家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

買左份儲蓄保,年頭可以拎返錢,但果時仲好低息,當時放係保險公司年息3.5%,依家周街都唔止,應該拎出來放銀行嗎?定由佢?
但拎左唔可以再放返入去。

複式洋房

如果係拎出黎定期高息應該最多玩到一年

大宅

高息就拎,我都諗住係咁,又彈性啲

男爵府

2樓講得啱, 如果打算長遠收息, 要諗長遠啲。

珍珠宮

Rainy 發表於 22-11-24 17:43
買左份儲蓄保,年頭可以拎返錢,但果時仲好低息,當時放係保險公司年息3.5%,依家周街都唔止,應該拎出來放 ...

一般儲蓄保唔會只係得儲蓄成份,會包人壽保障(基金保險除外),就咁拎出來梗係唔抵,儲蓄保睇長線呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

MissMaMa 發表於 22-11-25 22:48
一般儲蓄保唔會只係得儲蓄成份,會包人壽保障(基金保險除外),就咁拎出來梗係唔抵,儲蓄保睇長線呀
...

我果份係gurantee有舊錢拎返,人壽依然在,類似教育基金

珍珠宮

Rainy 發表於 22-11-26 16:01
我果份係gurantee有舊錢拎返,人壽依然在,類似教育基金

你拎出來第日放唔返入去,要預埋將來定期息率冇咁高。btw,最好問清楚agent 各項條款,保險公司好多古惑嘢,有時唔係你所諗咁樣。

侯爵府

MissMaMa 發表於 22-11-26 16:10
你拎出來第日放唔返入去,要預埋將來定期息率冇咁高。btw,最好問清楚agent 各項條款,保險公司好多古惑嘢 ...

謝謝意見,年頭保險公司打來叫我上去比返新身份証,然後拎支票,我上左去比新id,但無拎,佢話第時要提款預早幾日填form就得,應該無古惑。
睇左咁多位建議,應該都唔拎啦,反正都唔急用,由佢繼續放

珍珠宮

Rainy 發表於 22-11-26 16:36
謝謝意見,年頭保險公司打來叫我上去比返新身份証,然後拎支票,我上左去比新id,但無拎,佢話第時要提款 ...

個人經驗,比保單繼續本息滾存係最好,每年增值4厘以上,又完全唔使煩。見到保單現金價值愈來愈多,都幾開心。

複式洋房

本身張單幾耐?3.5%係保證?

侯爵府

cheungmeimei 發表於 22-11-28 11:57
本身張單幾耐?3.5%係保證?

供18年,保証拎錢。
我果時買18年,不過果時銀行都無乜息,頭幾年我已經入晒18年既錢,3.5係利息,係預付戶口,我收左好多年了,唔係紅利,保証的

複式洋房

回覆 Rainy 的帖子

保證3.5%而你供完18年 如果拎出黎為左呢一年定期高息好似唔係咁理性

首頁

尾頁

跳至