時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

〔即時新聞/綜合報導〕英國女王伊莉莎白二世(Elizabeth II)9月8日辭世後,英國政府與皇室忙著籌備葬禮,女王辭世對於英國的影響十分深遠,同時也影響全球。在女王辭世後,位於中國浙江省紹興的一家工廠湧入數萬面英國旗幟的訂單,大批員工每天14小時只製作英國主題的旗幟。

根據《美聯社》報導,中國紹興創棟旅遊用品有限公司是一間生產旗幟相關織品的公司,先前持續為年底的世界盃足球賽生產各國旗幟,以及體育相關的各類旗幟、圍巾。而女王辭世後,公司接到成千上萬面英國國旗訂單,總經理范艾平表示,首位客戶在凌晨3點發出訂單,要買幾萬面英國國旗,當時工廠內的2萬面英國國旗庫存馬上就發貨。

在英國國旗訂單湧入後,紹興創棟全力生產各式英國國旗,除了一般常見的尺寸與樣式以外,還有印有女王肖像與生卒年版本的英國國旗,提供哀悼者攜帶或是懸掛在屋外。每天工廠運作14小時,生產線只做英國國旗,在女王辭世當週,至少生產了50萬面旗子。

從公司2005年創辦任職至今的員工倪國珍表示,她透過工作了解到世界許多時事知識,當她正在縫製帶有女王肖像的英國國旗時,她也記得之前曾為皇室婚禮製作過英國國旗。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-9-18 23:43

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

德國傳媒上周六(17日)報道,距離英女王伊利沙伯二世於英國時間本月8日逝世僅90分鐘之後,中國浙江省紹興市一間工廠已收到......

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220918/bkn-20220####18_00992_001.html
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

咦?
又話脫勾既?
又話咩強制奴動唔用既?
又話印度越南仲平既?
唉呀呀黃屍祖國唉呀呀

無左我地偉大中國勤奮,好手工既勞動力呀
我諗勾尾人念都無得悼呀

伯爵府

大力大力 發表於 22-9-18 20:38
德國傳媒上周六(17日)報道,距離英女王伊利沙伯二世於英國時間本月8日逝世僅90分鐘之後,中國浙江省紹興 ...

勤奮中國人民勞動貢獻世界商品
不容勾尾政棍抹黑

水晶宮

畀面勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kwokdicken 發表於 22-9-18 20:39
咦?
又話脫勾既?
又話咩強制奴動唔用既?

黃屍又話、訂單去咗其他國家?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

kwokdicken 發表於 22-9-18 20:36
〔即時新聞/綜合報導〕英國女王伊莉莎白二世(Elizabeth II)9月8日辭世後,英國政府與皇室忙著籌備葬禮, ...

有時真係唔明那來的生產力?
石油要增產都唔易, 但小商品話產就產, 唔係增產, 係由零做件野出黎,仲要大量, 真係要俾十個叻.

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

交唔交到貨架? 小黃人話中國運輸停頓喎

伯爵府

小肥兔 發表於 22-9-18 20:51
交唔交到貨架? 小黃人話中國運輸停頓喎

聽燒藥丸講中國港口停哂,飛機停飛,貨運停頓,出口係假數喎

水晶宮

2024勳章

咦?
又話脫勾既?
又話咩強制奴動唔用既?

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

咦?
又話脫勾既?
又話咩強制奴動唔用既?

無錯,仲要對中國代表咁無禮
應該唔好接單,俾佢感受下無咗中國連國旗都唔夠

伯爵府

Adiezz 發表於 22-9-18 21:43
無錯,仲要對中國代表咁無禮
應該唔好接單,俾佢感受下無咗中國連國旗都唔夠
...

中國禮儀之邦
唔需要對呢d日落西山之國動氣啵
佢自己無國際禮儀
自己丟自己架姐

伯爵府

大力大力 發表於 22-9-18 20:38
德國傳媒上周六(17日)報道,距離英女王伊利沙伯二世於英國時間本月8日逝世僅90分鐘之後,中國浙江省紹興 ...

又話要made in UK唔好益中國嘅乜連國旗都出唔掂

珍珠宮

古有鴉片戰爭
今次英女王死中國又賺英鎊,英國又嬲嬲豬

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

至愛朱古力 發表於 22-9-18 21:37
都唔明有咩好笑,低端人先覺得好笑,無生意啲廠執笠喇,員工食屎呀!
你啲朋友話中國全國物流停完全停頓丫嘛, 大家担心你事頭婆唔夠國旗送佢一程呀!

子爵府

都唔明有咩好笑,低端人先覺得好笑,無生意啲廠執笠喇,員工食屎呀!

一直以嚟好多國家國旗都係made in china

【短片:Made in China】內地廠商狂印20萬特朗普旗勁賺 指希拉里旗銷情差 廠商:有票定投特朗普

https://m.mingpao.com/ins/%E5%85%A9%E5%B2%B8/article/20161110/s00004/1478780270794/%E3%80%90%E7%9F%AD%E7%89%87-made-in-china%E3%80%91%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%BB%A0%E5%95%86%E7%8B%82%E5%8D%B020%E8%90%AC%E7%89%B9%E6%9C%97%E6%99%AE%E6%97%97%E5%8B%81%E8%B3%BA-%E6%8C%87%E5%B8%8C%E6%8B%89%E9%87%8C%E6%97%97%E9%8A%B7%E6%83%85%E5%B7%AE-%E5%BB%A0%E5%95%86-%E6%9C%89%E7%A5%A8%E5%AE%9A%E6%8A%95%E7%89%B9%E6%9C%97%E6%99%AE

記得有一年世界杯內地造錯某國家國旗,被井底蛙嘲笑

http://finance.people.com.cn/stock/BIG5/n/2014/0625/c67815-25197548.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

所以點解中國唔可以行共存,好多醫療用品、抗生素原材料、稀土、日用品大部份都來自中國

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

kwokdicken 發表於 22-9-18 20:53
聽燒藥丸講中國港口停哂,飛機停飛,貨運停頓,出口係假數喎

標榜自由民主嘅呆灣人仕,一樣打到佢豬頭,就證明藥丸係幾咁黑人憎

首頁

尾頁

跳至