自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

該名港男於網上討論區Dcard以「公屋女仔性格好好」為題發帖,表示認識一名家境貧困但性格好的港女,有感只要不是「MK妹」,大多基層女生性格通常好好。他指出住公屋女生的5大優點︰
要求簡單
生活樸素
識做家務
識體諒人
識得獨立

另一方面,他批評有錢女生的4大弊病︰有少少公主病
自我中心
花錢大使 
唔獨立 
他補充,有錢女生「冇錢就問屋企攞,對另一半要求極高」。雖然她們打扮得好靚,一般學歷高才藝好,但性格方面還是公屋女生取勝。

今時今日仲用出身判斷人品會唔會膚淺D
attach0/tmp/phpLXtFXL

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實有錢人有機會有公主病, 基層也有機會有公主病~~

另外, 點解住公屋會識做家務, 有關係咩?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

佢講嗰五大優點,好多阿伯北上娶老婆,都係貪呢啲條件之嘛,男人有時真係…….

la_source    發表於 23-2-9 17:15

伯爵府

syne403 發表於 23-2-9 16:57
該名港男於網上討論區Dcard以「公屋女仔性格好好」為題發帖,表示認識一名家境貧困但性格好的港女,有感只 ...

會咁講嘅只係因為佢係井底娃。我識公屋女仔都識超級有錢女,兩邊都有好性格同壞性格。

應該係因為呢個港男佢攀唔起有錢女吧。亦都應該唔會認識咩有錢女先咁膚淺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

麟媽媽 發表於 23-2-9 17:01
佢講嗰五大優點,好多阿伯北上娶老婆,都係貪呢啲條件之嘛,男人有時真係…….
...

最緊要就係無要求, 唔會嘈, 乖乖要你做乜就做乜

公爵府

重點都唔係哩個,有錢女係獨女就唔同,或者幾十億上落,如果唔係,你只得顆糖,好易輸間廠,佢食慣住慣,以後個男真辛苦

opclk99    發表於 23-2-9 20:37

翡翠宮

畀面勳章

自卑的男人先會有呢個結論,害怕女人「對另一半要求極高」

每日笑一笑    發表於 23-2-11 10:50
kamchaibaby    發表於 23-2-9 18:09
日日是好日

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

港男點會唔想娶有錢女?娶到下半世唔使憂;只係娶唔到,先用呢啲藉口去掩飾
正如港女都想嫁有錢男,起碼下半世唔使憂;但又未必遇到一樣道理

珍珠宮

畀面勳章

佢講公屋女仔的優點又真係優點
佢講所謂有錢女的缺點只係佢未達到人家的要求先系缺點

伯爵府

多數有錢(高級中產)女仔純品啲

屋村妹, 好多為左錢, 不擇手段

珍珠宮

該名港男於網上討論區Dcard以「公屋女仔性格好好」為題發帖,表示認識一名家境貧困但性格好的港女,有感只 ...

公屋女系一個好大既族群,點會全部性格好丫,重有港男點會吾想娶有錢女丫,奮鬥少d, 佢家有錢起碼都少左d負擔,系娶吾到先講尼d話

大宅

一定有個5大優點,唔覺喎

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

每個人都有優點同缺點,重點係佢接唔接受對方缺點,而且人會變,原本要求簡單都可以變花錢大洗

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

好明顯寫果個係未出pool公屋女

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有錢女、公屋妹一樣有公主病、唔做家務,其實係睇家教問題多過住咩類型房屋問題
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

個d條件根本冇用既男人先話最好,即係要個女人乜都做又唔使比錢佢使,仲要聽教聽話見得下人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

可能要照顧埋、公屋女的家人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

何必對一個網民講嘅嘢咁認真?佢甚至未必真係咁諗,只係知道咁講一定能夠激起其他人討論。

複式洋房

littlefunpig 發表於 23-2-9 17:03
最緊要就係無要求, 唔會嘈, 乖乖要你做乜就做乜

冇錯

子爵府

即係自卑

首頁

尾頁

跳至