自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://topick.hket.com/article/3385116/?r=mcsdfb
【輪候公屋】港婦連中兩次「屯門三寶」等7年派大興邨 月租1200元一個原因拒住

珍珠宮

回覆樓主:

咁難為就唔好要啦! 仲要以後 ban 佢唔比申請。

嫌舊嫌細咪自己買私樓囉! 反正收埋啲資產喺大陸,買得起綽绰有餘。

伯爵府

大姑娘 發表於 22-10-27 14:03
咁難為就唔好要啦! 仲要以後 ban 佢唔比申請。

嫌舊嫌細咪自己買私樓囉! 反正收埋啲資產喺大陸,買得起 ...

第三次冇得唔要啦

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

3人7年算耐嫁啦,個個都預住好耐,有機會緊係要新啲啦,1陣住幾年又突然話拆就慘啦

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

華妹妹 發表於 22-10-27 13:54
https://topick.hket.com/article/3385116/?r=mcsdfb
【輪候公屋】港婦連中兩次「屯門三寶」等7年派大興邨 ...

比我都唔會要,等第三次,不是新舊問題,是呎數問題,返正二次都咁差,唔差在等第三次

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔快了,近排見好多等6年7年上左樓。

水晶宮

cecelc 發表於 22-10-27 20:57
唔快了,近排見好多等6年7年上左樓。

你呀一輪輪的時快時慢,我囡今個月剛排咗4年,上兩個月已審查咗宜家等首派

伯爵府

ddkaka 發表於 22-10-27 21:34
你呀一輪輪的時快時慢,我囡今個月剛排咗4年,上兩個月已審查咗宜家等首派
...

係咪一家咁申請會快d呢?
見有d人等成十幾廿年,係咪單人申請?

象牙宮

回覆樓主:

唔快啦…除非係1人囉!03年沙士最快,2年多就上樓了!我3人都排6年

公爵府

華妹妹 發表於 22-10-27 22:32

單人計分,要年紀大先快d,我識人40幾申請,等左起碼12年先派到。

侯爵府

我公司有個單身男士, 等4年派了新樓青田邨, 今年59歲, 唔知點解咁快, 睇電視聽d人講又話等好耐

伯爵府

donald63 發表於 22-10-27 22:40
我公司有個單身男士, 等4年派了新樓青田邨, 今年59歲, 唔知點解咁快, 睇電視聽d人講又話等好耐 ...

咁好彩,4年咁快

水晶宮

zxyggp 發表於 22-10-27 20:55
3人7年算耐嫁啦,個個都預住好耐,有機會緊係要新啲啦,1陣住幾年又突然話拆就慘啦
...

拆咗會唔會比新建嘅樓佢㗎

水晶宮

我公司有個單身男士, 等4年派了新樓青田邨, 今年59歲, 唔知點解咁快, 睇電視聽d人講又話等好耐 ...

咁快

水晶宮

華妹妹 發表於 22-10-27 22:32

兩人排家庭隊

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

新界呢兩年好多新樓,所以較快

水晶宮

我識個單人等咗7年上和田,佢宜家應該過咗60歲,59歲等4年咁快?真係未聽過

公爵府

好媽媽勳章

ddkaka 發表於 22-10-27 21:34
...

你排新界?我申請7年半都未有影審查

男爵府

係咪特殊個案(精神病之類)我識人派青田但拒絕,令願要舊樓,因呎數大一些

象牙宮

華妹妹 發表於 22-10-27 13:54
【輪候公屋】港婦連中兩次「屯門三寶」等7年派大興邨 ...

友愛邨、蝴蝶邨、大興邨

舊.... 但第3次, 再唔要, 就無。
或 住下先, 买居屋

「得公屋得天下」,但竟然有人等到公屋都唔要!。該係內地有樓。
唔係真穷。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至