自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

簡約公屋、建在3萬一呎的豪宅旁?

咁多方創醫院、可以改裝俾劏房戶入住、但可能又話偏遠、唔願去。

原文網址:市區3址建簡約公屋 涉啟德「吉地」及柴灣長安街 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230126/mobile/bkn-20230126140816389-0126_00822_001.html

la_source    發表於 23-1-27 16:15

公爵府

大力大力 發表於 23-1-26 18:42
簡約公屋、建在3萬一呎的豪宅旁?

真係弱智!柴灣都算,攞啟德啲地嚟起公屋!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littledot 發表於 23-1-26 19:04

啟德唔係本身都有公屋?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-26 21:03
啟德唔係本身都有公屋?

係,本身起公屋已經係錯,宜家仲要嚟起簡約公屋真係錯上加錯。
輪候公屋期間俾啲咁靚嘅位置人住,第時派公屋遠少少都唔想走!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-26 21:03
啟德唔係本身都有公屋?

啟德跑道、應該冇公屋?

可能近新蒲光、如果近新蒲崗、更近鑽石山地鐵站、交通更方便~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

堅尼地城將會起新公屋都錯
黃竹坑邨都讓路起豪宅

複式洋房

回覆樓主:

侯爵府

2023年兔年勳章

啟德唔係本身都有公屋?

2013年入伙有兩條邨,麗晶花園對面
attach1/tmp/phpVrIMzs

attach2/tmp/phpy8U0wH

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

簡弱公屋完全唔會頂前面既樓,大把新移民去排公屋,有你地支持,佢地會生咁多

禁止訪問

珍珠宮

青衣有方倉,但可能因是公共廁所,不適合?政府真係要好好善用現有的資源,吓吓仲大嘥鬼

男爵府

回覆樓主:

其實點解唔可以將公屋派出多次既都被拒絕既單位做簡約公屋

男爵府

回覆樓主:

個議員仲話起得遠吸引唔到人去住,租金平一大折巳經係最大吸引力,有平租都唔去住即係冇急切需要咪慢慢等,其實好簡單道理

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

珍惜眼前 發表於 23-1-27 00:18
其實點解唔可以將公屋派出多次既都被拒絕既單位做簡約公屋

簡約公屋其實即係而家中轉屋,只係暫住,仲要等上樓
中轉屋嘅人就係排緊公屋
除非全香港排緊樓嘅都表示唔肯要拒絕單位,否則原則上對輪侯隊嘅人唔公平

子爵府

minmin 發表於 23-1-27 00:09
青衣有方倉,但可能因是公共廁所,不適合?政府真係要好好善用現有的資源,吓吓仲大嘥鬼
...

明日大魚都未完,繼續倒落海 ,呢啲小兒科

公爵府

牛年勳章

littledot 發表於 23-1-26 19:04

當年發展啟德時已經預留左地方,起左有2個大屋邨喇喎!你唔知?

公爵府

Carol999 發表於 23-1-27 16:14
當年發展啟德時已經預留左地方,起左有2個大屋邨喇喎!你唔知?

...

我知呀,我都識人住啟睛,一向都話攞啲貴地嚟起公屋浪費,宜家仲攞多幅嚟起簡約公屋!

LOVE074    發表於 23-1-31 10:07

公爵府

牛年勳章

littledot 發表於 23-1-27 16:28
我知呀,我都識人住啟睛,一向都話攞啲貴地嚟起公屋浪費,宜家仲攞多幅嚟起簡約公屋!
...

明白你講咩,但我估揀得做簡約公屋,本身地盤大細都有影響,我見柴灣、黃大仙果兩個選址地盤面積唔大,豪宅嘅話可能都係一座再加d設施咁上下,所以索性起公屋呱?!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

禁止訪問

男爵府

purplerain 發表於 23-1-27 00:40
個議員仲話起得遠吸引唔到人去住,租金平一大折巳經係最大吸引力,有平租都唔去住即係冇急切需要咪慢慢等, ...

唔明點解要吸引人去住,即福利要吸引人攞??

首頁

尾頁

跳至