論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問係唔係要補假俾姐姐。謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使,因初四補咗星期日, 工人共放4日, 22, 23, 24, 25, 26年初五開工, 同我地一樣。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-1-2 23:38
唔使,因初四補咗星期日, 工人共放4日, 22, 23, 24, 25, 26年初五開工, 同我地一樣。

...

謝謝回覆。

伯爵府

JoslynPeonies 發表於 23-1-2 12:25

如果你姐姐例假係星期日,咁就要補,如果佢係星期日例假的話,今個1月佢總數有9日假期(例假連勞工假)

子爵府

Tinny 發表於 23-1-2 23:53
如果你姐姐例假係星期日,咁就要補,如果佢係星期日例假的話,今個1月佢總數有9日假期(例假連勞工假)
...

謝謝。佢例假的確係星期日。佢忽然問我係唔係有補假或出一日糧。我都有啲搞唔清楚。所以請教下各位。

伯爵府

JoslynPeonies 發表於 23-1-2 23:57
謝謝。佢例假的確係星期日。佢忽然問我係唔係有補假或出一日糧。我都有啲搞唔清楚。所以請教下各位。
...

但記得要做夠3個月先會有有薪勞工假喎,未夠3個月佢都可以放勞工假,但就會係無薪

子爵府

Tinny 發表於 23-1-3 00:05
但記得要做夠3個月先會有有薪勞工假喎,未夠3個月佢都可以放勞工假,但就會係無薪
...

明白。謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

JoslynPeonies 發表於 23-1-2 23:57
...
你工人想博你懵, 佢例假係星期日, 咁星期四初五咪補咗星期日啦, 仲要補乜野? 仲要補錢? 新來架?

任何工人新來香港, 領事館已經同佢地上堂, 香港有乜野佢地有得放。 熟過你呀。 工人好奸架。 小心。

2009-2013 我大食bun vicky, 每逢假期, 我就話比佢聽 your holiday was 幾時到幾時, 個陣佛誕, 復活節唔係佢地假期。 Budda's Day, Easter was not your holiday. Vicky一定話I think all red day is my holiday. 佢知過我呀。

但今年2023 佛誕係工人假。

男爵府

lily-of-valley 發表於 23-1-3 00:34
你工人想博你懵, 佢例假係星期日, 咁星期四初五咪補咗星期日啦, 仲要補乜野? 仲要補錢? 新來架?

任 ...

咁星期四初五咪補咗星期日啦
-> 咁呢個唔係補初一係星期日咩? 樓主問1/1元旦係星期日

男爵府

JoslynPeonies 發表於 23-1-2 12:25

尋日2/1咪補咗囉

象牙宮

Mini20160607 發表於 23-1-3 10:21
咁星期四初五咪補咗星期日啦
-> 咁呢個唔係補初一係星期日咩? 樓主問1/1元旦係星期日
...
1月1日元旦星期日, 1月2日星期一補咗。 我攪咗農曆, 但一樣補咗。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-1-3 11:28
1月1日元旦星期日, 1月2日星期一補咗。 我攪咗農曆, 但一樣補咗。

明白曬。謝謝各位。

首頁

尾頁

跳至