時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019年反對修訂《逃犯條例》衝突中有逾萬人被捕,當中約3,000人已被起訴,仍有約7,000多人未有發落。有議員引述律政司司長林定國今日(23日)在前廳交流會中表示,未起訴的案件應予結案,避免大家受折磨。律政司發言人晚上補充,截止今日,警方提交的1215宗涉及暴動和非法集結案件,已有1201宗案件(98.8%)獲法律跟進,沒處理的案件多涉四種情況,包括暫毋須跟進及沒有足夠證據跟進。

議員狄志遠今日在立法會辯論青年事務議題時指出,有七成反修例期間被捕的案件至今未被起訴,部分人被拘捕已超過一年,當中有人再次被警方預約拘捕及起訴,直指這種處理方法無助社會彌平傷痕及撕裂,他引述林定國表示,絕大部份未起訴的個案都應該結案,並應該知會當事人,避免大家受折磨。狄強調,不少當時被捕的青年正就讀大學,呼籲各方容許犯錯的學生重回正軌。

律政司晚上表示,涉及反修例的較嚴重罪行,例如暴動和非法集結,均由刑事檢控科的特別職務組專責處理。截止今日,警方提交的1215宗案件中,已有98.8%獲提供法律意見。而執法機關不會將所有處理中的案件交予律政司,原因包括:案件仍在調查;暫時無需跟進案件;執法機關沒有足夠證據將案件移交予律政司;及執法機關已按照既定的內部程序處理案件。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1123_00822_001.html

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-11-24 09:48

子爵府

2023勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2023勳章 虎到金來勳章

放生?No

flower0885    發表於 22-11-24 01:06

禁止訪問

侯爵府

2023勳章

回覆樓主:

黃絲曱甴梗係想放生啦、唔告都要佢哋日日擔驚受怕。做咗衰嘢唔洗還牙

珍珠宮

2023勳章

唔怪之得當初有人鼓吹犯法,話唔會有後果,原來係真的

男爵府

回覆樓主:

如仍在還押,當坐了幾年,但一定要留案底

珍珠宮

未起訴就吾起訴,對之前起訴左嘅人吾公平。若果全部人都吾起訴,對事件中受傷害嘅人吾公平。香港係法治地方,係咪犯左法,求其一個議員可以說了算,放生犯了法的人,香港人及國際人士對香港既法治仲有無信心?

寶石宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

犯咗事都可以放生 咁即係鼓勵啲人去犯事搏唔會被起訴
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2023勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點得架!好唔公平喎

珍珠宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

打到香港嘅公共設施爛晒,影響無數市民嘅生活、打傷咁多人,依家話唔追究,有冇搞X錯,對呢個政府好失望

水晶宮

1107king 發表於 22-11-23 23:55
如仍在還押,當坐了幾年,但一定要留案底

Agree, 全部留案底,不能做公職人員!

goldpiglet    發表於 22-11-24 02:25

珍珠宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

esmehouse 發表於 22-11-23 23:58
犯咗事都可以放生 咁即係鼓勵啲人去犯事搏唔會被起訴

咪係囉
將來就算再有暴動,都係呢個政府自己攞嚟嘅

男爵府

放生7000人好誇張

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 22-11-23 22:50
2019年反對修訂《逃犯條例》衝突中有逾萬人被捕,當中約3,000人已被起訴,仍有約7,000多人未有發落。有議員 ...

拖得奈係一個問題,但應該檢討改善加快速度,唔係因為耐去放生罪犯,咩鬼邏輯?為下次再集體犯罪鋪路?

寶石宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hohoho2013 發表於 22-11-24 00:04
咪係囉
將來就算再有暴動,都係呢個政府自己攞嚟嘅
應該要開多啲夜庭審依班犯事嘅人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

畀面勳章

狄梗係想放生佢地啦,大家都係同類
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 22-11-24 00:41
應該要開多啲夜庭審依班犯事嘅人

我都覺得好鬼慢,香港唔想成為暴動港,一定要加快起訴速度,唔係次次暴動之後,因審唔切就放人仲成世界

珍珠宮

回覆樓主:

律政司y到喊

公爵府

回覆樓主:

即系鼓勵人犯事啫!犯罪無後果?人多犯事就可免起訴?crazy

首頁

尾頁

跳至