夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

相識二十年,結婚十年,有兩個小朋友,最終老公都係要提離婚。一切無徵兆,我又對佢百分百信任,因為咁多年佢對我一直好好,係好好先生,除了喜歡打機之外,都無咩唔好。
突然有一日,同我講自己有第三者,雖然我選擇原諒佢,但佢都堅持要同我離婚。
究竟如何可以忘記一個人,一個已陪伴你人生一半時間有多既人,去到邊做咩嘢都係滿眼係佢的影子,真的好痛苦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Ftm 嗎?
最老土果句,要時間俾個傷口癒合。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

時間係最好既良藥,愛情係生命中既一小部分,搵一d新事物or興趣去填補下空虛,好辛苦既時間,可以諗下依個世上比你更慘,什至連衣食住行都成問題既人,大有人在,你只是生命歷程上遇到小小難題,加油呀

la_source    發表於 23-2-2 11:45

男爵府

2024年龍年勳章

搵野做 工作 朋友聚會 做運動 學習 都可以分散注意力 ,聽音樂大聲痛哭 ,將專注放係小朋友度,時間可以令你放低,返教會 /佛堂,或者去旅行

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Smallfishbeann 發表於 23-2-2 09:55
相識二十年,結婚十年,有兩個小朋友,最終老公都係要提離婚。一切無徵兆,我又對佢百分百信任,因為咁多年 ...
唔好想佢對你好的事情,以你所說佢其實係無責任人,根本佢有另外個女人可能好長時間

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-2-2 10:23
Ftm 嗎?
最老土果句,要時間俾個傷口癒合。

Yes,
sad but true…

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Smallfishbeann 發表於 23-2-2 11:51
Yes,
sad but true…
如婚10年,怕小朋友都上小學吧?
打理自己,重出江湖返工搵錢。不止為細既,也為自己找點生活寄託。你已為人母,冇乜時間容許你傷春悲秋。

拋妻棄子既絕非良人,想多無益。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

回覆樓主:

時間是良藥
上吓離婚互助小組、見見社工,很有幫助
上興趣班、多約朋友,充塞時間
慢慢會習慣,繼而忘記
莫急,相識廿年,相信你要起碼一年才能康復

複式洋房

wph256380 發表於 23-2-2 11:08
時間係最好既良藥,愛情係生命中既一小部分,搵一d新事物or興趣去填補下空虛,好辛苦既時間,可以諗下依個 ...

多謝你,我就係靠咁諗先可以捱過,但係當靜下來又會往事回憶全部湧岀來…

大宅

回覆 Smallfishbeann 的帖子

有時難免會湧出黎,亦係沉澱既好時候,好好整理思緒,重新出發,望前方既太陽,美好既生活,理想,別再回頭望後邊既影子,好希望你能釋懷,有美好既生活

伯爵府

回覆樓主:

我都係同前夫攪緊離婚
中學到而家都係結婚十一年
我仲要呢十一年都無做野
而家要出番黎做野租屋住生活
唔開心都要生活
希望你都加油
我係把自己多出既時間塞好多活動落去既
所以你都一樣得

侯爵府

Smallfishbeann 發表於 23-2-2 15:03
多謝你,我就係靠咁諗先可以捱過,但係當靜下來又會往事回憶全部湧岀來…
...

半杯水,就看你念念不忘喝掉的那半杯,還是剩下的半杯。
吃了一場美味盛宴,即使念念不忘,都係齒頰留香,而不會悲傷吃完了,沒有了,過去了,不回來了。
平靜結束了一段絪緣,總比吵吵鬧閙,充滿仇恨咁結束好。

大宅

Smallfishbeann 發表於 23-2-2 09:55
相識二十年,結婚十年,有兩個小朋友,最終老公都係要提離婚。一切無徵兆,我又對佢百分百信任,因為咁多年 ...

時間 / 識第二個,冇其他

大宅

即刻識過第二個,會好快忘記佢

男爵府

2024年龍年勳章

同路人

大宅

或者不是忘記一個人,係如何將這個人從心底最重要的地方移走!時間可能都係緊要,但我覺得除咗時間,仲有對他的愛和怨恨也要放下,這不是一時三刻可以,但當你說起他,諗起他的事也能夠保持平靜,最後你對他的感覺會很不同,可能變成家人,也可能變成一個無關痛癢的人!

複式洋房

yantung2010 發表於 23-2-2 17:56
半杯水,就看你念念不忘喝掉的那半杯,還是剩下的半杯。
吃了一場美味盛宴,即使念念不忘,都係齒頰留香, ...

無錯,聽完你講有好大得著

複式洋房

2015PY 發表於 23-2-7 21:56
同路人

大家一齊加油

複式洋房

佢有第三者,你直覺都沒感到?夫妻生活都正常嗎?
要相信,一切都會好的

男爵府

當佢一而再再而三咁樣傷害你,你就會知道有啲人係唔值得,要學識愛自己
attach1/tmp/php377mmT

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊