自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

真係好大愛, 希望個心臟啱芷希, 健康地成長!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

香港兒童醫院今日(17日)下午3時50分召開記者會,公布院方一宗器官移植手術詳情。今次手術涉及從內地運送心臟到港,屬港府首次安排中港兩地器官捐贈,予香港兒童醫院一名4個月大嬰兒。該院於今年11月曾召開記者會,指一名4個月大的女嬰芷希患上「擴張性心肌病變」引致急性心臟衰竭,心臟移植是唯一續命方法。

早前求心續命的芷希,成為全港首宗成功在港移植內地器官的個案。醫管局聯網服務總監鄧耀鏗表示,雖然醫院在上月25日作出呼籲,但因較難找到合適心臟,最後主動聯絡國家衞健委幫忙。至昨日內地一名幼童因意外腦幹死亡,但在內地找不到合適心臟配對,及後通報香港並發現與芷希的條件合適,兩地部門遂開始安排將心臟運送到港,並在今日凌晨完成移植手術,亦是本港首次最細的心臟移植手術。院方續指手術過程順利,新心臟運行尚算理想,芷希已到深切治療部留醫進一步治療,目前仍要使用呼吸機。

鄧耀鏗又表示,今次移植手術屬於特別個案,芷希在移植前處於危殆階段,須依賴呼吸機及強心藥維持生命;但由於她是4個月大小朋友,要在香港尋找合適的心臟並不容易。內地方面則有完善的心臟移植機制,在進行器官配對後,大家發現適合都不想浪費有意義的器官。另強調今次是爭分奪秒的特別情況,無論是內地及本港政府均有啟動程序,有監察,屬合情合法合理。

今次是本港首次批准內地器官送港移植。有醫生擔心,今次做法會開壞先例,因如香港一旦接受來自內地的心臟,會嚴重影響外界對香港器官移植的觀感。事實上,國際心肺移植協會(ISHLT)今年8月曾發表聲明,呼籲會員不應使用來自中國的器官以進行移植。該名醫生憂慮,若有關組織知悉香港接受由內地運入的心臟,事件會影響本港在器官移植上的聲譽,更有可能將香港從協會中除名。

他解釋,西方國家多年以來一直譴責及質疑中國器官移植的背後問題,如無法肯定器官捐贈者是否出於自願及出現非法器官買賣等情況,故香港醫護界多年以來均拒絕引入內地器官來港移植。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

為佢開心,但同時為剛離世的小朋友心痛

子爵府

sasalic 發表於 22-12-17 18:39

所以捐贈者的父母很偉大

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

即係有另一位嬰兒犧牲咗 rip

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

多謝捐出器官既嬰兒父母既大愛,兩個bb既生命都能以唔同既形式繼續下去!

子爵府

sasalic 發表於 22-12-17 18:39

子爵府

Cherryville 發表於 22-12-17 18:36
真係好鄧佢哋家庭高興 政府同埋多方面合作真係做咗件好好嘅事

睇無線的新聞佈導得很正面,但東方記者就 文章最後段個位無名無姓的醫生,簡直是暗示唔好用中國的器官作為人體移植,是不是要B 女放棄今次的機會

子爵府

alicewtw 發表於 22-12-17 18:44
多謝捐出器官既嬰兒父母既大愛,兩個bb既生命都能以唔同既形式繼續下去!
...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

最好嘅聖誕禮物

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

alicewtw 發表於 22-12-17 18:44
...

總有離別的時候

男爵府

lihomahk 發表於 22-12-17 18:49
睇無線的新聞佈導得很正面,但東方記者就 文章最後段個位無名無姓的醫生,簡直是暗示唔好用中國的 ...

咁正面嘅嘢都可以寫成咁,如果以後真係冇咗呢個渠道,個記者同所謂醫生是否過意得去

子爵府

花生蘿蔔 發表於 22-12-17 18:55
咁正面嘅嘢都可以寫成咁,如果以後真係冇咗呢個渠道,個記者同所謂醫生是否過意得去
...

好記得B 女媽媽哭著呼籲,而主診醫生話喺香港搵到合適的機率很低,所以咁難得搵到合適的捐贈者,捐贈者何其大愛,卻被記者寫到咁,真是中國做乜都錯

大宅

lihomahk 發表於 22-12-17 18:49
睇無線的新聞佈導得很正面,但東方記者就 文章最後段個位無名無姓的醫生,簡直是暗示唔好用中國的 ...

係囉,嗰個無名無姓既醫牲即係話寧願嗰
bb死,都不可接受內地器官。好想知如果發生係佢子女身上,佢點決定。

子爵府

lihomahk 發表於 22-12-17 19:04
好記得B 女媽媽哭著呼籲,而主診醫生話喺香港搵到合適的機率很低,所以咁難得搵到合適的捐贈者,捐贈者何 ...

針唔拮到肉唔知痛

珍珠宮

lihomahk 發表於 22-12-17 19:04
好記得B 女媽媽哭著呼籲,而主診醫生話喺香港搵到合適的機率很低,所以咁難得搵到合適的捐贈者,捐贈者何 ...

有啲人天生不懂感恩而且反骨

珍珠宮

zbt 發表於 22-12-17 19:08
係囉,嗰個無名無姓既醫牲即係話寧願嗰
bb死,都不可接受內地器官。好想知如果發生係佢子女身上,佢點決定 ...

我就唔信如果香港揾唔到合適而bb又危在旦夕,佢會唔要囉

伯爵府

回覆樓主:

試下有事嗰個係屋企人,睇你會唔會嫌棄中國器官丫

珍珠宮

花生蘿蔔 發表於 22-12-17 18:55
...

所以有乜辦法唔討厭啲黑媒

首頁
12345...9

尾頁

跳至