自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友個孫女學歷差,中二就再無讀上去,中英文都唔好。依家17歲,讀緊美容課程。請問第時如果佢想再讀番好中英文,可以係邊度讀呢?謝謝大家

男爵府

中二就無讀香港好似強制讀到中三

侯爵府

oyi 發表於 23-2-6 19:30
朋友個孫女學歷差,中二就再無讀上去,中英文都唔好。依家17歲,讀緊美容課程。請問第時如果佢想再讀番好中 ...

而家讀完中六考埋dse 都係普通程度,如果一間有規模既公司。低話中學程度未必會考慮請。

大宅

winner128 發表於 23-2-6 19:35
而家讀完中六考埋dse 都係普通程度,如果一間有規模既公司。低話中學程度未必會考慮請。
...

所以好擔心佢

琥珀宮

朋友個孫女學歷差,中二就再無讀上去,中英文都唔好。依家17歲,讀緊美容課程。請問第時如果佢想再讀番好中 ...

讀普通話仲好

伯爵府

2024年龍年勳章

做美容化妝根本唔需要學歷
學一門手藝搵到食唔錯
新娘化妝都好好搵

goldpiglet    發表於 23-3-8 21:36

男爵府

oyi 發表於 23-2-6 19:36
所以好擔心佢

人地父母都未擔心,你作為朋友好似過咗火

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

搵夜校讀番DSE? 佢17歲自然識上網搵。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

朋友個孫女喎!要擔心都係個女仔自己,或者個女仔個父母,就算你朋友都無得擔心,你作為人地阿嫲個朋友,你有咩想法或擔心都係多餘嘅。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學得好,自己自立門戶!

珍珠宮

將來可以讀夜校,不過放下咁耐,要有毅力先可以讀到,將來仲要兼顧工作,仲難仲辛苦,而家有父母照顧都唔讀,不如努力學好一門手藝

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

第時如果佢想再讀番好中英文-->咁即係阿孫女「現時」未有打算啦, 旁人何必心急? 孫女「讀緊美容課程」, 以文法中學計當然未夠班,但如果日後憑一手藝養活自己甚至闖出名堂絕對不失禮!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 23-2-6 20:11
第時如果佢想再讀番好中英文-->咁即係阿孫女「現時」未有打算啦, 旁人何必心急? 孫女「讀緊美容課程」, 以 ...

謝謝大家!可能我真係擔心多左……

洋房

唔使比學歷kick住。學門手藝開拓自己事業。不要放棄。

別墅

回覆 oyi 的帖子

我見網上面都有啲英文課程,由淺入深,佢都可以睇吓嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府有個“天才再現計劃”俾14-24歲,
好似讀10週左右, 就可去申請VTC的“青年學院”, 有美容化粧及其他3年基礎文凭課程, 包括中英數.

如中二就輟學,仍有4年免費教育剩,
因此3年Vtc仍是免費的.

先去找“天才再現計劃”, 完成後在網上報名入讀vtc 青年學院.
如中三畢業(就算肥佬)也有資格直接去青年學院報名, 不用經“天才再現計劃”做中三前輟學人仕的“駁腳”.

也許仲趕得切今年9月入學
attach0/tmp/phpnaTYWr

attach1/tmp/phpQPyxsN

attach2/tmp/phpR7WhY8

大宅

有朋友都係冇學歷,做美容,consult個d,要sell客,座底7萬蚊一個月最少。

男爵府

回覆樓主:

書到用時方恨少
當佢知學歷低而前途受阻,就會有動力去做,最緊要搵到佢既百樂

伯爵府

咪好好讀美容課程囉,到時去D細店做一樣可以。"草.吓經驗,一樣有向上流機會.至於學術方面中,英一様有得讀… H K冇野好,但又讀書機會多(有心就得)

珍珠宮

你問無用既,佢有心讀就自然會搵到方法

首頁

尾頁

跳至