自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

想問下3個問題
1. 如果新人之前係酒樓註冊,已經俾左一次人情。前日上星期喺酒店擺左酒(我有份做姊妹)要唔要俾多次人情?
*新娘話結婚用左好多錢所以要俾
*新娘表示註冊嗰日收嘅心意,人情係擺酒嗰次俾
*我暫時冇俾

2. 嗰日本身係冇包姊妹化妝set頭,後尾改左姊妹可上左底妝,化妝師會執尾。有冇問題?

3. 兄妹姊妹聚餐同姊妹聚餐新人都冇請,正常嗎?
本主題由 bktcc 於 半小時前 移動

本主題由 bktcc 於 1小時前 移動

伯爵府

rye0715 發表於 23-2-23 12:53
想問下3個問題
1. 如果新人之前係酒樓註冊,已經俾左一次人情。近日新人喺酒店擺酒(我有份做姊妹)要唔要 ...

老實你朋友都幾有問題
或者同佢講人情就比一次姐
一係下次佢再嫁就再比囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都覺得要人比兩次人情好怪
各位我用速成, ""怪""的速成碼係p&g, 比人誤會左我講粗口,後來有人教g for guy, 等同p&k 係粗口黎

民房

FJmom 發表於 23-2-23 13:01
我都覺得要人比兩次人情好pg

咩叫pg?

大宅

1. 唔使 人情做1次 (你個frd都幾厚面皮 咁都講得出)
2. 無話有無問題既 我自己就覺得兄弟姊妹代表自己 咁新娘ok你地自己先化咪ok
3. 我結婚前有兄弟姊妹聚餐 係我同老公俾 後尾臨結婚前同姊妹聚餐係佢地請我 結婚後再約兄弟姊妹食飯多謝佢地都係我同老公請

如果你覺得委屈又唔開心 倒不如早d同新娘講你唔得閒

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

對新人都計得幾盡.....
尤其幫佢做姊妹....化妝SET頭都唔肯包 (其實底妝加執尾同全包應該唔會差好多啫....), 飯都唔請人食一餐
我係你會重新考慮做唔做佢姊妹

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你同佢講,話問過老人家,做兩次人情唔老嚟,唔會做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想問下3個問題
1. 如果新人之前係酒樓註冊,已經俾左一次人情。近日新人喺酒店擺酒(我有份做姊妹)要唔要 ...

又比?
我會買禮物

我識有個人,佢一pair在港擺了2次(一次男家「酒樓」,一次聯婚「馬會」),在中國也擺一次(100圍)

我在港參與了2次,第一次比錢,第二次比金介指。中國果次我冇去

宜家分開左。第日再同第二個結婚,唔好請我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當年有親戚註冊時,話唔會擺酒,所以比左人情,之後又到個女出世,又話滿月加結婚一齊擺,仲要好多圍。長輩話唔應該再比人情,所以只送禮比小朋友算

伯爵府

一次結婚一次人情

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1. 唔會做多次人情,亦唔會出聲話佢知唔做
2. Ok, 因為自己介意個底妝
3. 一心幫朋友,唔係 R 餐飯食 *申利:我自己前後請咗兄弟姐妹兩次

珍珠宮

第二次禮物便可

你個朋友都好計較喎, 咁你咪同佢計番人工囉

珍珠宮

我邀請朋友做姊妹包化妝、set頭、姊妹裙
姊妹聚餐我俾
婚後多謝各位兄弟姊妹幫忙,再請大家食飯同唱k

公爵府

2024年龍年勳章

想問下3個問題

做新娘做到咁縮骨~ 驚使錢咪嫁啦~

你做姊妹仲要貼埋~

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

想問下3個問題

除咗錢銀仲有友誼,哩條數真係要精算師去計。
1。佢註冊同擺酒分開日子,新人有無預早通知?其他姊妹有咩意見?你可以同其他姊妹商量下。新娘話用咗好多錢所以要畀,你同佢講你都畀足心意,所以唔會再畀。新娘哩句說話都講得出,講真我唔甘心被人屈,佢咁對我我拒絕,唔出席擺酒,叫佢自己再搵人啦!

子爵府

想問下3個問題
1. 如果新人之前係酒樓註冊,已經俾左一次人情。前日新人喺酒店擺左酒(我有份做姊妹)要唔 ...

1) 睇交情
2) & 3) 唔正常,新人好cheap

男爵府

回覆樓主:

從新考慮幫唔幫手做姊妹

伯爵府

回覆樓主:

憑佢話要俾,即刻話唔得閒唔會做姐妹,唔會出席第二次婚禮

大宅

你朋友厚面皮到咁..無錢就唔好擺啦

首頁

尾頁