懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

已經係兩年幾三年前嘅事
喺度分享吓我嘅經驗希望幫到搵參考嘅人

簡短而言
我當年做T21報告 advance版
報告嘅結果係有問題
簡直係晴天霹靂
嗰段時間亦都極度難過

中間搵過好多搵醫生嘅意見
有醫生話俾我聽有問題叫我唔使等
亦都有醫生同我講可能冇問題不如試吓等抽羊水

先直接講最後
最後決定咗等抽羊水
而報告出咗係冇事

如果有需要我可以搵番啲資料分享返

當年T21報告:
Test results for Advanced Fundings
Elevation of DNA from a 69.0-Mb segment on Chromosome 8q
Spanning between 8q21.11 - 8q24.3 is detected.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 BK Milk勳章

多謝你嘅分享,好彩你冇放棄

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

我都做左T21 Advance
出來話T7 positive, 而家等醫生建議,
因T21只是講風險,機會率,非確診,
所以做羊水先係確診,
我等醫生建議再算

Btw, 我在醫院做唐氏話我唔合格1/180,
T21 出報告negative, 無事
所以之前擔心的眼淚白流

各位媽媽加油,唔好俾呢兩個只是機會率的test 嚇親

複式洋房

回覆 viviencwc 的帖子

即係做左兩次T21 第一次positive
第二次negative?

公爵府

回覆 missrain 的帖子

做左一次唐氏 negative
T7 positive

複式洋房

昨天21ADVANCE。系好需要醫生嘅深入解讀嘅。你讀嘅?我自己冇做過,我嘅朋友做咗。因爲裏頭包括咗126種嘅俗話講嘅罕見疾病。好多罕見疾病其實本身數據庫都唔一定好足夠。所以唔一定去到好似唐氏綜合症咁樣,超過99%嘅準確率, 。度就好需要有一個宏觀嘅概念。篩查系指喺一個大範圍裏面搵邊度可能有問題。檢測檢查就唔同啦。例如篩查嘅時候搵到有三樣嘢可能有問題,機會率去到60幾至70幾percent。咁就要針對幾樣再特別做檢查。就系咁樣,再一次驗出系定唔系。所以唔可以完全話嗰個叫做假陽性。因爲去唔到99%以上。只系能夠搵到隱藏嘅機會率會有幾大。啲就真系要問醫生先可以知道噶啦。你做嘅advance。版本價錢系高過普通版本。加埋醫生嘅報告解讀其實都系值嘅

男爵府

畀面勳章

viviencwc 發表於 23-1-13 12:28
回覆 missrain 的帖子

做左一次唐氏 negative

公立度頸皮唔止係for screening唐氏, 因為頸皮厚都有機會係心臟/其他遺傳病
如果公立話你fail, 但T21唐氏pass,你可以問下醫生會唔會係其他問題
祝平安

公爵府

回覆 averymom 的帖子

我度頸皮正常一個指數低少少
但年紀大,個分數拉低好多好多
出嚟分數就1/180

一路照超聲波都正常的
所以出T21 唐氏正常
都放下其中一舊大石

而家只欠處理T7 positive 及 妊娠糖尿
孕吐等問題