自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

馬來西亞近日發生一宗家居意外,一名7男童因在家中梳化不斷跳上跳下時,不慎跌到旁邊的玻璃茶几,更遭鋒利的玻璃碎片刺傷胸部,經送院搶救後仍返魂乏術。

當地警方已介入調查今次事件,並評估是否有疏忽、遺棄或其他導致兒童身體或精神傷害的可能性。

你屋企小朋友會唔會跳梳化玩?

funfun759    發表於 22-9-22 12:58
la_source    發表於 22-9-22 10:06
jolee    發表於 22-9-22 09:55

公爵府

2023年兔年勳章

有小朋友都唔會用玻璃傢俬

無乜危機意識喎

goldpiglet    發表於 22-9-22 22:30

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

玻璃枱面係好危險RIP

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有小朋友要用強化玻璃,萬一整爛都係碎,唔會尖

珍珠宮

我細個發生過同類意外
當時碎片係插係大脾
我大脾到而家都仲有條疤..

jrbady    發表於 22-9-22 22:42
adaleung717    發表於 22-9-22 11:51

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係呀, 果時有小朋友都掉咗張玻璃枱, 太危險了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yakiki1230 發表於 22-9-22 09:31
馬來西亞近日發生一宗家居意外,一名7男童因在家中梳化不斷跳上跳下時,不慎跌到旁邊的玻璃茶几,更遭鋒利 ...

由細路開始,已經被灌輸唔可以跳sofa, 一黎易爛,二黎跌落地磚一樣咁危險
放下自在

大宅

好恐怖,七歲其實仲好細,點會咁放傢俬

男爵府

好恐怖,rip小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

cattz288 發表於 22-9-22 09:57
由細路開始,已經被灌輸唔可以跳sofa, 一黎易爛,二黎跌落地磚一樣咁危險
...

朋友個仔,唔知跳落黎,撞到啲咩,要去醫院聯針

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

係細路都中意跳床跳梳化架啦
點會放個玻璃茶几響隔離

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實有冇意外都好,點解可以容許小朋友跳梳化

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

琥珀宮

Amy1974 發表於 22-9-22 09:38
有小朋友都唔會用玻璃傢俬

無乜危機意識喎

係,當年阿仔出世,我阿媽就唔要張玻璃枱,話危險

珍珠宮

回覆樓主:

唔好跳梳化床褥要由細教
最憎親戚縱容細路
去人地屋企照跳

珍珠宮

...

係囉,真係太縱容小朋友之過。

公爵府

回覆樓主:

小朋友好難控制,見到就一定鬧,但你轉個身,佢跳你都唔知就會出事,所以要控制一d你控制到ge野,例如死物,je係唔好用玻璃枱,地下鋪膠蓆,有可能撞到起角位全部包膠邊

象牙宮

...
一樣,佢從未跌過梳化床褥。

子爵府

虎到金來勳章

yakiki1230 發表於 22-9-22 09:31
馬來西亞近日發生一宗家居意外,一名7男童因在家中梳化不斷跳上跳下時,不慎跌到旁邊的玻璃茶几,更遭鋒利 ...

首頁

尾頁

跳至