自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

男子在輪椅前以雙手撐地施展倒立特技。

政府早前昭告全港要搶人才,隨着全面恢復通關,本港各區竟真湧現各路「人才」,惟此才非彼才,繼旺角昨日(6日)有女子當街賣身求葬仍在生的「父親」,今日(7日)各區亦出現「奇才」疑似賣藝,有人施展雙手倒立特技,有人則吹笛,亦有人拉二胡,不少網友紛紛留言「大師兄返咗嚟啦」、「八仙殺入香港」、「18區開花」,亦有人笑問「可能就係政府引入之專才?」

有網民今日路經港鐵觀塘站C3天橋出口前位置時,目睹該名沒有佩戴口罩的男子,在輪椅前以雙手撐地施展倒立特技,而一旁亦有黃色小筲箕,該網民遂拍照並上傳至社交平台,並留言稱「觀塘驚現人才!有料!」而從照片中所見,黃色筲箕內放有數張紙幣,即使得不到路人「裝載」,但該男子仍賣力表演,努力做「大娛樂家」。有網民觀罷相片後形容「金剛腿」,笑言「呢個平衡唔易㗎」、「有下苦功,好過坐喺街邊扮窮遊」,甚至有人戲稱「多咗好多專才來(港),令我大開眼界」,並留下電影《少林足球》中一段歌詞「少林功夫好嘢,真好嘢」。

此外,除倒立男外,旺角一帶近日亦有一名懷疑行動不便的男子,吹奏笛子、腳踩半月鈴伴奏,腳邊同樣放有錢兜疑似賣藝,網民更為該男子起綽號「八仙韓湘子」;另有一名女子則坐在油麻地一帶馬路邊拉奏二胡,面前放有「多謝支持香港音樂」等字眼的標語,與載有利是的黑色帽一同放在二胡套上,而網民亦為該女配以綽號「八仙張果老」。眾網民直言「專才好聲音」、「笑傲江湖」。

另一男子吹奏笛子、腳踩半月鈴伴奏,被戲稱「八仙韓湘子」。

拉奏二胡的女子則被起綽號「八仙張果老」。

珍珠宮

2024年龍年勳章

最近都多咗坐輪椅的唱歌人。

大宅

elbar 發表於 23-2-8 11:53

政府早前昭告全港要搶人才,隨着全面恢復通關,本港各區竟真湧現 ...
屋企附近都多左人唱歌賣藝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我經常行過話地方
呢個星期都多左人靜坐
冇特異功能
冇誠意地用張纸皮寫幾個大字搵錢

伯爵府

政府早前昭告全港要搶人才,隨着全面恢復通關,本港各區竟真湧現 ...

一定係某色人安排攪出來的,对嗎?

la_source    發表於 23-2-8 12:10

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

manfatcentre 發表於 23-2-8 12:09
一定係某色人安排攪出來的,对嗎?

咁做人要公道d,我唔信,某色人唔賣藝,只係賣武!

伯爵府

KUDOS 發表於 23-2-8 12:16

我只係係Bk學習,唔知点解乜都同某色人事,好亂啊。

水晶宮

nicekarl 發表於 23-2-8 12:05
屋企附近都多左人唱歌賣藝

旺角行人天橋,外籍男子日日打鼓,嘈死人
自由太多會令世人失去平衡

大宅

mickeywinnie3 發表於 23-2-8 12:18
旺角行人天橋,外籍男子日日打鼓,嘈死人
外藉人士吹saxophone,年青一輩搏m彈結他,另外就係輪椅或傷殘人士

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KUDOS 發表於 23-2-8 12:16

之前某顏色都有出來行乞

唔係眾籌,真係寫大字乞錢

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

manfatcentre 發表於 23-2-8 12:17
我只係係Bk學習,唔知点解乜都同某色人事,好亂啊。

我梗係知你反諷啦,不過我真心唔覺得關佢地事,不嬲都係「真普通話人」先至做到咁高境界,佢地太高估某色人仕啫!

子爵府

KUDOS 發表於 23-2-8 12:51
我梗係知你反諷啦,不過我真心唔覺得關佢地事,不嬲都係「真普通話人」先至做到咁高境界,佢地太高 ...

佢哋唔係高估,係乜嘢都唔使經大腦啫

侯爵府

你好勤力 . 唱好香港.....
同大技元日日要老人早早及晚晚派報紙, 一樣強迫勞動, 一樣勤力!
kckammy

侯爵府

回覆 elbar 的帖子

法輪X 大陸搵唔到食, 系現今香港經常見到, 反而大陸又消失多年.. 台灣省既1450就開始在BK 橫行, 樓主是嗎???
kckammy

男爵府

回覆樓主:

北角皇冠大廈己經無左一樓一好耐,而且剛有番

首頁

尾頁

跳至