興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Dell報價,電池價錢$500,連安裝就$1240!

想問下大家值得換電池嗎?

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-21 19:52
Dell報價,電池價錢$500,連安裝就$1240!

想問下大家值得換電池嗎?

冇話值唔值起碼叫做原廠, 除非你有朋友或者你自己識得自己更換, 如果唔係你都要畀㗎啦.

除非你嗰部機電池壞咗插住火牛可以當桌面機用, 你又唔會拎嚟拎去嘅話, 咁我就覺得冇需要換.

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

kelkmk 發表於 22-9-21 20:44
冇話值唔值起碼叫做原廠, 除非你有朋友或者你自己識得自己更換, 如果唔係你都要畀㗎啦.

其實laptop換電街價收幾錢到?有冇好介紹呢?

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-22 10:46
其實laptop換電街價收幾錢到?有冇好介紹呢?

一般代用電池都要300到500 睇下你乜嘢model同埋舊電本身嘅材料而定。人工出面通常都係二百蚊左右,所以搵原廠唔係貴好多。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

kelkmk 發表於 22-9-22 12:19
一般代用電池都要300到500 睇下你乜嘢model同埋舊電本身嘅材料而定。人工出面通常都係二百蚊左右,所以搵 ...

Dell收$1240都算合理,但係唔知換電好定換機好

男爵府

換機好過.

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-22 15:05

Dell收$1240都算合理,但係唔知換電好定換機好

如果部機我唔會喺屋企拎住周圍走嘅話我就乜嘢都唔換。

伯爵府

kelkmk 發表於 22-9-23 23:45
如果部機我唔會喺屋企拎住周圍走嘅話我就乜嘢都唔換。

我都係咁諗,反正佢打算買tab,但佢話諗住用多2年,驚之後連電都無得換!

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-23 23:48
我都係咁諗,反正佢打算買tab,但佢話諗住用多2年,驚之後連電都無得換!
...

淘寶大把,不過首要條件係你識去搵,同埋你信得過嗰啲牌子。

伯爵府

kelkmk 發表於 22-9-23 23:49
淘寶大把,不過首要條件係你識去搵,同埋你信得過嗰啲牌子。

型號是不是電腦背面那個号嗎?
attach0/tmp/phpsnXt20

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-23 23:50

你睇下佢係唔係仲有一個35xx嘅號碼?

伯爵府

畀面勳章

露比EE 發表於 22-9-23 23:50

幫你查過應該係3590, 如果香港買代用電嘅話唔使400蚊, 不過問題係你識唔識自己更換.

伯爵府

kelkmk 發表於 22-9-24 00:02
幫你查過應該係3590, 如果香港買代用電嘅話唔使400蚊, 不過問題係你識唔識自己更換.

所以dell電+手工$1240都合理嘅

首頁

尾頁

跳至