心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

可能好多人眼中你的離開微不足道,但我衷心祝福你一路好走,眼見你人生旅程尾聲每天所受的痛苦,這段日子我也為你難受。
人生無常,活在當下,大家好好生活。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tutik 發表於 22-11-4 09:01
可能好多人眼中你的離開微不足道,但我衷心祝福你一路好走,眼見你人生旅程尾聲每天所受的痛苦,這段日子我 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

回覆 tutik 的帖子

俗世間人走茶涼呢個道理我最近也深深體會。我明白你望住關愛嘅人受苦嗰種無奈和痛, 但我相信先人最需要是真正關心他/她的人的祝福和陪伴在最後。相信你過生的親人/朋友能感受到你由衷的愛和祝福。
請節哀!

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-7 13:22

俗世間人走茶涼呢個道理我最近也深深體會。我明白你望住關愛嘅人受苦嗰種無奈和痛, 但 ...

轉眼雙親離世已多年,生活算是少了一份擔子,但人是空洞的,以為可以一盡綿力照顧別人嘅父母,跑到醫院做支援工作,但抱歉原來自己微不足道無能為力,人生無常,情緒亦被牽動了,自己在盤算去留中,有幸見識過,看命運指引。

複式洋房

你有心和儘咗力就足夠了, 不要過份自責! 除了生死, 人生許多事就算儘咗力都未必有好結果, 無論你有錢無錢如是, 因為我們要明白呢度係五味人間唔係快樂天堂。呢個世界無一個醫生無一隻藥可根治身體嘅退化帶來嘅病苦。我自己做護理, 我覺得病人最需要是人們對他們保留最後的尊嚴和關愛, 唔好比佢哋內心孤單最後感覺比人虐待咁離開。平時臨放工對自己病人嘅一句健康祝福已令佢哋好感動, 睇到佢哋唔捨得我放工自己都覺得比咗一個交代自己。身體好唔好到好多時靠佢哋自己, 醫生護士藥物從來都只係佢哋嘅輔助角色。
你可以多啲試吓用不同方法協助社會上有需要嘅人去舒緩自己對生命嘅無奈, 消極和悲傷。你會見到你對其他人嘅影響並不是你想像那麼緲小的!

大宅

chowwan1 發表於 22-11-8 01:34

你有心和儘咗力就足夠了, 不要過份自責! 除了生死, 人生許多事就算儘咗力都未必有好結 ...

你真係好好啊,好有心
希望有多點像你這樣的醫護

複式洋房

回覆 sze701 的帖子

Okay啦, 你太過獎了, 問心無愧就足夠了! 大家繼續在這人間努力吧

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-8 01:34

你有心和儘咗力就足夠了, 不要過份自責! 除了生死, 人生許多事就算儘咗力都未必有好結 ...

謝謝,受教了

首頁

尾頁

跳至