既經歷同年紀都好相似,我能夠好快走番出黎主要係我有信仰既支持,同埋最重要係願意分享自己內 ...

到第二次,經歷左好多,流啡出血,番唔到工同公司搞到好薑,以為挨過t21, 到結構發現有d 問題,當晚工都辭左諗住專心安胎。轉介左去廣華又話唔似好嚴重嘅問題唯有mon 住, 不過到有一星期胎動少左,再去照出現左好多問題,到第二日再一次停咗心跳。果下一片空白,同一個經歷發生咗兩次係一年之內.

好彩係我當晚無入院,番左屋企喊左一晚,個心真係好痛,廿幾週已經感受到胎動,個感受係好深到而家打番出黎都眼濕濕,係唔明點解又係我,第二日搵咗神父,佢同我講好多野都解釋唔到,不過我地無失去,因為佢地起天上面健康快樂係一個褔地。

大宅

Yin807 發表於 22-9-16 19:58
到第二次,經歷左好多,流啡出血,番唔到工同公司搞到好薑,以為挨過t21, 到結構發現有d 問題,當晚工都辭 ...

果下我個心叫舒服左d, 安慰自己兩個小朋友可以互相陪伴冇咁悶.

到引產既日子,好不幸我胎盤出唔到,要入手術室,係連續兩次都係入手術室,嗰一刻又係一片空白,問點解又係我。

其實個心真係好傷,但幸運廣華d 醫生護士都好有愛,平時複診嘅助產士都有每日嚟同我傾偈。 到出左院既日子,我個心都係有屈結,我有搵社工傾訴,我搵左兩個社工傾訴,之後就好好多, 有一個佢之後間中都會關心下我,令我覺得有番d 溫䁔。

到阿b 去天使花園果日,經歷又係好痛好難忘,但最後好彩順利完成到, 釋懷左完成左一件事。

到而家隔左幾個月,我會掛住佢地,但我老公話掛住係唔應該覺得傷心

大宅

Yin807 發表於 22-9-16 20:05
果下我個心叫舒服左d, 安慰自己兩個小朋友可以互相陪伴冇咁悶.

到引產既日子,好不幸我胎盤出唔到,要入 ...

我自己參透到既係,好多野唔係人可以控制,自己盡咗力就夠. 好似呢個世界點解有咁多意外不幸發生係某d 人身上,好似天秤事件咁我前排都好唔理解。

不過最近睇左套戲叫天堂奇癒記
一個關於奇蹟,真人真事既故事

曾經有埋怨點解奇蹟唔係發生係自己身上
但睇到結尾既領悟,令我記憶番出黎
雖然失去過,但其實中間遇到好多愛

愛同善就係奇蹟
身邊每一件事都可以視為奇蹟
故事既小女孩或者係因為有信德所以奇蹟發生係佢身上

有需要傾訴都可以pm 我

別墅

唔知點安慰你
但知道你太太心情一定好差
覺得自己問題搞到囡囡們要離開

加油,希望你地可以走出陰霾!

別墅

我都引產咗一個星期...我覺得最重要係咩唔開心,咩情緒都最好講出嚟...我知我地無咗個bb..我老公都一定好唔開心..但佢不停同我講最緊要我身體無事..同埋都會聽我講出我既情緒陪住我..佢另外都會安慰我bb要走可能本身都有啲潛在既問題...大家都唔想..我好衷心希望你同太太努力一齊走出今次經歷..每次懷孕都唔同...個天整定...放鬆心情,坐個小月...心情ok既,快啲接番小天使返嚟🙏🙏

大宅

好心痛,要加油。

我小産過兩次但好早期未有心跳,但已經好難過。直到真係最有再左先釋懷到。

呢兩年我都明白老公承受好大壓力又好失望,但我自己都控制唔到自己情緒,時好時壞。再老土啲真係等時間過。但有時候聽到呢個有左,個個有左都好難受。

大家再傾下會唔會想試多次,決定左試就勇敢面對。唔試就大家扶持,兩公婆一齊逍遙快活,未常不可!

洋房

早期流產既原因通常同基因有關。我自己都試過,當初覺得好唔開心,因為bb都得來不易。嗰段時間,好羨慕同妒忌人哋有bb⋯⋯不過我唔開心,其實我知我老公都好唔開心… 我哋喊咗一排,又休息一排。去下飲飲食食,staycation,心情就好返啲。

陀雙胞胎風險不嬲都大啲,所以可能唔係好適合你太太。不過,依家仲重要嘅都係照顧好自己同太太!大家一齊傷心一陣就再振作!去玩下食下,轉換下心情!

希望你哋早日走出嚟,加油!

首頁

尾頁

跳至