自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

有冇試過中咗Covid 出唔到發去claim 旅遊保險? 只係交隔離令可以索償嗎?

我朋友出發前2天中,去咗竹篙灣,有隔離令,份旅保幫藍十字買,而家藍十字話只係隔離令唔能夠證明佢係因病不能上飛機,一定要佢交醫生證明。問題係佢發現中招就報俾衞生處,跟住入咗竹篙灣,無睇過醫生,佢問過竹篙灣嘅護士,佢地話佢地醫生唔會出任何醫生信因為隔離令代表一切。

我自己就出發,本來想買藍十字,而家要轉軚,唔知係唔係間間保險公司都一定要醫生證明,隔離令唔算數?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Bertie07 發表於 22-12-14 03:25
有冇試過中咗Covid 出唔到發去claim 旅遊保險? 只係交隔離令可以索償嗎?

我朋友出發前2天中,去咗竹篙灣 ...

衛生署在手機上的隔離令、如果出街罰一萬、這不是證明嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-12-14 03:38
衛生署在手機上的隔離令、如果出街罰一萬、這不是證明嗎?

我有幫佢打去俾藍十字客服,嗰位客服梁先生話係要交醫生證明因有染新冠不適宜上機先得,仲話我朋友可以睇視像醫生,我都覺得佢地好離譜。所以想喺度問下有冇相同經驗,未出發中咗,係唔係間間保險都要人交醫生證明,隔離令唔計數!

我有去幫佢搵過幾位私家視像醫生,但姑娘話醫生唔會咁樣出證明,佢又係話隔離令已代表一切。

子爵府

2024年龍年勳章

Bertie07 發表於 22-12-14 03:55
我有幫佢打去俾藍十字客服,嗰位客服梁先生話係要交醫生證明因有染新冠不適宜上機先得,仲話我朋友可以睇 ...

其實我想問就算佢去睇醫生,醫生點證明佢中左,一様都係幫佢做快測,只要系註冊醫生開證明信,隔離令都係竹篙灣醫生開架嘛,唔通藍十字懷疑衛生署醫生唔係註冊,喺邊度地方都冇問題㗎,根本藍十字就有心為難等佢覺得麻煩就唔去claim

伯爵府

直接同佢講唔賠就東張西望見

la_source    發表於 22-12-14 14:22
山豬    發表於 22-12-14 14:18
babycam    發表於 22-12-14 12:29
littlefunpig    發表於 22-12-14 10:36
ada0707    發表於 22-12-14 09:06
fanny590    發表於 22-12-14 08:59

侯爵府

Bertie07 發表於 22-12-14 03:55
我有幫佢打去俾藍十字客服,嗰位客服梁先生話係要交醫生證明因有染新冠不適宜上機先得,仲話我朋友可以睇 ...

所以買保險真係要睇清細節,我之前睇中銀,好彩睇細節,中covid19 要入院先有得claim

伯爵府

隔離令係法律文件都証明唔到?而家唔係因病上唔到飛機,係政府唔比中招既人出街,醫生亦唔會開呢啲証明,分明係取巧,投訴去保監局啦

男爵府

回覆樓主:

嘩!咁 藍十字買唔過
嚟緊出遊 都要睇定邊間比較全面

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

多謝通知
吾好買藍十字

babycam    發表於 22-12-14 12:30

珍珠宮

回覆樓主:

買邊間好?

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

爸爸豬 發表於 22-12-14 07:37
買邊間好?

剛上網搵到AXA

出發前
• 如因以下原因取消旅程,可獲賠償無法取回的交通及住宿費用保障,高達50,000港元

- 須接受強制隔離檢疫
- 確診2019冠狀病毒病
- 同行家人或夥伴確診2019冠狀病毒病

水晶宮

咁都得?
藍十字真係買唔過

伯爵府

見AXA講
隔離令係可以

伯爵府

AXA travel 小冊子

https://hk-axa-web-2020.cdn.axa- ... 26+faq_Chi_0927.pdf

子爵府

AXA;必須核酸、不需去糟糕灣,提供政府隔離令。
蘇黎世:提供政府隔離令、不需去糟糕灣(快測、核酸都接受)
2間我尋日打電話去問

伯爵府

sharebuy 發表於 22-12-14 07:56
蘇黎世:提供政府隔離令、不需去糟糕灣(快測、核酸都接 ...

咁蘇黎世方便D

男爵府

sharebuy 發表於 22-12-14 07:56
蘇黎世:提供政府隔離令、不需去糟糕灣(快測、核酸都接 ...

蘇黎世幾好,快測+隔離令就claim到。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

https://www.bluecross.com.hk/ch/ePromotion/COVID19TravelTC/Latest?bluecrossaction=PDF
你朋友係咪31/10之前買?有冇upgrade COVID-19 保障? 上網見佢話1/11之後買既先至有「額外保障-因出發前被強制檢測而取消旅程」。

子爵府

試下再打去問,有時CS個個答案不一!

子爵府

2024年龍年勳章

hfl2000 發表於 22-12-14 08:07
https://www.bluecross.com.hk/ch/ePromotion/COVID19TravelTC/Latest?bluecrossaction=PDF
你朋友係咪31/1 ...

佢係12月出發前一、兩日先買,仲專登搵包Covid嘅,佢話佢一向買開藍十字(但未索償過),所以不如買翻佢,點知今次有事先發覺佢地咁樣。

我會叫佢照用隔離令Submit, 佢地拒絕就消委會、保監局見,希望係佢地CS 攪錯! 我幫佢問時,嗰位先生仲要吋吋下咁話「而家有樣野叫視像醫生,去唔到睇就搵視像醫生」

首頁

尾頁

跳至