懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

人奶當然天然d同多d營養,不過而家啲奶粉都好多營養,好多b都係食奶粉大,所以我又覺得ok,我BB都係食開奶粉,好健康喎

禁止訪問

複式洋房

除咗抗體、營養外,母乳如果埋身餵有一個好處,就係bb喊到不得了時可以比佢啜下個胸,會快啲安撫到佢。

大宅

nanayiuyiu 發表於 23-1-19 12:29
BB未出世但想問定先,人奶B同奶粉B既差別喺邊?奶粉B無咁健康?

天然抗體,活免疫細胞 奶粉都無

BB免疫系統頭頭係母乳幫手build up, 身邊有食母乳同無食,有食母乳真係病少啲,病輕啲

複式洋房

個個BB吸收能力唔同, 有d就算食人奶都可以身體好差, 不過開頭最好餵21日人奶先, FOR以後會好湊好多, 呢個係正遁環

水晶宮

人奶點都係最好㗎啦,營養同抗體方面。奶粉,就算話幾接近人奶都唔會係一模一樣。不過而家科技先進,奶粉都足夠營養,跟足instructions 開唔會營養不良啦

禁止訪問

大宅

最大分別係D 屎, 形態外觀氣味唔一樣
你咁樣問, 其實唔會有答案, 因為一定有食人奶的藥煲, 亦一定有食奶粉而好健康
可以好簡單咁答你, 奶粉係完全比唔上人奶 (無論對BB 定係對媽媽)
如果你有條件人奶, 就人奶, 要選當然係選機會率最好果樣

水晶宮

awless 發表於 23-1-19 21:18
最大分別係D 屎, 形態外觀氣味唔一樣
你咁樣問, 其實唔會有答案, 因為一定有食人奶的藥煲, 亦一定有食奶粉 ...

haha 好鍾意你嗰句"最大分別係 d 屎"
荷包都好大分別嘅,奶粉貴好多吧

禁止訪問

複式洋房

健康我唔覺得有咩大分別,但如果餵到人奶當然人奶優先,我自己就係人奶補牛欄,點都覺得有罐奶粉係到穩陣d

別墅

2023年兔年勳章

人奶會比奶粉好,因為會將天然既抗體比左bb,而且會將媽媽既優良比bb,有天然益生菌,減少bb敏感的問題,而且人奶有助媽媽瘦身,增長同bb親密同安全感,而且又慳錢。
不過都要媽媽上到奶先有得餵。
最記得個姑娘話牛奶係比牛飲,人奶係比人飲。(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 nanayiuyiu 的帖子

好同意啲JM講人奶應該係好啲,但我個人經驗分享,幾好都無用,係你個B食唔食

我個女出世時,我都泵到俾佢,但佢好快厭奶,又唔係餐餐都食得好,好多時人奶坐熱咗,唔食或食唔晒就要倒,有時食奶粉又會食好啲,所以我都只係餵咗個產假就無再泵,係我角度只要佢肯食就人奶奶粉都無所謂

再者有啲媽媽係窮媽媽,唔係咁多奶,又唔需要為自己俾唔到好多而氣餒同內疚,BB食奶粉都可以好健康

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至