自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

銀碼係$500 ,如果自己比左呢500 ,黎緊續約基本上99% 無問題,如果唔比就6-7成機會續約

講多少少:
1)份工又唔算人工勁高,但工時、同事就十分好,自己本身好想繼續做落去
2)呢$500 唔係一個買賣黎換取續約嘅,純粹係用錢攪掂一個老細嘅要求,咁佢會對我加分咁解

可能講到一舊舊,希望大家睇得明

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁係咪行賄?點解要咁?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

newcook 發表於 22-12-3 18:37
咁係咪行賄?點解要咁?

呢$500 唔係一個買賣黎換取續約嘅,純粹係用錢攪掂一個老細嘅要求,咁佢會對我加分咁解

咁算行唔算行賄?

水晶宮

$500好抵

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

伯爵府

Kellytai 發表於 22-12-3 18:40
呢$500 唔係一個買賣黎換取續約嘅,純粹係用錢攪掂一個老細嘅要求,咁佢會對我加分咁解

咁算行唔算行賄? ...

即係老闆想用500去睇你買力否?

伯爵府

無論幾錢都已經涉及工作上換取收受利益嘅行為,唔信你去icac問下。

珍珠宮

回覆樓主:

當買少件衫

伯爵府

係咪例如, 工作上有D野自己做好麻煩, 出去比錢搵人搞掂左佢, 但老闆又唔想花錢, 想自己內部有人搞掂

樓主就自己YUM何包, 搞掂左單野佢, 等老闆開心, 大D機會留返黎晌度

大宅

AhiruNoPekkle 發表於 22-12-3 18:42
$500食個飯?買份禮物?都可以接受嘅!

又無實質野買,類似係想你waive 某樣野,出盡全力都係waive 得一半,咁舊上司就提議不如我自己比左佢,咁做appraisal 時好睇啲咁解

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實係估咋喎,你老細未必係咁諗

大宅

kwokdicken 發表於 22-12-3 18:49
係咪例如, 工作上有D野自己做好麻煩, 出去比錢搵人搞掂左佢, 但老闆又唔想花錢, 想自己內部有人搞掂

樓主 ...

好勁,簡而精

伯爵府

樓主講得唔好,

佢係想問, 好唔好自己YUM荷包, 買公司野, 本身老闆孤寒麻煩唔想出, 樓主買少少錢, 自己出左佢, 廢事CLAIN錢,

因為單野無人想解決, 樓主決定左, 老闆有好印象, 所以續約機會大

BETWEEN, 我覺得樓主一廂情願左少少

大宅

Gorgor0612 發表於 22-12-3 18:51
其實係估咋喎,你老細未必係咁諗

係~ 不過跟左佢20年嘅人教路,話佢地呢20年間唔中都咁做(銀碼唔大,都係3-500 咁上下)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kellytai 發表於 22-12-3 18:35
銀碼係$500 ,如果自己比左呢500 ,黎緊續約基本上99% 無問題,如果唔比就6-7成機會續約

講多少少:

我唔會咁做
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 22-12-3 18:52
樓主講得唔好,

佢係想問, 好唔好自己YUM荷包, 買公司野, 本身老闆孤寒麻煩唔想出, 樓主買少少錢, 自己出左 ...

如果係咁,老闆都有問題
如果下個人肯買2000蚊野呢?
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

簡單黎講, 樓主想問, 近續約,
好唔好為左令老闆有好印象, 做一個帶埋荷包返工既員工

珍珠宮

返工係為左錢, 你竟然想倒貼? 你今次倒貼得500, 下次要5000點算?
500個老闆都唔願意出, 佢份人都唔好得去邊

水晶宮

Kellytai 發表於 22-12-3 18:54
係~ 不過跟左佢20年嘅人教路,話佢地呢20年間唔中都咁做(銀碼唔大,都係3-500 咁上下)
...

我唔咁做,呢個老細唔值得跟,孤寒,唔大方小家到不知所謂,品低的人我1毛都唔會出。

首頁

尾頁

跳至