自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

疫情下及實施團進團出後,首個訪港大型旅行團昨日(19日)傍晚由泰國抵港,一行48名團友由吉安旅運接待,來港4日3夜,主要是來港拜神,受惠於新政策團友只需要入境做一次核酸檢測,但由於趕不及安排特定餐飲處所,旅客要留在酒店食飯盒,有團友感到失望。

雖然港府上周五晚(18日)公布入境旅行團「團進團出」新安排即時生效,但旅行社為免倉卒更改行程,即使新措施容許「黃碼」期間可到符合防疫要求的餐廳食飯,但最後決定維持原先安排,這幾天都在行程之間返回酒店房間食外賣飯盒。

今日(20日)旅行團開始第一日行程,出發前,導遊先將早餐送到團友的酒店房間,48名團友早上還要做快測,並將陰性結果上載至衞生署網頁,一共花了2小時才完成。吉安旅運經理阮鳳蓮指,旅客不懂得中英文,要工作人員、導遊、領隊協助,繼而上載至官方網頁,較為複雜。

4日3夜行程的首站前往淺水灣天后廟,他們隨後去紅磡觀音廟,入廟前要掃描安心出行,有導遊在旁邊協助,宗教場所改為被動查核,黃碼都可進入。

參拜完團友要返回酒店進食,團友Suphasil對安排表示失望,看到這裡有餐廳很美味,很多食物想吃,在房間食飯盒好像在自己家中,感受不到在香港食飯。他又說,昨晚食海南雞飯,今早食三文治,認為頗美味。

泰國旅行社東主JUME指,收到有旅客投訴,但不是很多,一般想吃點心、海鮮,形容安排當然不好,但不能怎樣。

https://topick.hket.com/article/ ... 6%E4%B8%AD%E3%80%8D

象牙宮

2023勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kwokdicken 發表於 22-11-20 18:35
疫情下及實施團進團出後,首個訪港大型旅行團昨日(19日)傍晚由泰國抵港,一行48名團友由吉安旅運接待,來 ...

又真係幾無癮嘅,但唔係已預知咩?難道諗住有驚喜

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

... 安排人哋嚟玩, 又無得周圍食嘢, 慘慘!

la_source    發表於 22-11-21 15:17

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有無食香港名物~兩餸飯?

CMMANDY    發表於 22-11-21 06:43

大宅

回覆樓主:

掃碼港,不愧為"趕客之都" "飯盒之都" . 好可憐去個旅行要食飯盒,簡直貼錢買難受。

不過,好多BK人覺得以安心為榮,開始自吹自擂自讚話我哋真係好高科技,然後加個延伸話我哋祖國而家犀利過外國好多.... 仲好proud of 自己個安心app 係創科界龍頭大哥, download 數第一, 笑死人

Skytree1000    發表於 22-11-21 15:03

大宅

kwokdicken 發表於 22-11-20 18:35
疫情下及實施團進團出後,首個訪港大型旅行團昨日(19日)傍晚由泰國抵港,一行48名團友由吉安旅運接待,來 ...

食飯盒???

子爵府

jaycee_mami 發表於 22-11-20 19:38

海南雞飯

琥珀宮

究竟我是誰 發表於 22-11-20 18:49

可能個團只寫包食,無寫要在酒店房食。
如果寫在酒店內享用,就更加被誤導

男爵府

乜唔係話來之前已經知道食飯盒?

子爵府

究竟我是誰 發表於 22-11-20 18:49

係啦,其實嚟之前都知喎

子爵府

ken6555 發表於 22-11-20 19:43
掃碼港,不愧為趕客之都. 好可憐去個旅行要食飯盒,簡直貼錢買難受。

不過,好多BK人覺得以安心為榮,開始 ...

文宣唔識又扮識
BK不嬲反安心, BK係支持實名紅黃碼

kakachopper    發表於 22-11-21 19:29

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁都願意黎旅行
真奇怪

呢個世界咁大
做咩要貼錢買難受

大宅

disneydisney88 發表於 22-11-20 19:48
食飯盒???

真係食飯盒,有線新聞有新聞片段訪問遊客。

泰國團未及申請團進團出 三餐留酒店食飯盒 出發前花足兩小時處理快測
https://www.i-cable.com/post/73310?utm_source=icable-web&utm_medium=whatsapp

公爵府

ken6555 發表於 22-11-20 20:06
真係食飯盒,有線新聞有新聞片段訪問遊客。

泰國團未及申請團進團出 三餐留酒店食飯盒 出發前花足兩小 ...

食飯盒真係把鬼!食飯盒嘅旅行我一定唔會去!
問題係旅行社事前冇解釋俾旅客知?旅客唔係同意左先出發?如果同意嘅就冇咩好投訴了!

子爵府

2023勳章

jaycee_mami 發表於 22-11-20 19:38

大宅

去旅行要餐餐番房食飯盒...超無癮...比我一定唔會去...

子爵府

LedTV 發表於 22-11-20 20:05
咁都願意黎旅行
真奇怪

係喎!出發前唔知?
但如果政府唔對入境人士嚴謹,有咩事又會被人鬧
次次疫情大爆都係外來輸入

男爵府

旅行社話最後一日(轉藍碼)帶團友去飲茶食點心、打邊爐
希望佢哋真係會安排比團友

子爵府

回覆樓主:

係好無癮,但係佢哋嚟之前已經有晒資料去嘅地方有限制喎。依家先嚟怨先嚟呻,好難唔令人唔會唔係嚟做新聞囉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊