懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

私家醫生話預多50%開資係血度
聽聞話唔好彩止唔倒血可能要3 40萬
第二胎…公院會唔會唔比開刀?

大宅

冇事冇幹就話去私家享受下姐, 麻煩野梗係去公立搞, 其實私家都唔會想做呢D

洋房

上胎私院開刀 第三日先落倒床 擔心公院照顧唔倒BB

別墅

dongyeah 發表於 23-2-4 14:46
上胎私院開刀 第三日先落倒床 擔心公院照顧唔倒BB

有錢咪去私家,我都認同去私家係享受

我諗去公院照顧唔到都唔會迫你照顧呱

我唔知你咩情況…
有d人話開刀好痛,我就唔覺得
第二朝落床係有少少痛,姑娘見我行得太快仲好驚…而且我血壓偏低(生完around 85)佢地驚我行行下暈低左

洋房

公院只可揀威爾斯 聽聞麻麻

水晶宮

開盤前置2-3期,政府不單會開刀,仲會搵有經驗啲嘅醫生 (你仲要之前嗰胎係開刀,風險再增加)
私家唔係錢嘅問題,而係大出血時support 夠唔夠嘅問題

洋房

回覆 Nbs 的帖子

點知會係資深醫生啊…而家29周 叫做見過公院醫生 感覺好麻麻..仲問緊順唔順產…

大宅

dongyeah 發表於 23-2-4 15:46
公院只可揀威爾斯 聽聞麻麻
簡單D 講, 公立係救人, 私家係搵錢.
你前置2-3 期其實係需要幫助多過享受, 早期剝離同出血風險都好高

水晶宮

dongyeah 發表於 23-2-4 16:26
回覆 Nbs 的帖子

點知會係資深醫生啊…而家29周 叫做見過公院醫生 感覺好麻麻..仲問緊順唔順產… ...

公家佢唔會話你知邊個醫生做,你亦冇需要知係邊個醫生做,但係佢哋嘅制度就係會搵一個有經驗啲嘅醫生,可能係副顧問醫生,可能係已考到牌嘅專科醫生,一定唔會係實習或者剛剛出嚟做一兩年嘅醫生

喺公家,有咩事一吹雞,可以有5 個10個產科醫生/麻醉科醫生衝入嚟幫手。喺危急嘅時候,人多係一定好辦事得多。喺私家,你想叫多一個醫生嚟幫手都難。

水晶宮

awless 發表於 23-2-4 16:26
簡單D 講, 公立係救人, 私家係搵錢.
你前置2-3 期其實係需要幫助多過享受, 早期剝離同出血風險都好高
...

你講得好好,需要幫助多過享受
或許大部份人都唔知道產後出血係可以有幾得人驚

洋房

感謝各位意見

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

明白樓主既諗法,因為我都好唔鍾意公家醫院^^ 第一胎已預左去私家點知早產,第二胎順利私家開刀,所以我好明白產後照顧既分別。但係遇上多狀況真係公家醫院好,我早產時兩個資深醫生,4-5個助產仕,兒科兩個,standby,果下真係安心好多

大宅

回覆 dongyeah 的帖子

我第一胎催生,半路bb胎心下降,個助產士即刻叫醫生講bb心跳下降,10幾個衝過黎,一邊安排開刀房,一邊準備真空吸,萬一2.3分鐘吸吾出即推去開刀,我公立生,緊急呢樣公立真係吾錯,bb都安全出世

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有錢去私家 如果真係要30-40萬埋單 又真係太大負擔 去政府吧 ,有時仲未計bb出世個下,我女就出世焗親 發燒又黃疸 住成個禮拜先比出院,政府都好好架 對初生嬰兒特別關照
一個bb一個護士照顧

複式洋房

媽媽同bb 安全最緊要,私家你要既急救野都有既但一定無政府資源咁多(緊急計),同埋諗值唔值得駛多咁多錢(如果)

大宅

Nbs 發表於 23-2-4 16:00
開盤前置2-3期,政府不單會開刀,仲會搵有經驗啲嘅醫生 (你仲要之前嗰胎係開刀,風險再增加)
私家唔係錢嘅 ...
請問胎盤前置1期,又會唔會係有經驗醫生做?
同大多數打直開?

大宅

YYChannn 發表於 23-2-6 10:49
有錢去私家 如果真係要30-40萬埋單 又真係太大負擔 去政府吧 ,有時仲未計bb出世個下,我女就出世焗親 發燒 ...
咁要係兒科,冇得跟住媽媽?

水晶宮

izaki524 發表於 23-2-8 01:51
請問胎盤前置1期,又會唔會係有經驗醫生做?
同大多數打直開?

1期就未必喇,輕微得多,不過都唔會係最fresh 嘅醫生做嘅
多數都係打橫啦

大宅

回覆樓主:

我公院生,臨生個胎盤都係遮住產道。
36週見紅,住左院一星期,期間d血出下又停下,有日出血量多左,37週緊急開刀。
佢地預備左3包血,好彩我用唔著,我失血量唔算嚴重。麻醉師好好,入手術室到開完刀每個步驟都解釋我知。我聽到bb喊聲大喊左,一來我冇左好多次,二來胎盤前置一直好擔心,生完d壓力釋放晒。

個人認為有緊急情況都係公院好。

大宅

dongyeah 發表於 23-2-4 16:26
回覆 Nbs 的帖子

點知會係資深醫生啊…而家29周 叫做見過公院醫生 感覺好麻麻..仲問緊順唔順產… ...

因為29週胎盤都仲有機會升返上去嘛
我到34週都仲叫我返贊育照胎盤

首頁

尾頁

跳至