自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

本身租住係九龍某屋苑,6/12已通知業主代理退租,已過生死約,約咗8/1 交收鎖匙~但個代理冇收,但仲有差唔多3萬係業主手,原因如下:
1)廚房雲石台面裂左,呢個我哋會整番(已搵師父報價,業主接受)
2)牆花左,門崩咗,咁我哋都願意分擔。
3)本來有兩幅好舊窗簾,我哋掉左冇通知業主,已家話值幾千

家下個代理話要搵師父報價,我地先發現個合約寫明交鎖匙後30日先會退按金,最大問題係個業主係大陸,我地平時凈係會搵個代理人,自問準時交租冇任何要求,個代理明顯好識玩呢啲!

想請教大家應該點做,好怕3萬凍過水

大宅

Joeyyin 發表於 23-1-9 14:55
本身租住係九龍某屋苑,6/12已通知業主代理退租,已過生死約,約咗8/1 交收鎖匙~但個代理冇收,但仲有差唔 ...

住咗一年,廚房雲石檯面裂咗,門又崩咗,牆花咗呢啲就唔好講住啦,其實就咁聽都住得好粗下....租人地方,你如果想換窗簾,一定要問過業主可唔可以掉咗舊嘅,唔可能在不被通知下掉咗業主嘅嘢...其實要整番呢啲嘢,真係要睇個業主點報價咋....三萬蚊隨時會用曬

BBG1    發表於 23-1-9 15:19

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Joeyyin 的帖子

無論新舊, 都唔應該掉左人既窗簾, 價值既野好難講~當買教訓~換家具時, 要問下業主

大宅

回覆樓主:

不過又好少聽到話收鎖匙後要30日,先至退返按金.所以簽約時真係要睇清楚,因為就呢一點,完全利益歸於業主...

大宅

mcheungm 發表於 23-1-9 15:16
住咗一年,廚房雲石檯面裂咗,門又崩咗,牆花咗呢啲就唔好講住啦,其實就咁聽都住得好粗下....租人地方,你如果 ...

過晒生死約啦⋯⋯因為我有2個小朋友,所以會承擔番費用,問題係我驚佢扣晒3萬

大宅

mcheungm 發表於 23-1-9 15:19
不過又好少聽到話收鎖匙後要30日,先至退返按金.所以簽約時真係要睇清楚,因為就呢一點,完全利益歸於業主...
...

係囉!冇睇清楚就簽

大宅

回覆樓主:

我睇到你寫住話個代理搵師傅去報價,你諗都諗到啦,佢去搵師傅喎....你嗰三萬蚊應該凍過水,你祈求佢唔好狼到要你補番錢....

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

整返呢啲嘢,應該係好簡單嘅報價,正常呢一兩日報到,計好數就可以退返錢畀你.因為就業主心態,時間就係金錢,佢應該會用最快速嘅時間執番好間屋,立即再放租.
但因為近新年,冇人會喺呢段時間租屋搬屋,就算呢兩日報到價,但新年冇裝修師傅開工,所以個業主計起上嚟都好傷....就以上各點,對你嚟講都係不利嘅

大宅

fong2005 發表於 23-1-9 15:44
除非合約有寫明有乜傢俬唔係扔、所有屋內裝修、佈置不可改動
如果唔係
裝梗喺牆身嘅野就唔可以拆

窗簾掉唔掉得,的確係可以拗,但最理想嘅做法就係預先通知業主,始終你都係掉咗人哋嘅嘢,殘吾殘舊都係好主觀嘅睇法,可能人哋真係用咗好多錢去買窗簾都唔定.
最重要嘅一點,按金在業主手中,你咪蝕晒底囉...

大宅

mcheungm 發表於 23-1-9 15:48
整返呢啲嘢,應該係好簡單嘅報價,正常呢一兩日報到,計好數就可以退返錢畀你.因為就業主心態,時間就係金錢,佢 ...

係其實唔貴,我問過師父8k 搞好晒,但係驚佢收鎖匙後,又唔知發展咩問題扣晒(emoji)

大宅

回覆樓主:

因為一般租樓俾人,租客入住前會通知業主邊啲嘢佢要留低,邊啲唔要叫業主清走,你冇通知,即是話你要用啦,但之後你又掉咗佢,有冇通知業主,呢個講法就唔多通....

大宅

Joeyyin 發表於 23-1-9 15:54
係其實唔貴,我問過師父8k 搞好晒,但係驚佢收鎖匙後,又唔知發展咩問題扣晒(emoji)
...

如果佢報咗八千,你又可以接受咁就好喇.
所以大家傾好之後,要白紙黑字寫清楚,你要負責嘅就係以上八千蚊以內嘅嘢,之後再有發現嘅,就與你無關呀.
只要寫清楚,就不用擔心

已刪除用户

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Joeyyin 發表於 23-1-9 14:55
本身租住係九龍某屋苑,6/12已通知業主代理退租,已過生死約,約咗8/1 交收鎖匙~但個代理冇收,但仲有差唔 ...

冇收匙又冇簽收任何野,會逐日扣?

已刪除用户

大宅

mcheungm 發表於 23-1-9 15:57
如果佢報咗八千,你又可以接受咁就好喇.
所以大家傾好之後,要白紙黑字寫清楚,你要負責嘅就係以上八千蚊以內 ...

係我自己搵師父,8k 我一定接受

水晶宮

fong2005 發表於 23-1-9 16:00
就算你扔左個垃圾桶
佢有心扣按金就會話果個垃圾桶係佢阿爺留俾佢嘅
所以我話搵公證行最着數

業主會比個古懂租客用又唔寫落租約的機會好微,你唔好嚇樓主

大宅

mcheungm 發表於 23-1-9 15:52
窗簾掉唔掉得,的確係可以拗,但最理想嘅做法就係預先通知業主,始終你都係掉咗人哋嘅嘢,殘吾殘舊都係好主觀 ...

我硬係明啦,我自己層樓都係租俾人

已刪除用户

首頁
12345...6

尾頁

跳至