自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你們經驗?
轉私家?

子爵府

jollynoven 發表於 22-11-18 16:09
你們經驗?
轉私家?

轉唔轉好?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

你們經驗?
轉私家?

可以架,搵跟開病人既私家醫生寫轉介信,私院又有醫生肯跟就得

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

jollynoven 發表於 22-11-18 18:08
轉唔轉好?

人命關天點會問網友。仲考慮即係仲俾到錢,咁你問醫生,衡量風險囉。轉唔轉都好,唔好假設太多....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你們經驗?
轉私家?

為什麼要轉呢?

政府醫院、治療不到?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 22-11-18 22:00
為什麼要轉呢?

政府醫院、治療不到?

唔係
因為我媽跌親
去左瑪麗
再轉大口環
以家再轉私家
因為政府買左私家位 每日都120蚊!
我已經幫我轉左私家

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jollynoven 發表於 22-11-18 22:02
唔係
因為我媽跌親
去左瑪麗

哦!原來係政府、同私家醫院買位~

相信好多人、都沒有這個經驗~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有個老友前排啱啱試過,佢喺公司跌倒手臂骨折,call999送咗去政府醫院,但政府未能即時安排幫佢做手術,佢就聯絡私家骨科醫生,私家醫生安排私院房間同埋手術室,之後佢就自簽離開政府醫院,再由白車送佢去私家醫院,上病房冇幾耐就安排做手術了。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jollynoven 發表於 22-11-18 22:02
唔係
因為我媽跌親
去左瑪麗

大口環馮堯敬?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

pomanlife 發表於 22-11-18 22:06
大口環馮堯敬?

根德

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

opclk99 發表於 22-11-18 22:06
去私家好多野唔知点計,
不明因數太多,
好似大力兄咁疊水無所謂

我如果入院、都係入政府醫院、唔會入私家醫院~

小時候因為急性腎炎、 入了依莉莎白醫院住了15日、因為同D醫護及小朋友玩得超開心、住到唔想走。

另外十幾年前又係在QEH、因為睡眠窒息、做了喉嚨手術。

opclk99    發表於 22-11-19 09:25

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

opclk99 發表於 22-11-18 22:06
去私家好多野唔知点計,
不明因數太多,
好似大力兄咁疊水無所謂

如果政府轉介入私家、相信患者衹要畀每日$120、其他費用政府包底~

opclk99    發表於 22-11-19 09:25

買基金真係好傷

男爵府

2023年兔年勳章

可能公立醫院人手唔夠,我都聽到有些病人瞓到皮肉潰爛,可能無人幫佢轉身吧! 只聽到護士們不斷向病人家屬解釋,但我見其他醫護都只是行行企企,鬼咁得閒,簡直就係十八層地獄!我估林鄭果五億都係要嚟做呢啲私院包底錢的了, 因為請人都冇用,畀入面啲老patpat鬧走哂

男爵府

2023年兔年勳章

大力大力 發表於 22-11-19 05:57
我如果入院、都係入政府醫院、唔會入私家醫院~

小時候因為急性腎炎、 入了依莉 ...
你就好啦,在政府醫院遇到好醫護,我通常見到的,問少少嘢,都走咗去,好嫌棄病人家屬似的, 所以就算去到醫院,我都唔知親友病情如何? 真係只能探一探就走了

男爵府

saming999 發表於 22-11-19 06:51
你就好啦,在政府醫院遇到好醫護,我通常見到的,問少少嘢,都走咗去,好嫌棄病人家屬似的, 所以就算去到 ...

你試一下平時打電話到醫院叫佢轉駁上病房 同姑娘講你系病人個女 想了解病人情况 一般都答你的 我媽近來住了醫院 有時我都打電話問的

男爵府

2023年兔年勳章

VenusSasa 發表於 22-11-19 06:55
你試一下平時打電話到醫院叫佢轉駁上病房 同姑娘講你系病人個女 想了解病人情况 一般都答你的 我媽近來住 ...

唔該哂你呀! 原來要打電話的 ,我只見其他護士都互相傾計, 行行企企玩手機

男爵府

saming999 發表於 22-11-19 07:02
唔該哂你呀! 原來要打電話的 ,我只見其他護士都互相傾計, 行行企企玩手機
...

我有時見到姑娘 我就行去問 有D姑娘好好會答你 有D唔答你 我就打電話問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

VenusSasa 發表於 22-11-19 07:13
我有時見到姑娘 我就行去問 有D姑娘好好會答你 有D唔答你 我就打電話問
...

其實近幾十年、家人入住政府醫院、都得到良好服務、包括醫生及醫護及助理、全部都有問必答、當然問D問題及要求、要合理吧~

正如好多年前有一晚深夜、家母由急症室送上病房、因為當晚好多新症收、病房護士忙到不可交、 如果要問問題就問必須、其他的留返第二日問、做人要識做及睇情況。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

VenusSasa 發表於 22-11-19 07:13
...

你要明白、因為每個護士負責的病床號碼都不同、你要問對人。

其實用政府醫院資源、亦都要瞭解他們內部運作、才能得心應手。

Campenella    發表於 22-11-19 11:48

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至