3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

K1近兩個星期開始起身唔想番放,唔肯著校服,勁扭計,成日搞到爭啲遲到,你哋小朋友有冇呢啲情況?你地會點處理?

男爵府

yukilum3838 發表於 22-11-17 18:42
K1近兩個星期開始起身唔想番放,唔肯著校服,勁扭計,成日搞到爭啲遲到,你哋小朋友有冇呢啲情況?你地會點 ...

一路氹一路穿 全程玩住遊戲進行
不過主要了解左原因先

水晶宮

回覆樓主:

我女對touch 的感覺比較sensitive, 佢唔鍾意校服的質地,打咗底(底要長過校服少少,皮膚掂唔到校服)就肯着。
同埋邊玩邊講笑咁氹佢着。

不過你搞清楚原因先,係唔鍾意件校服,定唔鍾意返學。

複式洋房

yoyocandy 發表於 22-11-18 00:38
一路氹一路穿 全程玩住遊戲進行
不過主要了解左原因先

ok! thank you!

複式洋房

Nbs 發表於 22-11-18 09:19
我女對touch 的感覺比較sensitive, 佢唔鍾意校服的質地,打咗底(底要長過校服少少,皮膚掂唔到校服)就肯 ...

佢細細個就好有自己性格,而家鍾意蜘蛛俠,日日淨係想著蜘蛛俠嘅衫唔想換校服,知道著校服就不停講I don‘t like it,叫佢返學又不停講I don’t like

子爵府

回覆 yukilum3838 的帖子

可以俾蜘蛛俠貼紙俾佢,同佢講蜘蛛俠未變身前,需要做普通人先架,佢第一個任務就係扮學生返學,到左放學就變身去執行其他任務

複式洋房

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:26

可以俾蜘蛛俠貼紙俾佢,同佢講蜘蛛俠未變身前,需要做普通人先架,佢第一個任務 ...

非常好啊!你好有聯想力啊,thanks you!

別墅

CCHINGC 發表於 22-11-18 15:26

可以俾蜘蛛俠貼紙俾佢,同佢講蜘蛛俠未變身前,需要做普通人先架,佢第一個任務 ...

複式洋房

回覆樓主:

試下搵佢最中意的嘢入手。
我仔最中意同同學玩,咁佢扭計唔着校服時我就話“XX都中意着校服返學喔!我哋着咗去搵佢”仲畀埋同學着校服的相佢睇,之後就肯。
有次唔肯着返學鞋,要着涼鞋,我就由得佢着涼鞋出門,但當然袋住對返學鞋,出到學校附近見到其他同學都着返學鞋,佢就肯換返了。
要呃呃氹氹。
加油!

別墅

yukilum3838 發表於 22-11-17 18:42
K1近兩個星期開始起身唔想番放,唔肯著校服,勁扭計,成日搞到爭啲遲到,你哋小朋友有冇呢啲情況?你地會點 ...

我仔頭都搞到我99一頭大汗。有次我放假(平日),我終於見識到我仔係咩情況。我仔失控大叫唔返學,狂喊,我無鬧佢,都無同佢換校服,推車仔佢一路喊住返學,沿路試過有兩個街坊走過來問我使唔使睇下小朋友。去到學校門口,我無即刻俾佢入學校,我抱起佢企係一邊,等佢喊到收聲,俾佢望住其他小朋友入學校,我都無講野。等佢唔喊先同佢講返道理,老師先抱走,個豬仔每日都話唔換校服,唔鍾意返學,其實開頭小朋友都係適應期,可以將校服鞋仔帶返學校俾老師處理。我都同我仔講豬仔要返學,媽咪都要返工,豬隻乖媽咪放假帶你去玩。一個月後我仔就話鍾意返學,我仔話好鍾意老師。

別墅

Rainnie2020 發表於 22-11-24 15:58
我仔頭都搞到我99一頭大汗。有次我放假(平日),我終於見識到我仔係咩情況。我仔失控大叫唔返學,狂喊, ...

我99話我好狠得心佢喊,其實第二日雖然佢都唔著校服,但無抗拒返學,放學之後買小小野氹下佢,一星期後佢肯著咗校服先返學。我都每日同佢講每個小朋友都要返學,媽咪都要返工。果日係學校門口企住,老師都見到我仔情況,可能係學校都有特別照顧到我仔,呢樣野我幾滿意學校。

複式洋房

Appleapplebb 發表於 22-11-24 09:27
試下搵佢最中意的嘢入手。
我仔最中意同同學玩,咁佢扭計唔着校服時我就話“XX都中意着校服返學喔!我哋着 ...

好的,你真係醒!謝謝你

複式洋房

Rainnie2020 發表於 22-11-24 15:58
我仔頭都搞到我99一頭大汗。有次我放假(平日),我終於見識到我仔係咩情況。我仔失控大叫唔返學,狂喊, ...

你依招處理得幾好喎!唔生唔知湊仔原來要好高智慧同EQ

別墅

我小朋友都係咁
成日扭到喊 唔肯換衫
但我小朋友易氹啲
食粒糖就OK

複式洋房

loszesze 發表於 22-12-1 16:30
我小朋友都係咁
成日扭到喊 唔肯換衫
但我小朋友易氹啲

ok!依個都係一個好快可以處理到既方法

複式洋房

近排學校旅行又出事,玩完重有半小時走,唔肯走,扭計,我要去厠所,佢唔肯去,排隊排勁耐,不停咸,話唔去,我話我要去啊,B不停話唔去,我就不停話我要去,佢完全唔理,終於等到入廁所,點知門鎖鎖唔到門,我準備除時,佢咸住推門話出去,又急又恅,唯有嚇佢再開門打你啊(利申重來末打過佢,只係想嚇佢唔好開門),點咸得重勁,離開廁所去集合,之後行去坐巴士,不停咸,話唔想走,想繼續玩,我話下次黎再,完全無用,唔肯行,要抱,已經背左好大個背囊好重,重要抱住佢行20min先有巴士,抱住都係我耳邊不停咸,其他小朋友完全無依個問題,有d小朋友重請野比阿B食,點知

複式洋房

yukilum3838 發表於 22-12-4 11:52
近排學校旅行又出事,玩完重有半小時走,唔肯走,扭計,我要去厠所,佢唔肯去,排隊排勁耐,不停咸,話唔 ...

一手掉咗人哋啲嘢落地搞到我勁唔好意思,好彩坐巴士瞓左,落車又咸彩,又扭抱,又抱到番屋企,我係加入媽媽都想崩潰,全職媽媽真係犀利!

大宅

前排有2星期係甘
1起床就喊
之後我直接係佢未醒時就幫佢換
著襪 換褲
基本上換完褲已經醒係度喊
未等佢完全清醒就換埋衫

之後問老師了解係咪返學遇到乜
可能係朝早唔肯食早餐
老師迫佢餵食所以唔返學

而家朝早都會喊一陣
喊完都合作換衫
主要係因為早起佢想繼續訓
前1晚早d訓第朝喊少d

大宅

yukilum3838 發表於 22-11-18 10:49
佢細細個就好有自己性格,而家鍾意蜘蛛俠,日日淨係想著蜘蛛俠嘅衫唔想換校服,知道著校服就不停講I don‘ ...

我細路就係自己拎1件細玩具或小公仔

出門前畀佢簡拎1件1齊返學
手上拎住會安心d
好在學校都配合由佢拎
佢入左學校就唔記得架喇
老師會放返入書包

大宅

Rainnie2020 發表於 22-11-24 16:12
我99話我好狠得心佢喊,其實第二日雖然佢都唔著校服,但無抗拒返學,放學之後買小小野氹下佢,一星期後佢 ...

剛開學我個都係
學校安排3星期陪上
第4星期就捉雞仔
老師話狠心d
mami講完88老師就會1野抽起抱走
家長最緊要頭也不回鬆人
好快就自己入學校喇
之後有2星期都朝早喊
而家又無野

首頁

尾頁

跳至