自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

患難未必見真情!有港男在討論區發文,自言拍拖5年的女友發生意外,現正昏迷中,即使醒來後也可能會半身癱瘓,需要一輩子坐輪椅,對於突如其來的惡耗,港男直言想分手。

港男在討論區Dcard以「女朋友突然要成世坐輪椅 我想分手」為題發文,表示自己有一名拍拖5年的女友,已達談婚論嫁的階段,但女友突然遇上意外昏迷,醫生指就算女友醒來,好大機會都要成世坐輪椅,港男面對突如其來的巨變,表示「我完全唔知應該點好」:女朋友前排發生咗啲意外,醫生話佢好大機會就算醒翻都會成世坐輪椅,我同佢一齊咗5年。其實真係準備同佢求婚,但突如其來發生啲咁嘅事...我完全唔知應該點好。

港男更以So Ching及阿Mo的感情跟自己對比, 我做唔到好似so ching咁,不斷陪喺呀Mo身邊不離不棄。

港男的帖文引來大批網友留言,網友的反應兩極,有人支持分手:「未經他人苦,莫勸他人善」、「留下是情份,離開是本份」、「我覺得冇問題,因為你負擔會大咗,同埋老實講,佢同之前嘅佢唔同咗(目前嚟講係身體上)。可能有人會話你冇人性呢啲,但其實我覺得唔到外人嚟評論。」

有人就覺得港男不知什麼是愛:「其實呢,結婚係有宣誓嘅,當中有講口無論是順境或是逆境,富有或貧窮,健康或疾病,我認同想縮係人之常情,但係上面認為即閃嘅人,求下你哋唔好同人拍拖結婚呃蝦條。」、「大難臨頭各自飛,這就是愛情。」、「你原本都諗住求婚啦,咁就算佢發唔發生意外都係一生一世…唔通你同佢結咗婚之後佢發生意外,你又要離婚?」

公爵府

回覆樓主:

要好夠好夠愛見做到。。
人地做唔到 我都唔會去judge佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好老實講屋企人都會俾壓力啦

la_source    發表於 23-2-10 10:19
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

啱啱先昏迷, 即刻諗分手真係不知所謂
好明白未必人人能照顧個以後可能成世坐輪椅的另一半
但起碼在佢水深火熱時關心下照顧下啩, 都五年情份了
要分都遲啲等佢穩定啲先啦

大宅

掉轉係女人仲快會分手。

伯爵府

牛年勳章

睇下有冇能力和錢負擔,而且醫療費又唔少,係呢個世紀一般打工仔既話想縮都正常。

珍珠宮

蛋花湯 發表於 23-2-10 10:10
患難未必見真情!有港男在討論區發文,自言拍拖5年的女友發生意外,現正昏迷中,即使醒來後也可能會半身癱 ...

這種情況,相信絕大多數的男人是極少做得到,但是相反女人會對男人更會一心一意的比較多。

能夠明白佢的想法,也不存在對與錯的問題,只是過不了自己的心。

大宅

諗下,如果呢個後生仔係自己個仔

男爵府

naicha 發表於 23-2-10 10:18
但起碼在佢水深火 ...

同意

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

其實呢個時間都講唔到分手啦
間唔時去探下佢都好啦

伯爵府

2024勳章

tingho 發表於 23-2-10 10:21
其實呢個時間都講唔到分手啦
間唔時去探下佢都好啦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

照顧病人好大責任和壓力,親生父母照顧病童都會抑鬱自殺, 明知自己做唔到,早d分手都係好事, 始終未婚,揀過一個適合的, 好過因為情義勉強一齊, 之後再多一單論理慘劇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔洗負擔成世, 但探下都要掛

男爵府

回覆樓主:

就算分都等多排,等個女仔醒返,知道自己情況,喺佢身邊鼓勵下支持下先啦,一醒知道自己搞成咁,個男友又消失埋,洗唔洗走得咁快呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

applepayto 發表於 23-2-10 10:19
掉轉係女人仲快會分手。
除非男方勁有錢囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

naicha 發表於 23-2-10 10:18
但起碼在佢水深火 ...
咁做會比個假希望佢, 之後會更傷. 倒不如撇脫點, 做個渣男算

侯爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

wannabe118 發表於 23-2-10 10:13
要好夠好夠愛見做到。。
人地做唔到 我都唔會去judge佢

認同,作為旁觀者,其實無資格去judge人。

珍珠宮

回覆樓主:

女方應該都明白,keep 住探吓,做番朋友式關心已好好

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實係好難......
外人好難批判佢做法.

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

呢個時候最直接反應(正常人),應該係心痛個女友,盡所能鼓勵、陪伴佢渡過呢一關。已經準備求婚,唔係應該好愛好愛咩? 即刻諗分手,係人唔係呀?

當然,我知日子耐咗,感情可能會變淡,再慢慢變得可有可無。家人也會給壓力等,但呢啲係以後嘅事。

呢個時候即刻想分手,簡直唔係人。
(純個人感覺)

首頁

尾頁

跳至