時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞洲七人欖球賽南韓站播錯「黑暴」歌 港府抗議

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1114_00822_001.html

在亞洲七人欖球系列賽第二站香港對南韓的決賽中(圖),主辦機構誤播「黑暴」相關歌曲。

港府對於昨日(13日)在南韓仁川舉行的亞洲七人欖球系列賽第二站香港對南韓的決賽中,主辦機構將一首與2019年「黑暴」浪潮和「港獨」示威有密切關連的歌曲,當為中國國歌播放,表示抗議和強烈不滿。

政府發言人在今晨(14日)發出的新聞稿稱,港府已於昨晚以書面要求香港欖球總會嚴正處理該事件,展開全面深入調查及提交詳細報告,並向主辦機構亞洲橄欖球總會(Asia Rugby)表達極度不滿。

根據香港欖球總會向文化體育及旅遊局提供的初步資料,亞洲橄欖球總會已向香港欖球總會致歉。亞洲橄欖球總會確認香港代表隊教練向他們提交的國歌錄音正確無誤,並解釋事件是由當地主辦機構一名初級人員的人為錯誤所致。香港七人欖球隊在球場上聽到錯播國歌時,已立即知會主辦機構;而主辦機構在賽事完畢後,已立即在場館內公開致歉,並在香港欖球代表隊在贏得今站冠軍後出席的頒獎禮上,播放正確的中國國歌。

香港欖球代表隊月底參加將在杜拜舉行的亞洲七人欖球系列賽第三站賽事,港府已責成香港欖球總會確保不會有同樣情況發生。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-11-14 11:10

琥珀宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

子爵府

回覆樓主:

睇下bk班黃object一句聲都唔出就知咩事啦。做得出呢啲事嘅香港內鬼正一無膽匪類,敢做不敢認。

hungng    發表於 22-11-14 10:46

侯爵府

回覆樓主:

港府一定要徹查,究竟邊個將呢隻歌交比南韓,問題應該係香港呢邊,南韓唔會知首歌咩料。吾應該就咁不滿,要搵人出來負責囉

子爵府

Lilyforest 發表於 22-11-14 10:42
睇下bk班黃object一句聲都唔出就知咩事啦。做得出呢啲事嘅香港內鬼正一無膽匪類,敢做不敢認。
...

邊個經手,好易查得出

子爵府

一人之下 發表於 22-11-14 10:42
港府一定要徹查,究竟邊個將呢隻歌交比南韓,問題應該係香港呢邊,南韓唔會知首歌咩料。吾應該就咁不滿,要 ...

只有兩個可能
1.香港隊有yellow object滲透玩野
2.南韓求其搵個唔識野既google, 以為呢首係香港"國歌"

侯爵府

畀面勳章

kwokdicken 發表於 22-11-14 10:46
只有兩個可能
2.南韓求其搵個唔識野既google, 以為呢首係香港"國歌"

無可能係2囉,一定係是但一邊故意

珍珠宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

不知所謂

水晶宮

2023勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

2023勳章

美味 發表於 22-11-14 10:48
無可能係2囉,一定係是但一邊故意

x2!

侯爵府

2023勳章

回覆樓主:

黃絲死心不息

琥珀宮

回覆樓主:

嘩,呢d都錯得,點解唔係播英國國歌呢?播呢首真係荒謬喎

翡翠宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwokdicken 發表於 22-11-13 20:46
只有兩個可能

基本上唔可能唔係一,我唔信香港隊完全無辜,你明知錯唔即時糾正仲要繼續打比賽?我覺得應該要cut 佢哋政府資助

子爵府

回覆 kwokdicken 的帖子

南韓係乜啊?個度吾係叫南朝鮮咩?总統叫金正恩啊。

大宅

港府一定要徹查,究竟邊個將呢隻歌交比南韓,問題應該係香港呢邊,南韓唔會知首歌咩料。吾應該就咁不滿,要 ...
"亞洲橄欖球總會確認香港代表隊教練向他們提交的國歌錄音正確無誤" 點解會播左第隻歌? 一定要查出黎!

子爵府

20162016 發表於 22-11-14 10:51
好多x街南韓人都撐香港黑暴㗎!正賤人!
佢哋心理吾平衡,自己甘心做狗,吾抵得其他國家企直吾低頭。

超級版主

2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

強烈要求要搵邊出個黃人做嘅衰嘢,咁卑鄙嘅行為,敢做唔敢認,係某色人種一貫作風,除咗好事,乜衰嘢都做盡,等天收

侯爵府

回覆樓主:

黃人就係咁人渣

首頁

尾頁

跳至