自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

屋企開鋪頭做小生意,咁有d客都叫常幫襯,咁新年比平時多生意,有d熟客問99可以平d嗎?99一蚊都唔減,話個個都係街坊。

我覺得鋪頭生意唔係好,你減少少令客人開心d,又可留住熟客,可能令佢地幫襯次數更多?

有時有d阿婆入黎睇野,見啱又唔捨得買,話等個女買比自己,62的臉色就好難睇,會話阿婆幾句

其實我地唔係獨市,平時都冇乜賺,點解唔試吓態度好少少留熟客?

PS 我都明白6299會噪底,因為有d客真係好西好麻煩

再update: 有人會話我多事,但間鋪我老公負責交租的,長期蝕錢,我地兩公婆的錢無分彼此,所以間鋪蝕等於我蝕,所以唔會唔關我事的

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

做生意也有原則的

la_source    發表於 23-1-20 16:18
20150618bb    發表於 23-1-20 11:15

侯爵府

唔減價冇咩問題,可能已經係街坊價好平嫁喇,冇咩減價嘅空間,一陣你減俾佢又唔減俾第2個,又係煩

不過唔買就態度差,咁又唔係咁好
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

趙元嵩 發表於 23-1-20 08:07
做生意也有原則的

我都明,但驚佢地對客人態度唔好,會比人搶客,到時就關門大吉

水晶宮

回覆樓主:

可能間鋪唔係至在養家,係至在過日晨,所以可用自己的態度去開鋪

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新抱唔插咀啦!

公爵府

lovececing 發表於 23-1-20 08:10
唔減價冇咩問題,可能已經係街坊價好平嫁喇,冇咩減價嘅空間,一陣你減俾佢又唔減俾第2個,又係煩

不過唔 ...

其實好多商店(够括附近的競爭對手)都會做promotion, 例如買滿幾多就有折,但佢地唔會。

心理學上d人見有着數,就算唔需要都會買多d令自己覺得有賺。同樣,我地鋪頭賣唔出的野都係扔

公爵府

cy101 發表於 23-1-20 08:13
新抱唔插咀啦!

但我老公即佢仔才係真正東主,佢交租俾佢父母過日晨的

咁我當然冇出聲啦,我係想睇吓大家的睇法

公爵府

1314625 發表於 23-1-20 08:11
可能間鋪唔係至在養家,係至在過日晨,所以可用自己的態度去開鋪

佢地成日嫌揾得少,佢地係冇生意頭腦,成日預錯數,係我老公adj 訂貨量咋,否則真係一早關門大吉

水晶宮

回覆樓主:

平幾蚊都叫平
如果小鋪,我會減

講真,唔會爭個幾蚊蝕錢
大家開心

我有時買野,都問有無平
例如169
佢會話160俾你

或者,買兩件有無得平,例如一件27蚊,兩件俾你50

大家開心

伯爵府

我覺得態度緊要好多。 我都見過啲人叫老板平啲啦, 個老細就態度好好, 話‘’街坊生意, 比幾蚊我賺啦…‘’ 雖然都無減比佢, 但咁啲人都有照買。

其實我自己寧願啲人唔好減,明碼實價, 可能因為我好怕講價。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 23-1-20 08:15

叫佢個仔出聲!

水晶宮

回覆樓主:

我好少會開口叫人平比我
但如果幾間鋪賣一樣嘅嘢,咁我梗係去寫明有折扣嗰間啦
不過唔買黑面,我以後都唔會再去嗰間鋪 (試過入balenciaga 佢黑我面)
你6299 開鋪過日晨,賺多賺少都有你老公養,梗係唔使諗辦法增加生意額啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

態度問題大d, d客問完價錢唔買,都唔可以黑面。可以推介同類但平d的貨。態度好嘅話,人地下次諗起有嘢要買,自然諗起你間店。

男爵府

檔嘢係邊個的?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-1-20 08:15

間鋪做左幾耐?
你聽似肉赤老公負責租,仲要訂埋貨,咁關門大吉唔係好事咩?

子爵府

sunnymama2 發表於 23-1-20 08:04
屋企開鋪頭做小生意,咁有d客都叫常幫襯,咁新年比平時多生意,有d熟客問99可以平d嗎?99一蚊都唔減,話個 ...

C9心態多口問句,減二元都開心,有心買亦唔會差二元,你去買野明碼實價,話無錢賺唔加算係咁!

珍珠宮

回覆樓主:

你究竟賣咩架
有得講價架咩?
我覺得譬如 買滿100蚊有95折
呢啲會work

水晶宮

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 23-1-20 08:04
屋企開鋪頭做小生意,咁有d客都叫常幫襯,咁新年比平時多生意,有d熟客問99可以平d嗎?99一蚊都唔減,話個 ...

做生意有做生意的考量,就係因為個個都係街坊,平比你唔平比佢會變得不公平。佢地做街坊生意多年都係咁,熟客明知你奶奶冇得平都照樣繼續幫襯,自會有佢生存價值,免勞心吧。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

小店係咁
睇錢大過大
所以我都係鍾意幫襯連鎖店, 有良心有禮貌好多

首頁
12345...6

尾頁

跳至