自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

5歲既時候,喺政府度睇開,睇咗兩年,心理學家覺得佢有好轉,之後就無睇,依家14歲,學校社工覺得佢有覆發既跡象,去政府到睇,又要重新排期,咁我依家諗住出去睇私家,應該睇心理學家還是精神科醫生呢?

男爵府

心理學家還是精神科醫生未必溝通到小朋友的精神世界
不如買多D 書俾佢睇 使精神世界通暢
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

男爵府

NOXTSANG 發表於 22-11-11 11:36
5歲既時候,喺政府度睇開,睇咗兩年,心理學家覺得佢有好轉,之後就無睇,依家14歲,學校社工覺得佢有覆發 ...

二樣也睇

子爵府

volan 發表於 22-11-11 11:47
不如買多D 書俾佢睇 使精神世界通暢 ...

依家係情緒有問題,睇書可以解決?

大宅

心理學家同精神科醫生都幫唔到?咁邊個才幫到小朋友?

大宅

如果係咁d醫生全部可以失業啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

唔好玩啦!
有病當然要 睇醫生啦!

別墅

抱歉不是想提你的傷心事, 但想請問一下小朋友有什麼 徵狀?
因我擔心自己小朋友也是有焦慮問題而沒有發覺

珊瑚宮

goldfishfish 發表於 22-11-11 12:02
如果係咁d醫生全部可以失業啦

呢啲人咁樣教人好唔負責任!

男爵府

kalunpapa 發表於 22-11-11 12:05
因我擔心自己小朋友也是有焦慮問題而沒有發覺 ...

同問。
小朋友5岁多疑,冇安全感,某d 環境下要分離就開始尿頻,不停反覆問我哋會唔會接佢,可唔可以早d 接佢,到分離果刻係可以失控地扯實。

男爵府

NOXTSANG 發表於 22-11-11 11:36
5歲既時候,喺政府度睇開,睇咗兩年,心理學家覺得佢有好轉,之後就無睇,依家14歲,學校社工覺得佢有覆發 ...

其實若果負擔到,小朋友吾好在政府睇,若第時見政府工,有record的

別墅

20170101 發表於 22-11-11 12:08
同問。
小朋友5岁多疑,冇安全感,某d 環境下要分離就開始尿頻,不停反覆問我哋會唔會接佢,可唔可以早d ...

以前聽過一些專業意見, 有些家長因為怕分離時小朋友會哭,
所以會趁小朋友不為意時悄悄離開, 這個做法會令小朋友更沒有安全感及分離焦慮更嚴重。
因小朋友會有陰影家長不知會什麼時候突然消失,
所以最好做法是正式跟小朋友說再見, 就算哭也不要怕麻煩, 要令小朋友知道原來爸爸媽媽離開只是暫時而且會回來

伯爵府

回覆 NOXTSANG 的帖子

佢係出名的BK廢話王,你唔使對佢認真

水晶宮

8938 發表於 22-11-11 11:48
二樣也睇

同意,睇住C十排政府,晤好拖

子爵府

kalunpapa 發表於 22-11-11 12:05
因我擔心自己小朋友也是有焦慮問題而沒有發覺 ...

K2既時候,有個老師教左我女兩年,都未聽過佢講過一句說話,就覺得佢好似有啲問題,建議我地去睇醫生,睇完兒科醫生,就去左油麻地兒童精神科,診斷為焦慮緘默症,睇左兩年之後好轉,就無再睇,依家中三,有一日佢就好驚,返學不停哭,然後社工就搵佢,就發現佢係學校中午係完全唔食飯,因為我女話驚食完會嘔,社工就打比我,了解下阿女平時既狀況,傾傾吓就話可能有復發跡象,建議再去睇醫生

子爵府

NOXTSANG 發表於 22-11-11 12:45
K2既時候,有個老師教左我女兩年,都未聽過佢講過一句說話,就覺得佢好似有啲問題,建議我地去睇醫生,睇 ...

叫學校社工出封信比你去政府醫院排期先

翡翠宮

牛年勳章

首要睇精神科醫生,有需要考慮服藥,排政府好耐架,經濟許可睇咗私家先。心理學家當counselling。

翡翠宮

牛年勳章

kalunpapa 發表於 22-11-11 12:14
以前聽過一些專業意見, 有些家長因為怕分離時小朋友會哭,
所以會趁小朋友不為意時悄悄離開, 這個做法會令 ...

講得啱,要好好say goodbye再離開,或者俾隻錶仔佢教佢睇時間,講明12點放學就見到媽媽,媽媽準時接放學,可以增加安全感。

珊瑚宮

K2既時候,有個老師教左我女兩年,都未聽過佢講過一句說話,就覺得佢好似有啲問題,建議我地去睇醫生,睇 ...

一定要帶佢去睇醫生

男爵府

好心痛, 希望囡囡快啲好轉

首頁

尾頁

跳至