自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

牛年勳章

搵人發咗個人民幣紅包畀我,開通咗人民幣錢包,身份認證用香港電話都得,但開通後,個人資料都要我填返個內地電話,係咪唔填都唔影響付款/其他功能?

我skip咗連結銀行卡,咁在香港如何可以增值人民幣錢包?網上搵唔到唔連結銀行卡嘅增值方法 (除了搵人過畀我,唔想麻煩人)

順便問埋......去到國內開通電話卡,係咪即開即用得?如果之後有嘢要改,要返返開卡嘅城市做?或是國內任何一間分店都得?開卡時月費可以一次過俾2-3年嗎?在港時可以每月用微信錢包繳付嗎?

Thanks

From大鄉里準備帶仔女北上食美食嘅媽媽

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

電話咭上去即開即有,但要問清楚月費等事宜,最好之後可以轉8蚊月費,可以一次過交慢慢扣,亦可以係微信大陸錢包充值(唔駛本人充值都得)。

至於人民幣微信錢包要綁內地咭先可以有付款功能,唔似香港可以增值餘額,建議可以去香港中國銀行開大灣區戶口(最好有埋香港港幣、人民幣戶口,到時可以港幣戶口換人民幣入人民幣,再由香港人民幣戶口匯落大灣區人民幣戶口),將戶口綁大灣區咭就可以用。

另外深圳好多地方可以用香港Alipay及Wetchatpay,可以下載雲閃付綁銀聯咭都可以。

珍珠宮

BeAhappyC9 發表於 23-2-16 21:47
搵人發咗個人民幣紅包畀我,開通咗人民幣錢包,身份認證用香港電話都得,但開通後,個人資料都要我填返個內 ...

回答你第三段問題。

?係
?係
?唔得
?可以
?可以

內地電話卡月費係由餘額扣除,你只需保持足夠的餘額比佢扣就得。平時可以用微信/支付寶增值內地電話卡的餘額。

子爵府

其實唔介意果少少錢,喺香港都開到大陸電話號碼,我養咗個,$18/月

水晶宮

正經上大陸開大陸電話及內地銀行戶口,就唔使走冤枉路。
用香港一卡2號,甚至開大灣區戶口,有一定限制,一樣係走冤枉路,遲早返番上去搞過晒。

Prosperous    發表於 23-2-17 01:37

伯爵府

小肥§澄 發表於 23-2-16 22:33
電話咭上去即開即有,但要問清楚月費等事宜,最好之後可以轉8蚊月費,可以一次過交慢慢扣,亦可以係微信大 ...

路過請教:我有張Aeon的銀聯卡,係咪都可以下載雲閃付去綁我呢張卡架(因為都好多年無返上去,好多野都要慢慢摸索下)?

男爵府

howmuch 發表於 23-2-16 23:13
用香港一卡2號,甚至開大灣區戶口,有一定限制,一 ...

一卡兩號有什麼限制?

大灣區戶口…我都中伏,好低限額

水晶宮

nicelady2828 發表於 23-2-16 23:20
一卡兩號有什麼限制?

香港的一卡兩號,如果要轉台,大陸號碼就要放棄,到時便好麻煩,捆綁的服務/銀行戶口,全部要改。 所以開大陸電話,應該盡量上大陸獨立開。

大宅

howmuch 發表於 23-2-16 23:36
香港的一卡兩號,如果要轉台,大陸號碼就要放棄,到時便好麻煩,捆綁的服務/銀行戶口,全部要改。 所以開 ...

如果返大陸返得密,要電子服務最穩陣,係要內地號碼和內地銀行戶口。未有疫情前,羅湖嗰間中國銀行,開慣香港人戶口,一啲都唔麻煩。用回鄉證開一個內地電話,亦都好簡單。

子爵府

係咪即係內地微訊錢包可綁雲閃付, 新手請教

珍珠宮

millmill 發表於 23-2-16 22:57
其實唔介意果少少錢,喺香港都開到大陸電話號碼,我養咗個,$18/月

唔好意思,想問下妳在港開嗰個大陸號碼可以登記到美團或大眾點評嗎?因為我最近開唔返美團嗰類apps,客服話可以要改電話號碼 唔該妳先

大宅

野人好索子 發表於 23-2-16 23:17
路過請教:我有張Aeon的銀聯卡,係咪都可以下載雲閃付去綁我呢張卡架(因為都好多年無返上去,好多野都要慢慢 ...

Aeon 銀聯可以

男爵府

陪月勳章

用返現金啦

伯爵府

dotwoo 發表於 23-2-17 00:00
Aeon 銀聯可以

謝謝你的解答呀,因為我諗住除左WeChat pay hk(到時切換錢包地區),有呢張銀聯卡多個付款途徑可以選擇!

翡翠宮

野人好索子 發表於 23-2-16 23:17
路過請教:我有張Aeon的銀聯卡,係咪都可以下載雲閃付去綁我呢張卡架(因為都好多年無返上去,好多野都要慢慢 ...

係,雲閃付喺內地好多地方及apps用到,以綁定的Aeon銀聯卡付款。

例如充值大陸電話卡,用聯通app、移動app、雲閃付app等都可以用雲閃付+你的Aeon卡充值。

伯爵府

lyh80115 發表於 23-2-17 00:06
係,雲閃付喺內地好多地方及apps用到,以綁定的Aeon銀聯卡付款。

例如充值大陸電話卡,用聯通app、移動ap ...

多謝指教,資料好有用呀!

珍珠宮

howmuch 發表於 23-2-16 23:13
用香港一卡2號,甚至開大灣區戶口,有一定限制,一 ...

同意

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

BeAhappyC9 發表於 23-2-16 21:47
搵人發咗個人民幣紅包畀我,開通咗人民幣錢包,身份認證用香港電話都得,但開通後,個人資料都要我填返個內 ...

發紅包俾你只係激活咗你個大陸錢包咋,如果冇銀行咭同大陸電話都係唔可以俾錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

nicelady2828 發表於 23-2-16 23:20
一卡兩號有什麼限制?

請問限額低成點?

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-17 00:17
請問限額低成點?

每日收款10000,俾錢都有d 限制
飲飲食食係夠的
有其他需要,例如幫家人轉錢之類麻煩d

首頁
12345...10

尾頁