自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請政府政視這問題,保障香港家庭轉貼:看菲傭殺人的方式行為,菲傭本身是一個心理素質極有問題心理缺憾跟精神病不同,此重人極易發恕,有剎時沖動的本質,容易情緒失控,

平時不懂自我減壓,容易把負面情緒無限擴大,日積月類,如無適當發洩一点着就爆

發, 放這種人在身邊,隨時有滅門之禍 ..

建議政府修定外傭入境工作條例,增加一項,外傭精神心理狀況檢測,實對本港家庭

的必須保障, 否則有如引狼入室....

侯爵府

lee排咁多傻人.. ....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

一經濟差就會有好多傻人 ... 出街真喺要好小心..

大宅

禁止訪問

回覆 4# michelle338 的文章

大宅

原帖由 尼古丁 於 09-6-13 04:40 發表
人地黎打工, 正如我地上班, 都係人權, 大家應該尊重下D工人, 咁就唔會咁多菲庸殺雇主, 落X,虐待少主, 煮飯加料呀咁,而且大家文化唔同,比多D耐性, 趕狗入窮巷, 大家冇好處。 ...

何以見得死者及其他受害的僱主唔尊重工人呢?
將悲劇的責任歸咎於受害人是否合理? 如果我係死者家屬聽到這類說話会很難受.

子爵府

人地黎打工, 正如我地上班, 都係人權, 大家應該尊重下D工人, 咁就唔會咁多菲庸殺雇主, 落X,虐待少主, 煮飯加料呀咁,而且大家文化唔同,比多D耐性, 趕狗入窮巷, 大家冇好處。 ...

你有冇攪錯呀,正常人会唔会殺人呀?你憎你老細会唔会殺佢仲擺哂D內臟出嚟呀,一定係精神病先会咁啦,大不了可以唔做或博炒,再唔係報警,唔敦殺人吓化,咁都係死者既錯????咁D比人開槍打死D警察咪抵死,迫到D賊殺佢??????咩邏輯呀:;pppp:

子爵府

原帖由 bbJP 於 09-6-13 05:45 發表

將悲劇的責任歸咎於受害人是否合理? 如果我係死者家屬聽到這類說話会很難受.

咪係!

複式洋房

原帖由 bbJP 於 09-6-13 05:45 發表

非常同意!

複式洋房

原帖由 chunyatmama 於 09-6-13 06:14 發表

你有冇攪錯呀,正常人会唔会殺人呀?你憎你老細会唔会殺佢仲擺哂D內臟出嚟呀,一定係精神病先会咁啦,大不了可以唔做或博炒,再唔係報警,唔敦殺人吓化,咁都係死者既錯????咁D比人開槍打死D警察咪抵死,迫到D賊殺佢?????? ...

講得好!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇呢兩日既報導,都係質疑死者對工人唔好,睇見真係好唔開心.
成日有事都係話僱主唔啱,有無諗過對死者唔公平?
成間屋得僱主同工人住,僱主仲係要返工既,一日到黑都係得工人自己舞,工作壓力大得去邊???
希望市民真係多個角度諗下,唔好再成日話個僱主,人地命都無埋,仲要比人咁講,真係好過份.

子爵府

我唔明樓主唸咩,一間屋得一個主人,個主人重要朝日返工, 佢自己係屋企可以詰無枉管,我真唔明佢有咩壓力
我只覺得個工人真係有問題
什麼叩俾耐性,你老闆見你做錯野都唔會對你好聲好氣啦
我只覺得我哋僱主一喲保障都無!!

子爵府

我家令bun kam晚同我講
佢都覺得個菲傭有問題
因為
得僱主一個大人,仲要係返工,this is a good job (筍工)
就算比僱主話,都係得僱主係屋企D時侯姐(早上同夜晚)
話完,咪返入房或者自己房
令bun估個菲傭係菲可能己經有問題,來HK又唔識應,但又唔想返菲國

到底我哋係局外人,留番比警方調查

樓主唔好信阿「攞軍癲」嘅言論,佢攪分化!
除非,樓主就係「攞軍癲」

複式洋房

bbfish1992 (魚媽) 請問你回應誰

bbfish1992 (魚媽) 請問你回應誰,是回應尼古丁還是我關於 甚麼 「攞軍癲」
//////////////////////////
留番比警方調查

除非,樓主 是「攞軍癲」
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
我是michellle338 :
不認識 「攞軍癲」 ,亦沒看過他的文章,

[那段文章是從香港論壇貼過來的,] 不是甚麼「攞軍

癲」 出的.請分清楚....

菲傭與顧主只相處幾個月,個顧

主再衰,也不至於生宰顧主,€這個菲傭是典型的有心理

缺憾的人,即心理殘障....

類似狂警除步高.........

//不明白甚麼叫分化,要求政府修法保護香港市民,

增取合理權益,你不會認為是分化吧. //????

子爵府

原帖由 michelle338 於 09-6-13 12:14 發表
bbfish1992 (魚媽) 請問你回應誰,是回應尼古丁還是我關於 甚麼 「攞軍癲」
//////////////////////////
留番比警方調查

除非,樓主 是「攞軍癲」
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ...

大宅

原帖由 bbfish1992 於 09-6-13 11:18 發表

我家令bun kam晚同我講
佢都覺得個菲傭有問題
因為
得僱主一個大人,仲要係返工,this is a good job (筍工)
就算比僱主話,都係得僱主係屋企D時侯姐(早上同夜晚)
話完,咪返入房或者自己房
令bun估個菲傭係菲可能己經有問 ...

咩叫「攞軍癲」????

大宅

我地有邊個上班唔受氣的? 唔同個個都因為比老闆 / 其他人鬧過, 就要生擋人?

就算攞綜援個個, 唔洗做, 都會比人白眼啦(我講有手有腳個d正常人),唔通又走去殺政府咩?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 QUINCY121HK 於 09-6-12 23:47 發表
lee排咁多傻人.. ....

咪係囉...
我都係覺得呢個bun係精神有問題.
應該都係個別事件, 好難防止得到,
正如深水埗斬死細路的痴線佬一樣
我地既世界, 真係有精神病人嘛...

所以, 我唔會因此而對女傭有先入為主的壞印象既...

別墅

個菲傭根本就喪心病狂啦. 殺死人仲要碎屍同摷d內臟出黎. 有邊個打工仔未受過老闆氣架. 唔通個個都要帶把刀返工??? 俾老細話兩句就要殺人????????????:

而且而家主人死左, 佢講咩都得架la. 就算坐一世監都益鬼左條變態殺人兇手.

侯爵府

醒目開學勳章

唔通我地的boss衰,我地又殺咗佢咩,我老板鬧我,我落藥害佢都係佢自己衰先,抵死咁話?
你d思想 mouth: mouth:

首頁

尾頁

跳至