夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我同先生結婚22年,我性格急,佢性格滋油淡定,但都無引起咩問題,咁多年大家都識就位,係相處上我地兩個都叫風趣既人,平日閒談都係斯文交流,講下笑話咁去相處,係22年既婚姻令我學懂,兩人世界,雙方真係要付出對大家好多既愛同關心,先可以一直走落去,雖則我地極速閃婚,但差3個月就23年既我地,我真係無一刻唔覺得嫁到比佢,就係我一生最幸福既事

keithsflau    發表於 23-4-11 22:46
濼濼媽    發表於 23-1-22 23:34
Ftmagic    發表於 22-12-8 15:21
20150618bb    發表於 22-11-17 13:07
Campenella    發表於 22-11-17 12:02
cathngai    發表於 22-11-17 08:39

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 free2020 的帖子

20150618bb    發表於 22-11-17 13:08

男爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

侯爵府

回覆樓主:

即是你哋兩個都能做到互相關懷、為對方著想....?

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 22-11-17 20:52
即是你哋兩個都能做到互相關懷、為對方著想....?

係,其實婚姻唔係單方面,係要雙方面為大家付出,佢對我好,我會加倍對佢好,我地無子女

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

先恭喜樓主。

我同你大致上背景相同 我同我先生拍咗4年拖先結婚 到而家已經24年了 。有兩個仔。

平時相處係 我老公會好就我,好多時我亂發脾氣都會主動氹返我。愛我之餘 仲愛埋我屋企人。連我亞媽都話 我老公對佢地仲好過親生仔。所以我好感恩 冇嫁錯老公。

人地話 做愛會越做越愛 原來係真架 。之前小朋友細要陪瞓 而家佢地大了 我地兩公婆有返多d親密嘅時間 所以我地嘅感情越黎越好。佢對我比之前仲要好。所以各位 jm 如果遇倒真係要好好珍惜。因為人海中要搵個真心對自己好嘅人唔多。仲要愛屋及烏嘅就更加少。

cathngai    發表於 22-11-18 08:18

侯爵府

陳小b 發表於 22-11-18 00:01
先恭喜樓主。

我同你大致上背景相同 我同我先生拍咗4年拖先結婚 到而家已經24年了 。有兩個仔。

都恭喜你,我會覺得夫妻真係要互相遷就包容,一方計較都係好難去維持

cathngai    發表於 22-11-18 08:19

子爵府

畀面勳章

free2020 發表於 22-11-18 00:07
都恭喜你,我會覺得夫妻真係要互相遷就包容,一方計較都係好難去維持

認同 感情係要雙方都要努力去維繫先得, 我知我小姐脾氣 ,我成日同佢講 都係佢太『種』我先咁任性。我知自己有咩問題,所以我都努力去改善緊。亦都好多謝老公咁包容我。一直忍受我嘅臭脾氣。

在此 我都祝各位jm 婚姻幸福 甜甜蜜蜜

侯爵府

free2020 發表於 22-11-17 21:14
係,其實婚姻唔係單方面,係要雙方面為大家付出,佢對我好,我會加倍對佢好,我地無子女
...

冇錯!你哋雙方都有付出、先有連繫、繼而維持

我結婚十幾年、現在體會婚姻其實好複雜;首先要大家興趣、性格、價值觀相近;然後又要睇雙方是否肯付出;
有冇小朋友亦好影響、小朋友係双刃刀;夫妻同心、方向一致去run 好小朋友呢個project、可以令双方感情更鞏固、使家庭更幸福;相反會令夫妻看清楚對方、令感情破裂;冇小朋友整個生活會簡單啲、現在見很多沒有小朋友嘅夫妻反而感情仲好

男爵府

陳小b 發表於 22-11-18 00:01
先恭喜樓主。

好多jm 唔搞野年紀大左更無興趣, 真係要人夾人

侯爵府

陳小b 發表於 22-11-18 08:08
認同 感情係要雙方都要努力去維繫先得, 我知我小姐脾氣 ,我成日同佢講 都係佢太『種』我先咁任性。我 ...

我都成日會自我檢討問題

子爵府

熱血金章

Jm,你係難得播放正能量嘅主題

其實兩夫妻嘅關係我覺得如果能夠做到相敬如賓、互相尊重已經化解咗好多問題,奈何人性嘅醜惡 ,好多都係自私,尤其是結婚後家庭問題,到小朋友出世,個雪球越滾越大…..

複式洋房

大宅

我要向樓主多多學習 我今年33歲 先生剛向我提出離婚 我地有一個兩歲半小朋友 我係ftm 佢話我冇關心佢 當佢搵錢機器 我認 我真係冇咩關心佢呢兩年 仲話我冷言冷語 走左幾日後 就whatsapp我離婚 話冇辦法再同我生活落去 十幾日後就寄封分居信我 贍養費講左$8000 後來我話想個仔返n班 我話要加到$13000 唔覆我 仲block埋我 最後琴日收到$4000 養仔都唔夠 佢當左我係仇人 請問樓主 仲有方法挽嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

free2020 發表於 22-11-17 02:02
我同先生結婚22年,我性格急,佢性格滋油淡定,但都無引起咩問題,咁多年大家都識就位,係相處上我地兩個都 ...

我同老公拍拖一年就結婚,而家已經25年。我哋感情都好好,雖然我老公係一個好悶嘅人,平時都係拖吓手仔行吓街食吓飯我已經好滿足。但係亞女話爸爸咁悶,點解我會嫁俾佢?
我同佢講爸爸雖然好悶,但係佢真係好好,仔女食乜去邊度玩佢都唔管,又勤力,對你地公公婆婆都好好
,我已滿足

大宅

Stephanie332 發表於 22-11-30 23:07
我要向樓主多多學習 我今年33歲 先生剛向我提出離婚 我地有一個兩歲半小朋友 我係ftm 佢話我冇關心佢 當佢 ...

我覺得佢有第二個先會咁做
我無自由, 我失自由

複式洋房

Stephanie332 發表於 22-11-30 23:07
我要向樓主多多學習 我今年33歲 先生剛向我提出離婚 我地有一個兩歲半小朋友 我係ftm 佢話我冇關心佢 當佢 ...

聽你咁講,你既意思係唔想離婚想挽救番個婚姻?

大宅

01234361D 發表於 22-12-22 07:06
我覺得佢有第二個先會咁做

應該唔係 佢係一個好缺愛既人 佢原生家庭好有問題 佢好想後父當佢親生仔睇 但佢細個佢兩老偏心個細仔 9年前佢離開左原生家庭 同我住 呢9年佢地大家都冇聯絡 突然間10月話要返去睇佢地 後來我地大嘈交 佢就搬左返去住 冇耐就話離婚啦

大宅

Somethingoflove 發表於 22-12-23 11:32
聽你咁講,你既意思係唔想離婚想挽救番個婚姻?

我唔想頭家就咁散左 個小朋友仲咁細

首頁

尾頁

跳至