自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

明明出哂通告垃圾放自己門前會有收垃圾,D人係要將垃圾拎哂出樓層公眾地方或者垃圾房門外,扮哂好心話方便人收,根本就係唔中意食完飯餸或者污糟野放自己門口引老鼠曱甴

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

ff7477 發表於 23-3-4 07:18
明明出哂通告垃圾放自己門前會有收垃圾,D人係要將垃圾拎哂出樓層公眾地方或者垃圾房門外,扮哂好心話方便 ...

冇大垃圾桶??我以前住公屋lift口有大垃圾桶,仲有逐間收?咪好攰?
---生命無價,請支持領養---

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

邊度公/居屋咁好,會去到每家每戶門囗收垃圾?我記得以前細個住公屋就家家放門囗,仲有餸頭餸尾分開放,到時到候有人收。其實以前幾環保。

水晶宮

回覆樓主:

大垃圾桶放lift 口,d人就亂咁掉垃圾,其實仲衰。應該整個垃圾房放大垃圾桶俾住户掉垃圾

男爵府

明明出哂通告垃圾放自己門前會有收垃圾,D人係要將垃圾拎哂出樓層公眾地方或者垃圾房門外,扮哂好心話方便 ...

咁我心態都係咁諗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

loved 發表於 23-3-4 07:56
邊度公/居屋咁好,會去到每家每戶門囗收垃圾?我記得以前細個住公屋就家家放門囗,仲有餸頭餸尾分開放,到 ...

鴨脷洲西邨係
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

birdbird 發表於 23-3-4 07:57
大垃圾桶放lift 口,d人就亂咁掉垃圾,其實仲衰。應該整個垃圾房放大垃圾桶俾住户掉垃圾
...

你哋又覺得咁樣行好遠

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

細個記得係逐戶收,依家仲有架?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁不如叫掉入垃圾房,如果放門口,又真係唔衛生,有時餸汁漏出來,又又要拖地。

大宅

樓主可否透露邊度公屋/居屋?

走廊係公眾地方,大家出出入入,放入大垃圾桶衛生好多。

子爵府

邊度公/居屋咁好,會去到每家每戶門囗收垃圾?我記得以前細個住公屋就家家放門囗,仲有餸頭餸尾分開放,到 ...

係囉,細個住公屋,到時到候垃圾婆會好大聲嗌到垃圾,有時亞媽唔記得拎出去,佢仲會問今日係咪無垃圾倒

loved    發表於 23-3-4 11:55
stagea    發表於 23-3-4 11:49

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公屋/居屋仲有好多係門口收
私樓就要自已拎去後樓梯

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好奇邊度仲有去門口收?
清潔巡曬咁多個門口味做多好多野囉
想認識多啲屯門友

大宅

2023年兔年勳章

小平媽媽 發表於 23-3-4 10:53
好奇邊度仲有去門口收?
清潔巡曬咁多個門口味做多好多野囉

居屋係咁,亦都大把公屋現在都係咁有人門口收,你住嗰度間清潔公司懶啫

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

ff7477 發表於 23-3-4 10:59
居屋係咁,亦都大把公屋現在都係咁有人門口收,你住嗰度間清潔公司懶啫
...

我去過湖景同友愛,可能井字形,都係大垃圾桶放 車立 口的
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

2024年龍年勳章

sukkiu 發表於 23-3-4 08:14
咁不如叫掉入垃圾房,如果放門口,又真係唔衛生,有時餸汁漏出來,又又要拖地。
...

有啲垃圾房唔俾入架

大宅

回覆 ff7477 的帖子

係咪有啲人唔生性,求其搵個袋漏晒汁,仲要放喺地下桶邊,怎至袋都慳返就咁倒入大垃圾桶。而家擺自己門口,一清二楚,邊個門口無就係嗰啲衰人。
香港人係要小學雞咁,個個同學仔放功課簿上枱面,由行長收簿

別墅

回覆樓主:

我媽個邊有指定時間收垃圾,差唔多時間先放門口,我見垃圾房好乾淨會鎖住,我個邊要自己放垃圾房,但次次見到好污糟

大宅

2023年兔年勳章

飯團貓睏睏 發表於 23-3-4 11:09
回覆 ff7477 的帖子

係咪有啲人唔生性,求其搵個袋漏晒汁,仲要放喺地下桶邊,怎至袋都慳返就咁倒入大垃圾 ...

首頁

尾頁

跳至