自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

HiPP勳章(1)

但我嗰個差好遠,我唔係叻,但細個默書好難唔100分,考試唔從唔低過95分。

但阿仔中英默書就全級第一,倒數嗰隻。考試好難攞9x分。

呢排個個都派卷,我明實有好多人問咁你細個成績點先? 以前都好糾結,點解我地兩個成績差咁遠,不過經過幾年的試鍊,我心臟強大左,都冇乜強求了。

所以會用好多野安慰自己,成績唔係一切(會辛苦d囉),等佢開竅(唔知等到幾時),希望佢第時釣到千億新抱(等於中6合彩),只要佢健康快樂,作為媽媽要知足(呢個係真的!)。

侯爵府

好媽媽勳章

可能未開始發展
我細仔也是同一情況
今年小六
才叫好小小
不用擔心不合格
呈分有85以上
[img align=right][/img]

男爵府

sunnymama2 發表於 22-12-8 07:11
但我嗰個差好遠,我唔係叻,但細個默書好難唔100分,考試唔從唔低過95分。

但阿仔中英默書就全級第一,倒 ...

有一個身心健全嘅仔仔,我覺得已係一種福份。難為那些有長期病患或SEN的家長,佢哋嘅試練比你多好多倍。自己係過來人,成績嘅嘢我已迫自己睇開好耐了。

beebee67890    發表於 22-12-8 11:39

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

細時了了 大未必佳 , 佢可能係未開竅急唔嚟 , 見過好多例子

珍珠宮

我都覺得仔既智慧跟媽媽

但通常男仔比較貪玩坐唔定,要中學先開始發力,一努力就可以好叻!所以而家健康聰明,成績不太差,keep 住入到 band one 中學就等佢自己開竅

水晶宮

iq高,唔代表好記性掛
都有好多因素 或者書緣呢…都仲細,未定者
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

只要小朋友開心健康快樂地成長,日後長大能夠找到工作養活自己,就足夠了。

子爵府

成績係逼吾到,我以前d 同學仔及親友,小時成續超麻麻,去到中四或中五,突然來過大變化,係爆發潛力嗰種,所以,係你的始終就是你,不強求

水晶宮

2023勳章

做人係咁㗎啦,當有健康就怨成績唔夠好,當冇健康就覺得成績唔緊要,所謂退而求其次,但其實健康最重要

侯爵府

HiPP勳章(1)

yanfaifai 發表於 22-12-8 07:14
可能未開始發展
我細仔也是同一情況
今年小六

你細仔開竅啦,恭喜你!

侯爵府

HiPP勳章(1)

issactmaria 發表於 22-12-8 07:21
有一個身心健全嘅仔仔,我覺得已係一種福份。難為那些有長期病患或SEN的家長,佢哋嘅試練比你多好多倍。自 ...

你講得啱呀,所我要知足。
而家我可以做的的,就係努力做打工仔,第時經濟上幫得就幫。

侯爵府

HiPP勳章(1)

simple430 發表於 22-12-8 07:27
細時了了 大未必佳 , 佢可能係未開竅急唔嚟 , 見過好多例子

我都見過和聽過唔少例子。。。不過奇蹟永遠係發生喺人地的小朋友身上

翡翠宮

2023勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

要比較。

珍珠宮

不是話百百個仔智商遺傳似媽媽,聽說是8-9成機會。

識人阿媽都好精叻,但個仔教極不識。後天培育也很影響。

大宅

好多男仔中學先開竅
唔好咁緊張
你本身聰明個仔唔會差得去邊
同埋依家學校深咗
以前淺,默書唔使溫都100分
好難同依家比較

侯爵府

HiPP勳章(1)

yiu_mimi 發表於 22-12-8 07:29
我都覺得仔既智慧跟媽媽

但通常男仔比較貪玩坐唔定,要中學先開始發力,一努力就可以好叻!所以而 ...

點解你覺得阿仔智慧跟阿媽?

其實我唔係醒目的人,所以我個仔唔醒目都合理。但佢默書(死讀書)的成績真係嚇你一跳囉!我細個唔係咁喎!

可能係男仔,佢性格真係好求其的,坐唔定,和我細個差好遠。可能呢個就係分別

伯爵府

Astra00 發表於 22-12-8 07:46
不是話百百個仔智商遺傳似媽媽,聽說是8-9成機會。

識人阿媽都好精叻,但個仔教極不識。後天培育也很影響 ...
希望係咁啦, 我老公聰明過我好多

侯爵府

HiPP勳章(1)

kcpak 發表於 22-12-8 07:30
iq高,唔代表好記性掛
都有好多因素 或者書緣呢…都仲細,未定者

如果記性差,應該好難有書緣。

我唔係醒目的人,細個優點係記性好,所以成績唔錯

侯爵府

HiPP勳章(1)

小小兔仔 發表於 22-12-8 07:32
只要小朋友開心健康快樂地成長,日後長大能夠找到工作養活自己,就足夠了。
...

而家唔同以前,而家出黎揾野做,人工和生活成本比以前差好遠

侯爵府

HiPP勳章(1)

Cinken 發表於 22-12-8 07:35
成績係逼吾到,我以前d 同學仔及親友,小時成續超麻麻,去到中四或中五,突然來過大變化,係爆發潛力嗰種, ...

我唔強求,只係感慨阿仔遺傳唔到我讀書基因

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊