想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我餵左人奶14個月,在職媽媽所以奶量唔多只餵早晚。仲未黎m,如果想懷第二胎,又想繼續餵,會唔會好難懷孕?定把心一橫戒奶?

複式洋房

Yellowgold10 發表於 22-9-19 12:09
我餵左人奶14個月,在職媽媽所以奶量唔多只餵早晚。仲未黎m,如果想懷第二胎,又想繼續餵,會唔會好難懷孕 ...

其實餵人奶吾代表好難懷孕,未黎M亦吾代表無排卵,我有朋友未黎M都bingo左,但可能要用排卵測試棒觀察自己嘅週期先。我生完大寶一直全人奶,餵左6個月黎M,下個月即bingo,跟住二寶出世繼續餵,餵左9個月黎M,之後又bingo左三寶喇。我身體好多人都係餵住人奶懷孕嘅,我自己人奶之路都無停過,所以真係無直接影響,加油祝好孕

禁止訪問

大宅

母乳避孕只在頭6個月+ 全時餵 先有效, 你已經14個月了, 所以可能有排卵哦, 你用排卵紙就可以check 到性腺激素有冇增長

複式洋房

emily_yuu 發表於 22-9-20 14:39
機會比較低,建議停奶先懷

我身邊好多朋友都係餵住奶懷孕
包括我自己兩胎都係全人奶咁有左
而家陀緊第三胎都仲餵緊細果個
所以都無絕對的,祝好孕

禁止訪問

複式洋房

我21年10月生完第一胎。全人奶。生完兩個月黎番m,不過得幾滴,7月開始有正常量ge m,上星期發現Bingo,奶量暴跌得番20ml都冇,自動收奶,想餵都冇得餵,不過冰箱仲有幾個月存貨,呀女飲晒就轉奶粉😂

男爵府

正常只有早晚餵應該已經會排卵~我記得之前有醫生講過如果隔太耐(大概六個鐘)都唔餵, 身體就會有signal去排卵, 而我生三個的確都係隔耐咗時間(bb開始加固)去餵就好快有m到~

首頁

尾頁

跳至